25 september 2017 om 03:00
Luister naar

Een gesprek op school dat je niet snel vergeet

Het was een sombere najaarsochtend waarop ik de winterdip die me dreigde te overmeesteren, wat probeerde weg te drukken met kaarslicht en een slingertje kerstverlichting in mijn kantoor. Het was er koud, ons moderne schoolgebouw met dito verwarmingssysteem kreeg het al weken niet voor elkaar om mijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Dus was ik die dag met een extra vest en mini-kacheltje naar school getogen.

Het vervelende gevoel waarmee ik de vorige werkdag had afgesloten, resoneerde nog wat in mijn hoofd. Een spervuur van kritische vragen en verwijten waarmee mijn collega en ik de dag ervoor door enkele ouders getorpedeerd waren, was allerminst prettig geweest. Het kostte me nog steeds moeite om door het harnas van die harde en veeleisende woorden heen te breken en te speuren naar het onderliggende warme en bezorgde hart dat klopt voor hun geliefde kind. Het was de toon die de muziek zo akelig liet klinken, dat het de dag erna mijn stemming nog steeds beroerde.

dankbaarheid en respect

Ik snap het ook wel, dat het leven van ouders niet altijd overloopt van dankbaarheid en respect voor wat allang gewoon is geworden. Zo gaan die dingen. Wij gaan iets zomaar als een recht beschouwen wat niets meer is dan een voorrecht. Een houding waar de dienstverlenende sector in ons welvarende kikkerlandje mee te kampen heeft, en die zich helaas ook op christelijke scholen manifesteert.

Zelf loop ik al veertig jaar op deze scholen rond, als leerling, leerkracht en ouder. Ik moet tot mijn schaamte bekennen dat ook mijn dankbaarheid voor deze genadegaven aan slijtage onderhevig is. Er is sinds het volk Israël uit het Oude Testament eigenlijk niet zo gek veel veranderd in de hardnekkigheid van dat fenomeen. Hoewel ik nu ook weer niet echt uitkijk naar een onheilsprofetie over hongersnoden en ballingschappen, denk ik weleens dat het niet zo gek zou zijn als de boel hier eens goed opgeschud werd. Zodat weer duidelijk wordt wat je verliest als je het kwijt bent.

Voordat u mij gaat verwijten dat ik de desastreuze narigheid van een natuurramp of exodus over onze christelijke scholen heb afgeroepen, heb ik nog wel een wat mildere tussenoplossing voorhanden. Het staat in twee boeiende publicaties van Roel Kuiper en Wolter Huttinga die afgelopen vrijdag zijn verschenen. Ze verwoorden de roep om een herbezinning op het allereerste doel van christelijk onderwijs: mensen vormen voor het leven. Het is een pleidooi voor het opnieuw laden van de christelijke identiteit van onze scholen als groei- en oefenplaats van Gods nieuwe wereld. Een kansrijk verhaal.

delegatie uit het oosten

Die ochtend komt het trouwens toch nog goed met mijn humeur. Ik heb een afspraak met een echtpaar dat hun kinderen bij ons op school heeft aangemeld. Die gesprekken zijn geen uitzondering op onze groeischool in een groeiwijk. Maar dit gesprek zal ik niet snel vergeten. Ze komen met zes tegelijk: vader, moeder, twee kinderen, een tolk en een hulpvaardige vriend. Met behulp van de tolk kunnen we een gesprek voeren waarin al snel duidelijk wordt dat deze mensen door een hel zijn gegaan. Vader gevlucht, moeder met de kinderen achtergebleven. Sinds enkele weken hebben ze elkaar na twee lange gescheiden jaren weer in de armen kunnen sluiten op Nederlandse bodem. De kinderen hebben al een jaar geen onderwijs gehad. En nu zitten ze hier.

