Direct naar artikelinhoud
tv-tips

Deze topfilms mag u vanavond niet missen op tv

Emma Stone en Ryan Gosling in 'Gangster Squad'.Beeld Warner Bros

Het is weer vrijdag. Dat betekent niet enkel dat het weekend voor de deur staat, maar ook dat er weer enkele topfilms op tv zijn. Deze visuele parels kan u vanavond gratis bekijken. 

Tears of the Sun

Luitenant Waters moet dokter Lena Kendricks uit de Nigeriaanse jungle evacueren, maar zij weigert haar patiënten achter te laten. Waters en zijn team proberen hen in veiligheid te brengen.

Regisseur Antoine Fuqua (King Arthur) weet in deze actiethriller een sfeer te scheppen die perfect bij het verhaal past. Hij schuwt de horror van sommige militaire interventies niet, met een paar schokkende beelden tot gevolg. Het verhaal verzandt naar het einde toe wel een beetje.

Om 20.35 uur op Q2.

Cinema Canvas: Philomena

Ierland, begin jaren 50. Tienermeisje Philomena Lee raakt zwanger en wordt door haar vader naar een katholiek opvangtehuis voor ongetrouwde moeders gestuurd.

Dit is het waargebeurde verhaal van de zoektocht van Philomena naar haar zoon, die ze vijftig jaar geleden als ongehuwde moeder in het streng katholieke Ierland verplicht moest afstaan. Judi Dench zet in de hoofdrol een prachtige acteerprestatie neer en krijgt sterk weerwerk van Steve Coogan, die te zien is in de rol van auteur Sixsmith. De film werd genomineerd voor vier Oscars, waaronder die voor beste film en beste scenario. Coogan schreef trouwens ook mee aan dat scenario.

Om 22.25 uur op Canvas.

Gangster Squad

Los Angeles, 1949. De meedogenloze maffiabaas Mickey Cohen heerst over de stad. Een geheim team van keiharde LAPD-agenten moet zijn imperium ontmantelen.

De relatief onbekende regisseur Ruben Fleischer, die in het verleden bescheiden hits scoorde met de actiekomedies Zombieland en 30 Minutes or Less, wist een cast vol wereldsterren rond zich te verzamelen om dit waargebeurde verhaal te verfilmen. Een maffiafilm in de traditie van L.A. Confidential en The Untouchables, al blijkt dat niveau toch nog wat te hoog gegrepen.

Om 23.15 uur op VIER.

The Devil's Advocate

Kevin Lomax, een jonge gewetenloze advocaat uit Florida, wordt aangeworven door John Milton, de baas van het machtigste advocatenkantoor in New York. Samen met zijn echtgenote Mary Ann verhuist Kevin naar de metropool, waar ze baden in luxe.

Deze bovennatuurlijke thriller werkt als je die niet al te serieus neemt. Keanu Reeves is geloofwaardig als knappe naïeve sul en een sublieme Pacino die zich kan uitleven als baarlijke duivel.

Om 23.45 uur op Eén.

Das Leben der Anderen

Oost-Berlijn, 1984. Stasi-agent Wiesler krijgt de opdracht om een populaire toneelschrijver en zijn vriendin af te luisteren. Hij begint plichtsgetrouw aan deze taak, maar begint zich dan toch vragen te stellen.

Dit ingenieuze drama over de afluisterpraktijken in communistisch Duitsland werd in 2007 bekroond met een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. De film geeft een ijzingwekkend inzicht in de sfeer in Oost-Berlijn en de systematische wreedheid van het regime. Hoofdrolspeler Ulrich Mühe (in de rol van kapitein Gerd Wiesler) werd als acteur uit het voormalige Oost-Duitsland zelf door de Stasi geobserveerd.

Om 23.55 uur op NPO2.