Martha-Ann Alito, de vrouw van rechter Samuel Alito, zou met buren een discussie hebben gehad over een anti-Trumpplakkaat in de straat.
Foto: Getty Images

Vrouw van rechter Hooggerechtshof hing na verkiezingen van 2020 omgekeerde Amerikaanse vlag op uit protest tegen 'verkiezingsfraude'

Kort na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 heeft de vrouw van de hoge rechter Samuel Alito een omgekeerde vlag opgehangen aan haar huis. De omgekeerde vlag diende toen als symbool voor het protest tegen de verkiezingen, die volgens ex-president Donald Trump "gestolen waren". Door het incident stellen critici de onpartijdigheid van de rechter - die binnenkort over de immuniteit van Trump moet meebeslissen - opnieuw in vraag.

De Amerikaanse Flag Code, met officiĆ«le adviesregels hoe iemand de vlag juist moet ophangen, stelt dat een vlag alleen omgekeerd mag hangen om aan te geven dat een groot gevaar dreigt.Ā 

In de dagen na de verkiezingen hingen heel wat aanhangers van Donald Trump een omgekeerde vlag aan de vlaggenpost voor hun huis, onder de slogan 'Stop The Steal'. Trump verspreidde toen - en nu nog steeds - de complottheorie dat de Democraten de verkiezingen door middel van grootschalige fraude "gestolen hadden".

Volgens de Amerikaanse krant The New York Times heeft ookĀ Martha-Ann Alito, de vrouw van rechter Samuel Alito, in die periode een omgekeerde vlag opgehangen aan haar huis in Alexandria, Virginia.Ā Het incident vond op 17 januari 2021 plaats. Enkele dagen ervoor - op 6 januari - waren aanhangers van ex-president Donald Trump het Amerikaanse Capitool binnengedrongen.

Rechter Alito ontkent dat hij iets te maken had met de omgekeerde vlag. "De vlag werd kort opgehangen door mevrouw Alito, als reactie op beledigende taal op een tuinplakkaat van een buur dat aan ons was gericht."Ā 

Uit interviews met buurbewoners blijkt echter dat de vrouw van de rechter een discussie had met een naburige familie, die een anti-Trumpbord in de voortuin had geplaatst. Aangezien Trump-aanhangers in die periode omgekeerde vlaggen gebruikten om een boodschap uit te sturen, zagen de buren het dan ook als een politieke boodschap.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof

Het Amerikaanse Hooggerechtshof is het hoogste rechtscollege van de Verenigde Staten, zoals het Hof van Cassatie dat van BelgiĆ« is.Ā Een belangrijk verschil is dat het Hooggerechtshof niet alle zaken behandelt die worden voorgelegd. Als een zaak van onvoldoende belang is voor de nationale context, kan die worden afgewezen.

Momenteel zitten negen rechters in het Hof. Zij interpreteren de Amerikaanse grondwet om over een zaak te beslissen. De rechters worden aangesteld door de president van de Verenigde Staten. Drie van de huidige rechters zijn aangesteld door een Democraat, zes door een Republikein.Ā Ā 

Twijfels over onpartijdigheid

Dat een omgekeerde vlag voor het huis van de familie Alito wappert, doet op zijn minst enkele vragen rijzen. Van een Amerikaanse rechter wordt te allen tijde onpartijdigheid verwacht. Dat staat ook in de gedragscode die het Hooggerechtshof enkele maanden geleden nog invoerde.

Ook de gedragscodes voor andere Amerikaanse rechtbanken zijn duidelijk. "Werknemers mogen niet publiekelijk een partijpolitieke organisatie of kandidaat steunen of tegenwerken (dit omvat ook het weergeven van symbolen)."

Het Amerikaanse Hooggerechtshof moet binnenkort beslissen of Trump het principe van presidentiƫle immuniteit kan gebruiken tegen zijn aanklachten rond de bestorming van het Capitool. Als dat zo is, kan Trump niet vervolgd worden in het proces over de verkiezingen van 2020.

Critici vragen zich af of Alito onpartijdig over die zaak kan beslissen. De uitspraak van het Hof volgt nog, maar Alito stelde zich wel al vragen bij de eis om Trump geen immuniteit toe te kennen. Tijdens een eerdere hoorzitting gaf de rechter aan dat een president zonder immuniteitĀ gestimuleerd zou kunnen worden om door middel van misdaden aan de macht te blijven, "omdat ze bang zouden zijn dat ze na hun aftreden vervolgd zouden worden door een 'bittere politieke tegenstander'".

Protest voor het gebouw van het Hooggerechtshof, dat binnenkort moet beslissen over de immuniteit van ex-president Trump.
Foto: Getty Images

Niet de eerste keer, niet de enige

Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse rechter Alito in opspraak komt. In juni 2023 kwam al aan het licht dat AlitoĀ in 2008 een luxetrip Ć©n een privĆ©vlucht - ter waarde van ongeveer 100.000 euro - van twee Amerikaanse miljardairs had aanvaard.Ā De Amerikaanse wetgeving stelt dat rechters financiĆ«le bijdragen en cadeaus jaarlijks moeten aangeven, zeker als de waarde van de cadeaus meer dan 150 dollar bedraagt. Alito had zijn luxevakantie nooit aangegeven.

Alito is trouwens niet de enige rechter die al in opspraak kwam. Eerder was al bekend geraakt dat zijn collega Clarence ThomasĀ jarenlang luxereisjes van een bevriende miljardair had aanvaard. Thomas' vrouw zou haar steun voor Trump ook al hebben uitgesproken. Critici eisen om die laatste reden dat de rechter zich terugtrekt uit zaken die met Trump te maken hebben, wat Thomas weigert.Ā 

Omgekeerde vlag, boodschap van links en rechts

Zowel linkse als rechtse bewegingen gebruiken de omgekeerde vlag als teken vanĀ politiek protest. Nadat het Hooggerechtshof het nationale recht op abortus had afgeschaft (Roe v. Wade), lieten verschillende activisten een omgekeerde vlag voor hun deur wapperen. Ook na een geval van wapengeweld, of ten tijde van de Vietnamoorlog, is de omgekeerde vlag meermaals opgedoken.

Hetzelfde gebeurdeĀ nadat de federale veiligheidsdienst FBI was binnengevallen in Mar-a-Lago, het buitenverblijf van Trump in de staat Florida. Daar troffen de inspecteurs verschillende dozen met geheime staatsdocumenten aan. Onder meer het Republikeinse CongreslidĀ Marjorie Taylor GreeneĀ postte nadien op X een foto van een omgedraaide vlag.

Meest gelezen