TikTok. / Professor internationale politiek Jonathan Holslag (VUB).
Volledig scherm
PREMIUM
TikTok. / Professor internationale politiek Jonathan Holslag (VUB). © AFP / Wouter Maeckelberghe

Nu Amerika TikTok wil verbieden maakt ook Vlaamse expert zich zorgen: “De app bedreigt onze democratie”

Ofwel verkopen de Chinezen TikTok, ofwel verbiedt de Amerikaanse overheid de hyperpopulaire app. Want, zo vrezen ze, China zou dankzij TikTok zelfs de presidentsverkiezingen kunnen beïnvloeden. Reikt de Chinese invloed echt zó ver? Als Amerika TikTok verbiedt, moeten wij in Europa dan volgen? En waarom mag premier De Croo - 83 volgers voorlopig - dan wel een splinternieuw account hebben als dat allemaal zo gevaarlijk is?

35 reacties

  • Dieter Desmet

    1 maand geleden
    want TikTok kan men zelf niet sturen zoals ze bij de reguliere media wel kunnen
  • Fredje Mebis

    1 maand geleden
    de politiek is niet democratisch
  • Koen Lavrijsen

    1 maand geleden
    Wat china doet met onze data is niet netjes maar dat baart me weinig zorgen. Wat alphabet (google) of meta (facebook) (om er een paar te noemen) met onze data doen is veel erger want dat wordt tegen ons gebruikt, doorverkocht aan iedereen die met geld zwaait en onze regeringen zitten ook overal met hun lange vingers aan in de hoop ons te kunnen manipuleren om hun nieuwste narratief te volgen. En dan hebben we het nog niet eens over BLE... Nee dan heb ik liever dat ze de data naar China sturen
  • Marc D'hondt

    1 maand geleden
    Amerikaanse senator willen Tik tok goedkoop kopen. Dat is al. America first. Daar gaat het over.
  • LIONEL DE WANNEMAEKER

    1 maand geleden
    Een democratie kan geen sociale media platform weigeren enkel uit angst. Iedereen heeft het recht te luisteren en voor zichzelf te beslissen voor wie hij zijn stem uitbrengt. Dat is nu eenmaal democratie, anders zitten we in een totalitair regime gesteund op censuur.
  1. Oekraïense verpleegster (25) schreef afscheidsbrief jaar op voorhand: “Jullie moeten mij niet missen, daarvoor is het leven te kort”
    PREMIUM

    Oekraïense verpleeg­ster (25) schreef afscheids­brief jaar op voorhand: “Jullie moeten mij niet missen, daarvoor is het leven te kort”

    In april van vorig jaar schreef Iryna een brief aan haar broer. Een afscheidsbrief. De jonge Oekraïense vrouw zat als verpleegster aan het front en wist dat het op elk moment gedaan kon zijn. “Het spijt me niet dat ik kan sterven”, schreef ze. “Want ik leid het leven dat ik wou.” Dat weten we doordat haar broer de brief heeft moeten openen. Iryna werd net geen 26 jaar. Haar leven was lang genoeg om een medaille te krijgen van president Zelensky en op de cover van de plaatselijke ‘Elle’ te staan. Maar niet om haar grootste droom in vervulling te brengen.
  2. Islamcriticus slachtoffer van mesaanval in Duitsland, agent vecht voor zijn leven: “Dader is 25-jarige Afghaan”
    Play
    UPDATE.

    Islamcriti­cus slachtof­fer van mesaanval in Duitsland, agent vecht voor zijn leven: “Dader is 25-jarige Afghaan”

    In de Duitse stad Mannheim, in de deelstaat Baden-Württemberg, zijn vrijdag zes gewonden gevallen bij een steekpartij. Onder de slachtoffers zijn de Duitse islamcriticus Michael Stürzenberger (59) en een agent. Vooral die laatste zou er erg aan toe zijn, hij zweeft naar verluidt tussen leven en dood. Een andere agent schoot de dader neer. Volgens ‘Der Spiegel’ gaat het om Sulaiman A., een 25-jarige Afghaan die in Hessen woont. Hij stond niet bekend bij de autoriteiten als geradicaliseerde moslim.