Direct naar artikelinhoud
Weer

'Vortex' veroorzaakt vriesweer: nog tot en met volgende week uitzonderlijk koud tot -20

De bittere koude van Moskou komt de komende dagen en weken ónze regio's teisteren.Beeld REUTERS

Berg je winterjas nog niet op, want het wordt deze en zeker volgende week uitzonderlijk koud. 's Nachts mogelijk tot -20 graden in de Hoge Venen en tot -10 graden in de rest van het land. "Een koudegolf eind februari of begin maart komt niet vaak voor, maar is perfect normaal."

"Deze week gaat het 's nachts richting -5 graden in Laag-België en naar -10 tot -12 in Hoog-België", zegt weerman David Dehenauw in Het Laatste Nieuws. "Begin volgende week sluit ik zelfs niet uit dat het in de Hoge Venen op een aantal plaatsen tussen de -15 en -20 graden zal vriezen. Maar enkel op voorwaarde dat de hemel klaar blijft en er weinig wind staat."

Vortex

"Positief is dan weer dat de temperaturen in Vlaanderen overdag boven nul stijgen en de zon zich overvloedig zal laten zien", vervolgt Dehenauw. "Die toestand blijft de komende twee weken vrijwel stabiel."

Volgens Dehenauw ligt vooral de polar vortex aan de basis van het plots veel koudere weer. "Dat is een weersverschijnsel in de laag tussen 15 en 50 kilometer hoogte in de stratosfeer, dat zich in deze periode van het jaar ophoudt boven de Noordpool", legt hij uit. "Als op die hoogte een plotse opwarming plaatsvindt, maakt het lagedrukgebied er plaats voor een hogedrukgebied. De wind draait dan en komt onze richting uit. Dit veroorzaakt een aanvoer van koude polaire lucht, wat nu het geval is."