Iran test nieuwe raket

Nieuws
Iran heeft naar eigen zeggen ‘met succes’ een nieuwe ballistische raket getest. Dat meldde het Iraanse staatspersbureau zaterdag.
anp
maandag 25 september 2017 om 03:00

Teheran

De raket met de naam Khorramshahr heeft een bereik van 2000 kilometer en kan meerdere kernkoppen dragen.

De test komt op het moment dat de spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten oplopen.

De Amerikaanse president Donald Trump liet vorige week tijdens de algemene vergadering van de Verenigde Naties weten dat hij mogelijk af wil van het atoomakkoord dat in 2015 werd gesloten. Teheran beloofde toen het eigen atoomprogramma af te bouwen in ruil voor het intrekken van internationale sancties. Trump liet herhaaldelijk blijken geen fan te zijn van het onder zijn voorganger Barack Obama gesloten akkoord.

militaire macht

De Iraanse president Hassan Rohani kondigde bovendien vrijdag aan de ‘militaire macht’ van zijn land te willen uitbreiden.

Hij deed die uitspraak bij een militaire parade waar de nieuwe ballistische raket werd getoond. ‘Wij zijn voor vrede in de regio en de wereld, maar voor de verdediging van onze veiligheid hebben we geen toestemming nodig van de VS’, zei hij.

Teheran benadrukt telkens opnieuw dat het met zijn militaire en raketprogramma alleen maar zijn eigen grenzen verdedigt en geen andere landen bedreigt. Niettemin is er in het Westen en met name in Israël en de VS veel bezorgdheid over de Iraanse middellangeafstandsraketten. Met hun bereik kunnen ze elke plaats in Israël treffen. Ook is Israël bezorgd dat Iran zijn nucleaire programma zal hervatten. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.

Breng het hulppakket voor Oekraïne in stemming en we zullen jou wegstemmen, dreigde Marjorie Greene tegen Huisvoorzitter Mike Johnson

Huisvoorzitter Johnson werd door evangelische leiders aangesproken om hulppakket Oekraïne aan te nemen

Het kon zijn politieke ondergang betekenen, besefte Huisvoorzitter Mike Johnson. Toch bracht hij het hulppakket voor Oekraïne in stemming in het Congres. Oproepen van christelijke leiders speelden daarbij een grote rol.

'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.