Zo moeten het (ver)nieuw(d)e onthaalgebouw en agoro van de hogeschoolcampus in Geel er over enkele jaren uit gaan zien: bovenop de huidige site komen drie extra verdiepingen.

Thomas More breidt campus in Geel fors uit: lerarenopleidingen krijgen eigen vleugel

Geel -

Hogeschool Thomas More start in 2025 met de grondige vernieuwing en flinke uitbreiding van de campus in de Kleinhoefstraat in Geel. Zo komen er een nieuw onthaalgebouw, een extra verdieping op de lesblokken en een nieuwe vleugel voor de lerarenopleidingen die in 2027 verhuizen. Prijskaartje van dit alles: 68,5 miljoen euro.

Hans Otten

De hogeschoolgebouwen gaan al enkele decennia mee, sinds het toenmalige Hoger Instituut der Kempen (HIK) begin jaren tachtig in de Kleinhoefstraat in Geel neerstreek. De naam vervelde in de loop der tijden wel via Katholieke Hogeschool Kempen naar Thomas More Kempen, waarbij de site geleidelijk aan mee uitbreidde tot de huidige omvangrijke campus. Maar die is stilaan aan vernieuwing en uitbreiding toe. Daarvoor hebben het bestuur en directie van Thomas More een masterplan Geel opgesteld. Dat moet de site de komende jaren een heuse gedaanteverandering bezorgen.

“Vooral het studentenrestaurant nemen we onder handen om er een gezellig kloppend hart van onze campus van te maken. Bovendien komt er in de buurt een gezellige koffiebar waar ook events kunnen plaatsvinden”

Toon Claes

Campusmanager

“Wanneer je over enkele jaren aan onze campus arriveert, gaat het uitzicht compleet anders zijn”, zegt campusmanager Toon Claes van Thomas More Geel. “Het volledige onthaalgebouw wordt vernieuwd. Bovenop de huidige twee verdiepingen komen nog eens drie verdiepingen, die vlot met een lift bereikbaar zijn. Ook binnen verandert er heel wat. Zo gaat de agora, de centrale ontmoetingsplaats van de studenten, een reeks aanpassingen ondergaan.”

De vernieuwde agora.© a2o architecten - Ontwerpatelier Peter Jannes

“Vooral het studentenrestaurant nemen we onder handen om er een gezellig kloppend hart van onze campus van te maken. Zo kan je er niet alleen eten of drinken, maar zul je er tussen twee lessen door ook aangenaam kunnen werken. Bovendien komt er in de buurt van het restaurant een gezellige koffiebar waar ook events kunnen plaatsvinden. Via het dakterras op de bovenverdieping heb je dan een prachtig zicht op het groen rond de campus.”

Lerarenopleidingen

Een andere nieuwigheid is het H-blok, waarvan de bouw in de loop van volgend academiejaar van start gaat. Deze nieuwe vleugel krijgt een plek op de huidige carpoolparking achteraan de campus. De oplevering van het gebouw staat gepland voor 2027, precies op tijd om de lerarenopleidingen vanaf het academiejaar 2027-2028 op de campus in Geel te concentreren. Thomas More besliste vorig jaar dat al deze opleidingen, met uitzondering van Lichamelijke opvoeding en Bewegingsrecreatie, van de huidige campussen in Vorselaar en Turnhout naar Geel verkassen.

Bij het uittekenen van de plannen heeft de hogeschool het aspect duurzaamheid nadrukkelijk opgenomen. “Dat facet staat echt voorop bij de renovatie van onze campus. We isoleren waar mogelijk en willen duurzaam verwarmen. We maakten al een start met de recente installatie van 1.464 zonnepanelen op onze daken en sluiten in een latere fase het sanitair waar kan op regenwater aan. Bovendien trekken we de kaart van groene mobiliteit en bouwen we een ondergrondse fietsenstalling”, voegt Toon Claes toe. “Voor de geplande werken tot en met 2030 hebben we een budget van 68,5 miljoen euro begroot.”

Start in 2025

De grootschalige werkzaamheden verlopen gefaseerd, om de lessen niet te veel te storen. In het voorjaar van volgend jaar start de eerste fase, de vernieuwing van het A-blok met het onthaal en het studentenrestaurant. In de jaren nadien neemt Thomas More de andere blokken onder handen.

Vorig jaar nam Thomas More Geel nog compleet vernieuwde opleidingslaboratoria en serres van de unit Biowetenschappen en Chemie in gebruik. Die werken hadden vijf jaar in beslag genomen.

Zo ziet het onthaal van de campus van Thomas More in Geel er nu uit.© Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Onderwijs