Direct naar artikelinhoud
Anderlecht

Marc Coucke blikt terug: "Vertrek Van Holsbeeck had mooier gekund"

Marc Coucke kijkt terug op zijn eerste maand als voorzitter van Anderlecht
Beeld BELGA

Eindelijk zekerheid. Leander Dendoncker (23) heeft de belofte gekregen van Marc Coucke dat hij komende zomer weg mag. 'Op voorwaarde dat er een fair bod komt.'

Er staat niets op papier, maar mondeling is er wel afgesproken dat Anderlecht Leander Dendoncker komende transferperiode niets in de weg zal leggen. Het is anders geweest. Na de landstitel wilde paars-wit enkel Youri Tielemans laten gaan, terwijl Dendoncker op 31 januari te horen kreeg dat hij niet weg mocht van aftredend voorzitter Roger Vanden Stock. Diepe zucht.

Nu moet het anders verlopen. Dat vertelde Marc Coucke maandag in de voetbaltalkshow 'La Tribune' op RTBF. "Anderlecht had Leander beloofd dat het hem zou laten gaan", verwees Coucke naar een toezegging van de oude directie. "Wel, in een gesprek heb ik hem, samen met Luc Devroe, bevestigd dat dat niet veranderd is. Als er een fair bod is, mag Leander vertrekken."

Maar wat verstaat Coucke onder 'een fair bod'? Vijftien miljoen euro? Twintig miljoen euro? Of is de prijs die ooit op Dendonckers hoofd plakte - een waanzinnige 38 miljoen euro - straks opnieuw van toepassing? Navraag leert ons dat er geen concrete afspraken gemaakt zijn over het bedrag, maar dat de entourage van de Duivel redelijkheid verwacht. Coucke op zijn beurt hoopt het onderste uit de kan te halen. "Ik heb Leander gezegd zo goed mogelijk te spelen. Dat is goed voor het team, goed voor de nationale ploeg en goed voor hem." En voor de clubkas.

Hoe hoog Dendoncker effectief mag mikken, hangt in grote mate af van de WK-selectie van Martínez

Smeuïg detail: het doet de ronde dat Anderlecht Dendoncker, de laatste weken prima op dreef en tegen Charleroi op het scorebord met een doelpunt en een assist, afgelopen winter rustig kon houden door hem te zweren dat hij een premie zou krijgen voor zes extra maanden in België. Coucke daarentegen zou niet van plan zijn om die som uit te keren, zo gaan de geruchten.

Het neemt niet weg dat het niet aan interesse ontbreekt voor Dendoncker. Vorige week lekte uit dat Crystal Palace bereid is een nieuwe poging te wagen als het zich van het behoud weet te verzekeren, terwijl ook West Ham United - in januari eveneens concreet - de situatie van nabij volgt. Daarnaast tonen Duitse clubs belangstelling. Hoe hoog Dendoncker effectief mag mikken, hangt in grote mate af van de WK-selectie van Martínez. Neemt de Spanjaard Dendoncker, inzetbaar achterin en op het middenveld, mee naar Rusland, dan heeft dat invloed op de markt.

Laatste uitdaging

Los van Dendoncker sprak Coucke in 'La Tribune' vrijuit over zijn eerste weken bij Anderlecht. "Dit is het eerste project waaraan ik begonnen ben zonder te weten of het ook daadwerkelijk zal lukken, maar ik werk hard. Ik ben nu al meer op de club geweest dan in vier jaar Oostende. Dit wordt mijn laatste uitdaging, ik zal geen veertig jaar blijven, en binnen vijf à tien jaar wil ik het budget met vijftig procent optrekken. We moeten één keer op twee Europees trachten te overwinteren. Of Hein Vanhaezebrouck volgend seizoen de coach blijft? (volmondig) Ja, hij blijft."

'Mocht ik me gemoeid hebben - wat niet kon - dan had de kern er anders uitgezien'
Marc Coucke

Met sportief directeur Herman Van Holsbeeck had Coucke minder medelijden. Hij zette hem aan de deur en uitte nadien kritiek. "Nog drie maanden aanmodderen, had ons niet geholpen, Van Holsbeeck heeft uitstekend werk geleverd, maar we waren het over veel dingen niet eens. Zijn vertrek had wel mooier gekund. Weet je, mocht ik me gemoeid hebben - wat niet kon, omdat de club in overname zat - dan had de kern er anders uitgezien." Dendoncker vraagt zich bij de woorden vooral af: 'Kreeg ik dan wel een exit?' Ach, uitstel is geen afstel. Toch, meneer Coucke?

Lees ook

Geselecteerd door de redactie