Als we na het gesprek afscheid nemen, kijk ik de moeder aan. Er staan tranen in haar ogen terwijl ze niet kan stoppen met benadrukken hoe dankbaar ze is dat haar kinderen hier welkom zijn. Ze heeft zo verlangd naar een veilige plek waar je als christen vrijuit mag geloven. Vader knijpt mijn hand bijna fijn als ook hij me bedankt voor het gesprek en ons uitnodigt voor een maaltijd bij hen thuis. De dag lijkt opeens een stuk lichter als ik even later weer achter mijn bureau kruip en zachtjes voor me uit prevel: ‘Dank U Heer, dat U opnieuw een delegatie uit het oosten hebt gestuurd om een van uw cadeaus op waarde te schatten.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Ik dwing me met mijn vliegangst naar de stewardess te kijken. Als zij lacht zal het vast goed zijn

Als ik me er op zou voorstaan dat ik niet meer vlieg zou dat bewondering kunnen oproepen, maar zo'n offer is dat dus niet voor mij. Ik vind vliegen namelijk verschrikkelijk, schrijft Anita Zeldenrust in het vliegtuig.

Al is het leven nog zo snel, de dood achterhaalt hem wel. Als kind kwam ik daar al vroeg achter.

Het is de Opgestane die mij opwacht aan het eind. Sterker nog: die voor me uit gaat

Aanvallen van drones op Isfahan. Isfahan: met die naam opende bij Klaas Vos het deurtje naar poëzie, naar het gedicht De tuinman en de dood van P.N. van Eijk.

nd

Tanya (40) uit Oekraïne heeft zeven zussen. Vijf emigreerden er naar Australië. 'Maar ik blijf hier'

Vreugde en nieuwe moed bij Oekraïeners, ook in Nederland: het Amerikaanse steunpakket komt eraan. In de Alblasserwaard zijn de contacten met Oekraïne nog steeds sterk, schrijft Hilbrand Rozema.

Bart Jan Spruyt is historicus en docent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarium.

Geef autonomen aandacht, erkenning en een goed gesprek. Confrontatie werkt niet

Mensen die zich ‘als staatsburger uitschrijven’ moet je niet hard aanpakken. Dat bevestigt hen alleen maar in hun gelijk dat de overheid omvergeworpen moet worden, zegt Bart Jan Spruyt.

Jan-Willem Wits

De schuilkerken van toen zijn het hoofddoekjesverbod van nu. We zijn altijd al goed geweest in pesten

De weerzin van iemand als Geert Wilders tegen de islam is niet nieuw, maar sluit aan bij een lange traditie van het (weg)pesten van andersdenkenden, schrijft Jan-Willem Wits.

Doorgeslagen diversiteitsdenken belast herdenking van de oorlog met onnodig schuldgevoel

Het ongecompliceerde leven van De Bauers op tv, leid je weg bij gepolariseerde discussies. Zelfs de dodenherdenking in Nederland staat onder spanning. Reina Wiskerke ergert zich wat dat betreft aan Andrée van Es.

Nienke Hofsink

De Bijbel leert dat slaven geen slaven blijven. Wat kunnen wij daarmee?

Je bent dus zondig? Gebruik dat niet als excuus om niet te veranderen, schrijft Nienke Hofsink. 'Er is een ander leven mogelijk, van gerechtigheid, vrede en vreugde.'

nd

We mogen meer opkomen voor medeburgers die als trans- of non-binaire personen door het leven gaan

Columnist Sahar Noor bespeurde de afgelopen maanden op diverse plekken transfobie. Ze vraagt zich af waarom er zo veel weerstand is tegen transpersonen.

nd

Ineens ruikt Amsterdam CS naar kolendamp! De schitterende Oriënt-Express uit 1920 trekt volop bekijks

Op Amsterdam CS rijdt langzaam de mooiste trein van Europa binnen: de Oriënt-Express, uit 1920, een rijdend stuk spoorhistorie. Nog steeds kun je tegen royale betaling mee, van Londen naar Parijs, Venetië of Istanbul.