David Sanborn speelde samen met zowat alle muzikale grootheden van de voorbije decennia.

Invloedrijke Amerikaanse saxofonist David Sanborn (78) is overleden: speelde samen met tal van muzikale grootheden

De Amerikaanse saxofonist David Sanborn (78) is zondag overleden aan de gevolgen van prostaatkanker. Dat heeft de familie bekendgemaakt. Sanborn speelde tijdens zijn 60-jarige carrière samen met grootheden als David Bowie, The Rolling Stones, Bruce Springsteen, Miles Davis en Roger Waters.

Sanborn, die geboren werd in 1945 in de Amerikaanse staat Florida maar opgroeide in St. Louis, Missouri, begon al als 3-jarige saxofoon te spelen. Volgens zijn dokter zou dat hem helpen aan te sterken na een poliobesmetting.

Het ging hem goed af: op amper 14-jarige leeftijd trad hij op met bluesmuzikanten als Albert King en Little Milton. Als jonge twintiger belandde hij bij de bluesband van Paul Butterfield en werd hij hoog ingeschat als studiomuzikant.

Hij speelde tijdens zijn 60-jarige carrière onder meer samen met Al Jarreau, The Rolling Stones, Bruce Springsteen, Steely Dan, Eric Clapton, Sting, Paul Simon, David Bowie, Miles Davis en Roger Waters (en de lijst is nog veel langer).

Hij maakte ook even deel uit van de 'Saturday Night Live'-band, was een vaste gast van Paul Schaffers band in 'Late Night with David Letterman' en werkte mee aan de muziek voor verschillende films, waaronder 'Lethal Weapon'.

Vanaf midden jaren 70 bracht Sanborn ook eigen platen uit. Hij werd beschouwd als een van de meest succesvolle en meest invloedrijke saxofonisten van de afgelopen decennia in de VS. Meer dan 10 van zijn albums stonden in de Billboard 20, 8 ervan haalden goud, 1 ervan zelfs platina, en hij won 6 Grammy's.

Meest gelezen