Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb'ers

Nieuws
Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter dagen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro's te veel aan rente geïncasseerd bij mkb'ers met een doorlopend krediet. De stichting wil dat ondernemers worden gecompenseerd voor de te veel betaalde rente.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 17:13
Afbeelding
beeld anp

Nadat de rentes een tijd lang waren gestegen, daalden ze na 2008 juist hard. De bank zette de kredietrente eenzijdig vast op 10,49 procent en week daar in de jaren erna niet meer vanaf, in plaats van de dalende marktrente te volgen. "De kredietklanten van ABN AMRO bleven daardoor aan een torenhoog rentepercentage vastzitten, zelfs toen de marktrente in de jaren daarna het nulpunt naderde", stelt de stichting. Het verschil zou de bank in eigen zak hebben gestoken.

"De ondernemers die wij spraken gingen er logischerwijs van uit dat de bank rekende met eerlijke en correcte rentetarieven", zegt voorzitter van de stichting Lucia Melcherts. "Een gemiddelde schilder, cateraar of zzp'er heeft geen tijd of geld voor dure adviseurs die controleren of een bank wel eerlijke voorwaarden hanteert. Ze moeten kunnen vertrouwen op hun bank."

Schade

ABN AMRO stelt dat de verwijten van de stichting ongegrond zijn. De stichting zou zich beroepen op uitspraken van klachteninstituut Kifid die niet gelden voor zakelijke mkb-klanten. "Er is geen sprake van een miljardenschade en het is ook niet helder voor hoeveel zakelijke klanten de stichting optreedt", reageert de bank.

De verwijten van de stichting richten zich volgens de bank op een specifiek product dat al enige tijd in afbouw is. "Het aantal klachten over dit product is door de jaren heen beperkt geweest en we hebben deze klachten samen met de klanten opgelost of we zijn hierover met hen in gesprek."

ABN AMRO heeft eerder voor honderdduizenden consumenten een compensatieregeling in het leven geroepen in wat volgens de stichting een vergelijkbare zaak was. Met die compensatie was 460 miljoen euro gemoeid. Volgens de stichting loopt de schade bij mkb'ers nog veel hoger op, omdat ze doorgaans over een hogere kredietcapaciteit beschikken dan consumenten. De stichting schat dat er ruim 200.000 ondernemers gedupeerd zijn en roept hen op zich aan te melden voor de actie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dierenwelzijn onderdeel van grondwet in België

De Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers heeft donderdagnacht een wet aangenomen om het welzijn van dieren op te nemen in de grondwet. De Senaat had eerder al voor de grondwetswijziging gestemd.

Afbeelding

Meer regen voor Limburg en Brabant en nog enkele onweersbuien

Ook aan het begin van de nacht van donderdag op vrijdag komen nog enkele onweersbuien voor. Die kunnen gepaard gaan met hagel en veel regen, waardoor er wateroverlast kan ontstaan, waarschuwt het KNMI. Het gaat vooral om het midden en westen van het land.

Afbeelding

Duizenden protesteren tegen regering in Slowakije

Duizenden Slowaken zijn donderdag de straat op gegaan om tegen plannen van de links-nationalistische regering Fico te demonstreren. De Slowaken keren zich tegen het voornemen om de publieke omroep RTVS te hervormen.

Afbeelding

Reizigersorganisatie vindt staking bij Arriva in Twente onnodig

Reizigersorganisatie Rover is niet blij met de staking van de buschauffeurs in Twente. Ze noemt het 'buitenproportioneel' en 'betreurt het dat de reiziger overlast gaat ervaren van een conflict waarvan hij geen deel uitmaakt'.

Afbeelding

CBS: minder natuur en bos in Nederland, meer plekken bebouwd

De oppervlakte van natuur- en bosgebied in Nederland is in de periode 2013 tot en met 2022 afgenomen met bijna 2,5 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om een afname van 158 vierkante kilometer.

Afbeelding

Pro-Palestijnse protesten op Canadese universiteiten

Op de campussen van verschillende universiteiten in Canada, waaronder Montreal, Toronto en Ottawa, hebben studenten pro-Palestijnse kampen ingericht. Premier François Legault van Quebec heeft verzocht het kamp in de McGill Universiteit in Montreal te ontruimen.