Hardere aanpak van mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten

Nieuws
Mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten en daar ook financieel van profiteren, worden strenger gestraft. Dit wil het kabinet regelen in een nieuwe wet die mensenhandel makkelijker strafbaar stelt. Het opsporen en vervolgen van mensen die kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt uitbuiten, moet daarmee eenvoudiger worden. Dat heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 16:24
Afbeelding
beeld anp

Het gaat om het straffen van daders die mensen slechte huisvesting bieden, hen onder onveilige arbeidsomstandigheden laten werken en hen substantieel onderbetalen. Als de wet wordt aangenomen, kunnen mensenhandelaren niet alleen makkelijker worden aangepakt, maar zijn slachtoffers ook beter beschermd.

In de wet wordt een nieuw misdrijf, 'ernstige benadeling', opgenomen. Dat houdt in dat daders strafbaar zijn als zij op de werkvloer misbruik maken van mensen met een kwetsbare positie.

'Belangrijke stap'

"Nog te vaak worden mensen slachtoffer van mensenhandel", zegt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid). Hij vindt dat Nederland nooit mag accepteren dat zij niet in vrijheid leven. "We zijn het onszelf verplicht om slachtoffers te beschermen en daders keihard aan te pakken."

Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) noemt de manier waarop arbeidsmigranten worden behandeld "te vaak Nederland onwaardig". Het wetsvoorstel om daders sneller te kunnen vervolgen voor ernstige misstanden in de werk- en leefomstandigheden van arbeidsmigranten is "een belangrijke stap". De drempel voor vervolging "is nu te hoog."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Israël geeft reiswaarschuwing af voor Eurovisie Songfestival

Israël heeft een reiswaarschuwing afgegeven voor burgers die naar het Eurovisie Songfestival in Zweden willen. De Nationale Veiligheidsraad van Israël zei dat terroristen Israëliërs daar als een doelwit kunnen zien.

Afbeelding

Maaltijdbezorger DoorDash onderuit op Wall Street na cijfers

DoorDash behoorde donderdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. De concurrent van Thuisbezorgd-moederbedrijf Just Eat Takeaway zag de omzet en de orders stijgen in het afgelopen kwartaal, maar leed meer verlies dan verwacht.

Afbeelding

Derdelanders kunnen verblijfssticker vanaf 6 mei ophalen

De zogenoemde derdelanders uit Oekraïne die in Nederland verblijven kunnen vanaf maandag 6 mei een verblijfssticker ophalen. Dit meldt de IND. Deze sticker kunnen zij in hun paspoort plakken, net als Oekraïners met een tijdelijke verblijfsvergunning.

Afbeelding

Voormalig topman PostNL België: er valt mij niets te verwijten

Rudy van Rillaer, de oud-topman van PostNL België, hoorde donderdag in de rechtbank van Antwerpen vrijspraak tegen zich eisen. Twee jaar geleden hebben de Belgische autoriteiten hem nog korte tijd vastgezet, vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij misstanden binnen het bedrijf..

Afbeelding

Overwinning voor chemieconcern Monsanto, miljoenenboete vernietigd

Het hof van beroep van de Amerikaanse staat Washington heeft woensdag een vonnis van 185 miljoen dollar tegen chemieconcern Monsanto, onderdeel van het Duitse Bayer, vernietigd.

Afbeelding

Hamas stuurt delegatie naar Egypte voor overleg over bestand Gaza

Hamas zegt snel weer een delegatie naar Egypte te sturen voor verdere gesprekken over een bestand in de Gazastrook. De Palestijnse beweging moet nog reageren op een nieuw voorstel voor een wapenstilstand.