De gilden stappen op achter hun patroonheilige.© Neel Vermeiren

Zonnige Quirinusprocessie lokt veel toeschouwers

Wuustwezel -

De organisatoren en deelnemers aan de Sint-Quirinusprocessie in Loenhout (Wuustwezel) werden beloond met zonnig weer. De processie breidde uit met enkele nieuwe figuranten.

De processie is genaamd naar Sint-Quirinus die in Loenhout wordt vereerd. Deze heilige is een martelaar. Quirinus bekeerde zich tot het christendom nadat zijn dochter Balbina als bij wonder genas van een keelziekte door de kettingen van Petrus te kussen. Generaal Aurelius liet uit woede Quirinus’ tong uitrukken en handen afhakken. Balbina gaat nu ook mee in de processie. Ook nieuw was dat figuranten Petrus en Paulus uitbeeldden. “Wij zoeken steeds naar vernieuwing”, zegt Ward Faes, medeorganisator. “Deze processie is religieus erfgoed en wij hopen dat wij mensen blijven vinden die mee willen opstappen in de processie.”

Ruiters op Brabantse paarden openden de processie. Het zijn de wimpeldragers van de Loenhoutse gilden. Harmonie De Heidegalm en fanfare Sinte-Lucia stappen steeds mee op. Kinderen vormen de groepen zoals Jezus en Sint-Janneke met kinderen in schapenvacht, Kindje Jezus van Praag en de engelen. De processie is het hoogtepunt van het dorpsfeest, waar steevast de families samen komen om te vieren. (vw)

De nieuwe groep: de patroonheiligen Petrus en Paulus.© vw

Ook Maria wordt vereerd met enkele groepen.© vw

Voor vele kinderen van de basisschool is het een hoogdag. Ze mogen mee opstappen in de processie.© vw

Ieder jaar wordt de kleding met zorg klaargemaakt voor de processie.© vw

De Sint-Quirinusgilde draagt het beeld van hun patroonheilige.© vw

De wacht van het Sacrament.

Veel belangstelling voor de processie in het oud-dorp.© vw

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners