N-VA en CD&V sleutelen aan andere accenten in het beleidsplan 2019-2024

Tom Corstjens (N-VA) en Marlon Pareijn (CD&V) zijn vanaf 1 januari de nieuwe gezichten in het Geelse college van burgemeester en schepenen. Ze krijgen de zware portefeuilles van hun voorgangers, en zelfs nog meer.

Hans Otten, Marc Leysen

Op twee namen en gezichten na blijft het bestaande college van burgemeester en schepenen in Geel ongewijzigd. Hoewel N-VA bij de laatste stembusgang in vergelijking met 2012 vier zetels verloor en CD&V één, zodat ze elk tien vertegenwoordigers in de raad overhouden, blijft de verdeling van het aantal uitvoerende mandaten ongewijzigd: ze houden er elk vier. Dat komt omdat de in 2012 nog onervaren N-VA er toen zelf voor koos om het aantal zitjes gelijk te verdelen.

Bij de verkiezingen in oktober moesten afscheidnemende schepenen Pieter Verhesen (N-VA) en Griet Verhesen (CD&V) elk een of meerdere partijgenoten in stemmenaantal laten voorgaan. Bij N-VA komt daardoor ondernemer Tom Corstjens in het college. Het was voor hem de allereerste deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen en hij kreeg daarbij meteen de vierde plaats op de lijst toebedeeld. Hij neemt de bevoegdheden Financiën & Begroting en Economie over van zijn voorganger en Personeel van Griet Verhesen.

Mobiliteit

Niet onverwacht is dat N-VA het zwaarbeladen thema Mobiliteit aan haar coalitiepartner CD&V moet afstaan. Maar een kleine verrassing is wel dat dit samen met de nieuwe bevoegdheid Fietsbeleid in de korf van Griet Verhesens opvolger Marlon Pareijn (CD&V) terechtkomt, bovenop zijn andere thema’s Onderwijs, Jeugd en Burgerpartici­patie.

“Het klopt dat ik zelf grote interesse had om deze bevoegdheid naar mij toe te trekken omdat het zo ­belangrijk is voor Geel en wel aansluit bij mijn bevoegdheid Openbare Werken”, zegt CD&V-lijsttrekker Ben Van Looveren (CD&V). “Maar Marlon Pareijn heeft zich als gemeenteraadslid ook al een tijdje sterk in het dossier ingewerkt, en wilde graag dit eerder technische thema erbij en heeft er ook een visie over. We gaan sowieso veel moeten samenwerken, op dat vlak kan ik een beetje de rol van mentor spelen.”

Er zijn nog bevoegdheden die onderling tussen de schepenen verschuiven. Jeugd gaat van Nadine Laeremans (CD&V) naar Pareijn en Toerisme van Marleen Verboven (N-VA) naar Laeremans, zodat het samen met Evenementen onder dezelfde schepen valt. Dat is een logische wijziging, die om die reden ook door de administratie van dienst Toerisme was gevraagd. N-VA telt zo burgemeester Vera Celis en schepenen Bart Julliams, Marleen Verboven en Tom Corstjens, CD&V heeft voorzitter Griet Smaers van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst (in aanloop naar de samenstelling van de OCMW-raad), Ben Van Looveren, Nadine Laeremans en Marlon Pareijn.

De twee coalitiepartners zijn nu volop bezig met het uitwerken van het beleidsprogramma en bestuursakkoord voor de komende legislatuur. Dat gebeurt in principe door de (nieuwe) schepenen met specialisten binnen de twee partijen in werkgroepen per beleidsdomein.