26 mei 2018 om 03:00
Luister naar

Hemelen

Zou Pinksteren eigenlijk deel zijn van een rouwproces? Normaal gesproken ben ik tegen de tijd dat Pinksteren en Hemelvaart aanbreken, de hele treurnis van de veertigdagentijd en Goede Vrijdag allang weer vergeten. En ik leerde van bisschop N. T. Wright dat het ook hoog tijd was voor ten minste vijftig dagen feest na veertig dagen treurnis. Waarschijnlijk heeft hij gelijk.

En toch vertonen Hemelvaart en Pinksteren de trekken van een rouwproces om een dierbare overledene. Afgelopen zondag was er een jonge begrafenisonderneemster te gast in de PopUpKerk. Ze had jaren in de financiële sector gewerkt en wilde weleens iets zinnigs doen met haar leven, iets ondernemen. Niets ten nadele overigens van alle mensen die heel zinnige dingen doen in de financiële sector.

Ze vertelde over vier rouwtaken: realiseren dat iemand echt dood is, de pijn voelen die daar bij hoort, besluiten dat je weer verder moet met je leven en het een plek geven. Ze zei dat de sfeer van haar werk vergelijkbaar is met die van de kraamzorg. Eenzelfde intense bubbel van feromonen. Natuurlijk zijn mensen moe en soms gespannen of kortaf. Maar er is ook zo veel ruimte, zo veel liefde, vergeving, verbinding.

Onwillekeurig moest ik aan de vruchten van de Geest denken. Dat zelfzucht leidt tot vijandschap, afgunst, intriges en meer van dat soort narigheid, volgens Paulus. Maar dat de Geest leidt tot ‘liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtheid, ingeto­genheid’. Het lijkt erop dat niet alleen die specifieke Geest van God leidt tot dat soort vruchten, maar dat elke geliefde die overlijdt, wiens lichaam niet meer functioneert maar wiens geest nog rondhangt in de harten en hoofden van de omstanders, leidt tot dit soort vruchten. Natuurlijk niet altijd en overal, maar uitzonderingen bevestigen de regel.

Het feest van de Geest komt na het overlijden van de grote rabbi. Er is weliswaar een opstanding, maar daarna gaat hij hemelen. En daarna krijgt zijn geest een plek in de ziel van zijn leerlingen en van veel meer mensen. Dat gaat gepaard met euforie, maar misschien wel meer met de gevoelens van vreugde die er kunnen zijn na een begrafenis. En ook de vreugde die er ondanks alles kan heersen in een huis van rouw. Niet voor niets heeft Petrus het er tijdens de pinkstertoespraak voortdurend over dat Jezus van Nazaret is vermoord.

Christendom is onverklaarbaar zonder een lijfelijke opstanding. Maar na de opstanding gaat de rabbi wél hemelen. Om ooit weer terug te keren, zeggen ze dan. Maar tot die tijd gelden de ‘rouwtaken’. Hij is écht weg, dat kan goed eenzaam voelen, we moeten zelf verder en ‘het verdient een plek’. De Geest, zijn geest, verdient die plek in onze ziel. Opdat we iets belichamen van wie Hij is. Zo zijn rouw en Pinksteren toch een bijzonder goede combinatie. Gek genoeg.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.

Vechten voor Nederland? Nee hoor, we zijn een verzameling losse steentjes geworden

De offerbereidheid is nul. Nederland betekent niets, stelt filosoof Henk den Uijl vast. Hij ziet een verband met het boek Oorlogsvlieger, over de mens en de waarden waarvoor die staat.

Gerard de Korte is bisschop van 's-Hertogenbosch.

Hoe christenen als minderheid kunnen helpen om de verruwing terug te dringen

Laten christelijke gezinnen, christelijke scholen, kerkelijke gemeenten en parochies met hoffelijkheid ingaan tegen de grimmigheid in de samenleving, schrijft bisschop Gerard de Korte.

Lody van de Kamp is rabbijn

Haagse politici zijn zo veel met het buitenland bezig dat het binnenland erbij inschiet

De chaos door de studentenprotesten ziet rabbijn Lody van de Kamp als een beeld van hoe het er met Nederland voorstaat. 'Het is een aanklacht tegen onze overheid die het er op dramatische wijze bij laat zitten.'

Kijken naar het Eurovisiesongfestival is een uitputtingsslag - van vulgariteit tot geluidsbehang

Het was best sterk geweest als Israël dit jaar niet had willen meedoen aan het songfestival. Gewoon omdat je als land misschien niet in de stemming bent, vanwege een bloedige oorlog, schrijft Reina Wiskerke.

Lambert Pasterkamp

Zwijgt God in beroemde kerken of kathedralen? Of moeten we beter leren luisteren

Als toerist loop je weleens een kathedraal of kerk binnen om je te verwonderen over de schoonheid. Maar hoor je daar ook iets in van God? Of zijn we te geprikkeld om goed te luisteren?, vraagt Lambert Pasterkamp zich af.

Jan Willem Wits

Als je de twee minuten stilte moet afdwingen, kun je er net zo goed mee stoppen

Direct na de Dodenherdenking bij het Nationaal Monument op de Dam schreven de media over een ‘waardig’ verloop. Toen Jan-Willem Wits dat las, kon hij zijn ogen niet geloven.

Gerjanne van Lagen

Onze oppas heeft maar één wens: met mensen werken. Van betekenis zijn. Maar dat mag ze niet

De oppas van Gerjanne van Lagen kan niet goed schrijven en doet daarom schoonmaakwerk. 'Ik kijk haar aan, zie een schuw musje, met de potentie van een adelaar.'

nd

In elk nieuw huis komt ruimte voor huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen; idee van Hugo De Jonge

Een gouden idee van minister Hugo de Jonge: elk huis dat vanaf nu nieuw wordt gebouwd, móet ruimte bieden aan huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen.

Hans Werkman

Hoe ik dankzij Google achter een snipper van het leven van Sietje Bauling-Kuiper kwam

Het boekje lag onder de adem van de Amersfoortse Joriskerk op een oud vlooienmarkttapijt. Hans Werkmans vrouw kon het daar niet laten liggen. Daarna begon voor hem de zoektocht naar ‘S. Bauling. Kuiper’.