© Tommy Maes

Watertrein Zilvermeerhaven vaart voor iedereen

Mensen met een fysieke beperking konden zaterdag tijdens de tiende editie van On Wheels Mol kennismaken met diverse watersporten. Daarnaast konden ze voor het eerst de FloatXpress uittesten, een watertrein waar rolstoelgebruikers met hun eigen stoel opkunnen.

Tommy Maes

Op Zilvermeerhaven Port ­Aventura in Mol vond zaterdag voor de tiende keer On Wheels Mol plaats. Op deze watersportdag kunnen mensen met een fysieke beperking proeven van diverse watersporten. Daarnaast werd de FloatXpress voorgesteld tijdens het evenement. Deze ­watertrein bestaat uit een aantal gekoppelde vlotten en een trekker. De vlotten zijn zo gemaakt, dat zowel mensen met als zonder beperking er gebruik van kunnen maken. De FloatXpress werd gemaakt door Eddy Baldewijns van Crazy Idee vzw.

“Voor de open dag van kasteel Vogelsanck in Zolder hadden we vorig jaar al een watertrein gemaakt, maar die was alleen voor mensen zonder beperking”, vertelt Eddy Baldewijns. “De FloatXpress op Zilvermeerhaven Port Aventura is daar de opvolger van. De vlotten zijn zo gemaakt dat je er een rolstoel op kan vastmaken, zodat ook mensen met een fysieke beperking een tochtje op het water kunnen maken. De bedoeling is dat je met het hele gezin op de FloatXpress kan. Het grote voordeel is ook dat je gewoon met je eigen rolstoel op het vlot kan in plaats dat je moet worden overgezet.”

Ondanks watervrees

Zelfs de trekker van de FloatXpress kan worden bediend door een rolstoelgebruiker. Zo bestuurde Chris Vaes zaterdag het treintje. “Als ik de FloatXpress bestuur, merk ik mijn beperking niet eens”, vertelt ze. “De mensen van Crazy Idee hebben fantastisch werk geleverd. Omdat er altijd beweging is op het wateroppervlak, is het heel anders sturen dan een auto. Maar ik heb het nu onder de knie, ondanks mijn watervrees. De vlotten zijn ook heel stabiel.”

Eigen koers bepalen

On Wheels Mol is een jaarlijkse activiteit van To Walk Again, een vereniging die onder meer sportactiviteiten organiseert voor mensen met een fysieke beperking. “On Wheels Mol staat in het teken van watersport”, zegt ­Kristel Gevaert van To Walk Again. “Ik heb net zelf meegevaren met de FloatXpress en het is een fantastische ervaring. Dat mensen met en zonder beperking er samen gebruik van kunnen maken, is een pluspunt.”

De deelnemers van On Wheels Mol konden ook waterskiën, zeilen, kajakken of meevaren met een speedboot. En met de Wheelwaver-rolstoelboot kunnen ze volledig zelfstandig het meer verkennen. “Deze boot vaart niet supersnel, maar je kunt wel zelf volledig je eigen koers en tempo bepalen”, zegt deelnemer Elia De Smet. “De watertrein is ook een toffe ervaring, maar straks ga ik nog waterskiën.”