Synode PKN over Joden en Palestijnse christenen: ‘Bij recht en gerechtigheid kun je niet om politiek heen’

Achtergrond
De Protestantse Kerk in Nederland heeft twee mensen aangesteld die het plaatselijke gesprek over de verhouding tot Joden en de Palestijnse christenen moeten bevorderen. De synode sprak opnieuw over de nota die het kader vormt voor dat gesprek.
Koos van Noppen
vrijdag 19 april 2024 om 16:24 aangepast 21 april 2024 21:22
Synodebijeenkomst van de Protestantse Kerk in Nederland, tijdens de bespreking van de nota over Israël en de Palestijnse christenen.
Synodebijeenkomst van de Protestantse Kerk in Nederland, tijdens de bespreking van de nota over Israël en de Palestijnse christenen. beeld Jan van de Lagemaat

‘Het document is veel te dik geworden. Dat gaan gemeenteleden niet lezen’, mopperden enkele afgevaardigden. ‘Hoe gaan we zorgen dat het tot een goede bezinning komt?’ In een paar vergaderingen werkt de synode van de Protestantse Kerk aan een herijking van het standpunt van de kerk uit 2008, ten aanzien van Israël en de Palestijnse christenen. 

Alle reacties uit eerder overleg zijn nu samengebald in een nieuw conceptrapport ‘Uw Koninkrijk kome’; niet toevallig een regel uit een gebed. ‘Gebed tilt ons op uit onze eigen dagelijkse beslommeringen en sores. Daarin proberen we Gods stem te verstaan.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Volgens de PKN schetsen de statistieken ‘een dubbel beeld’.

PKN blijft leden verliezen: 'Duidelijk zichtbare krimp, en verschillende tekenen van vernieuwing'

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is het afgelopen jaar verder gekrompen. Begin dit jaar had het kerkgenootschap 47.000 leden minder dan aan het begin van 2023.

Voor veel jongeren leeft de vraag hoe het goed komt tussen hen en God.

Hoe komt het goed tussen God en mij? Die vraag houdt veel kerkelijke jongeren bezig

Kerkelijke jongeren verlangen naar huisje-boompje-beestje, worden het meest blij van vrienden in de kerk en vragen zich geregeld af of het wel goed komt tussen God en henzelf. Dat blijkt uit het rapport Jeugdtrends 2024.

Om het jaar houdt de Evangelische Kirche een goed bezochte, meerdaagse ‘Kirchentag’, hier in 2023 in Neurenberg. De lutherse bisschop van Beieren Heinrich Bedford-Strohm ging voor in de openingsviering.

'Duitse PKN' bestaat al sinds 1948: 'Maar de eerste 25 jaar vierden ze niet eens samen avondmaal'

De Protestantse Kerk in Nederland bestaat twintig jaar. In Duitsland vonden de protestantse kerken elkaar al in 1948. Hoe ging dat en hoe is deze Evangelische Kirche er nu aan toe? ‘In de kerk moet het over God gaan.’

De Stadsoase opende in februari . ‘Twintigers hebben behoefte aan verstilling.'

Koningsdagstad Emmen heeft een oase voor vermoeide twintigers. 'Dit sluit beter aan dan de kerk'

Op Koningsdag loopt de koninklijke familie in Emmen vlak langs De Stadsoase. Het is een plek waar twintigers met hun hectische levens even kunnen uitpuffen. ‘Hier is echte aandacht.’

Hhet convent van de Christelijke Gereformeerde Kerken, afgelopen zaterdag in Veenendaal.

Behoudende CGK-predikanten: meer ruimte in kerk maakt onze plaats onmogelijk

Als de Christelijke Gereformeerde Kerken instemmen met vrouwelijke ambtsdragers, maken ze daarmee de plaats voor kerken die daar tegen zijn ‘onmogelijk’. Dat schrijft een groep behoudende dominees in een verklaring.

Bas Plaisier: ‘Als ik denk aan de toekomst van deze aarde, slaat de schrik me soms om het hart.’

'Goddank! De dankbaarheid overheerst nog steeds.' Bas Plaisier blikt terug op twintig jaar PKN

De Protestantse Kerk in Nederland bestaat twintig jaar. Hoe kijkt hoofdarchitect van de fusie Bas Plaisier terug op de fusie? En hoe ziet hij de toekomst? ‘God werkt nog steeds en gaat zijn ongekende gang.