De defecte batterij vatte vuur in de werkruimte van de fietsenhandelaar.
Foto: Benny Lenaerts

Defecte fietsbatterij vliegt in brand en vernielt fietsenwinkel in Dessel

In een fietsenwinkel in Dessel heeft een defecte batterij, die niet aangesloten was op een elektrische fiets, een brand veroorzaakt. De hele benedenverdieping van de fietsenhandel is uitgebrand. "Geen idee hoe die batterij in brand kon vliegen", zegt zaakvoerder Benny Lenaerts. "Het is een stevige tegenvaller, want net nu komt de drukke periode eraan."

Dinsdagavond rond 20 uur merkten de bovenburen van de fietsenwinkel dat er rook uit de zaak kwam. De brandweer kwam ter plaatse en kon de brandhaard moeilijk vinden door de dikke zwarte rook die al in de winkel hing. Achteraan had een defecte fietsbatterij, die vorige week door een klant was binnengebracht, om een nog onbekende reden vuur gevat. 

"Die batterij was blijkbaar geëxplodeerd", zegt Bart Staquet van de Brandweer zone Kempen. "Het ging om een losse batterij die niet verbonden was met een fiets."

Zaakvoerder van de fietsenwinkel Benny Lenaerts was op het moment van de brand niet aanwezig. "Dinsdag is mijn sluitingsdag. Gelukkig heeft mijn zus, die boven de winkel woont, rook naar buiten zien komen. Ze hoorde ook een knal. Ik zou niet weten hoe zo'n batterij in brand kan vliegen. In 8 jaar tijd heb ik nooit zoiets meegemaakt."

Niet uitzonderlijk

"Het is niet uitzonderlijk dat een defecte batterij vuur vat", zegt Bastiaan Reymer, docent Autotechnologie aan de Thomas More hogeschool, gespecialiseerd in batterijen van elektrische voertuigen.

"Een batterij heeft een ‘battery management system’, dat voor de veiligheid van de batterij zorgt. Dat systeem voorkomt bijvoorbeeld dat een batterij oververhit raakt. Bij een defecte batterij kan het zijn dat die veiligheidsmaatregelen niet worden uitgevoerd, wat kan leiden tot een brand."

 Fietshandelaars zouden eigenlijk een brandveilige locker moeten aanschaffen

Bastiaan Reymer van Thomas More hogeschool

Om een brand als deze te voorkomen, kan je enkele maatregelen nemen. "Je kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je batterij zo weinig mogelijk is opgeladen, dan zit er natuurlijk minder energie in", legt de expert uit.

"Verder kan je de batterij op een brandveilige manier opslaan. Er bestaan bijvoorbeeld brandveilige lockers waar je zo’n batterij in kan opbergen. Fietshandelaars zouden zo'n locker eigenlijk moeten aanschaffen", vindt Reymer.

Ik ben er kapot van en heb de hele nacht niet geslapen

Benny Lenaerts, zaakvoerder fietsenwinkel

De timing van de brand in Dessel komt ook heel ongelegen. "Het drukke seizoen komt er nu net aan",  zucht Benny. "Ik ben er kapot van en heb de hele nacht niet geslapen. Straks komt de verzekering langs, ik hoop zo snel mogelijk te kunnen beginnen opruimen."

Fietsen die in de toonzaal staan, zitten onder een dikke roetlaag en ook andere fietsaccessoires die in de winkel zijn uitgestald, raakten beschadigd door de rook en het vuur.  Door de hitte liep ook het plafond achteraan in de winkel schade op. Bij de brand raakte niemand gewond.

Naast de brandende batterij lagen fietstassen die ook vuur gevat hebben.
Foto: Paul Fierens
De meeste spullen in de winkel zitten onder het roet.
Foto: Benny Lenaerts

Meest gelezen