Direct naar artikelinhoud

Hoogleraar: Rijk kan verhoging zorgpremie niet voorkomen door kosten voor zijn rekening te nemen

Het plan van de oppositie om verhoging van de zorgpremie te voorkomen met een rijksbijdrage kan niet zomaar worden uitgevoerd. Dat vergt een wetswijziging. Dat lijkt onhaalbaar omdat zorgverzekeraars nu hun premies voor volgend jaar berekenen. Dit zegt Wim Groot, hoogleraar economie van de zorg aan de Universiteit Maastricht.

Beeld anp

Het draait om een voorstel van de negen politieke partijen die bij de kabinetsformatie buitenspel staan. Zij willen dat de bevriezing van het eigen risico in de zorg niet leidt tot een premiestijging met 10 euro per jaar. De kosten, 150 miljoen euro, moeten via een zogenoemde rijksbijdrage worden betaald.

Groot wijst erop dat de Zorgverzekeringswet maar twee rijksbijdragen kent. Het Rijk draagt de kosten voor de verzekering van jongeren tot 18 jaar via een rijksbijdrage. Daarnaast biedt de wet de mogelijkheid om voor oorlogsgetroffenen de verzekering te betalen, ook via een rijksbijdrage. Overigens is er nu ook een tijdelijke rijksbijdrage om verzekeraars te compenseren voor de nieuwe taak die zij sinds januari 2015 uitvoeren, de wijkverpleging. Om te voorkomen dat de zorgpremie in een klap met 100 euro per jaar zou stijgen is toen gekozen voor een rijksbijdrage die stapsgewijs wordt verlaagd. 'De wet biedt nu geen ruimte voor een rijksbijdrage om de stijging van de premie door de bevriezing van het eigen risico op 385 euro te compenseren', aldus Groot.

De wet biedt nu geen ruimte voor een rijksbijdrage om de stijging van de premie door de bevriezing van het eigen risico op 385 euro te compenseren
Wim Groot, hoogleraar economie van de zorg

Hij plaatst ook kanttekeningen bij de discussie. 'Door de bevriezing stijgt de jaarpremie een tientje. Binnenkort komt verzekeraar DSW traditioneel als eerste met de premie voor volgend jaar. Die gaat waarschijnlijk met meer dan een tientje per maand omhoog. Dat is heel wat meer. Neem daarbij dat door deze discussie de onzekerheid voor verzekeraars alleen maar toeneemt. Zij gaan dan eerder aan de veilige kant zitten met de premiestelling.' Groot bedoelt met 'de veilige kant' dat de premies eerder iets te hoog dan iets te laag zullen zijn. Maandagavond debatteert de Tweede Kamer over het voorstel van VVD, CDA, D66 en CU om het eigen risico te bevriezen op 385 euro. Het is de bedoeling dat de Eerste Kamer, na de stemming door de Tweede Kamer, het voorstel behandelt en erover stemt. Dat is echter hoogst ongebruikelijk. De Eerste Kamer stemt vrijwel altijd pas een week na de behandeling over een voorstel.

Lees terug

Hoe gaat u verstandig om met uw eigen risico?
Het eigen risico in de zorg blijft volgend jaar wat het nu is: 385 euro. Het kabinet-in-wording heeft als eerste wapenfeit aangekondigd de tiende verhoging in elf jaar tijd niet door te laten gaan. Dat maakt het niet minder vervelend als u die 385 euro (onverwacht) moet betalen. Toch zijn er wel degelijk manieren om verstandig met het eigen risico om te gaan.

Rutte III neemt eerste initiatief: eigen risico toch niet omhoog
Vanaf de onderhandelingstafel heeft het kabinet Rutte III woensdag zijn eerste besluit genomen: het eigen risico in de zorg blijft volgend jaar 385 euro per persoon. Daar staat tegenover dat de premie voor de zorgverzekering in 2018 10 euro per jaar hoger wordt.

Eigen risico stijgt volgend jaar naar 400 euro, ook zorgpremie wordt hoger
Het eigen risico in de zorg stijgt volgend jaar van 385 euro naar 400 euro. Het kabinet verwacht dat ook de zorgpremie in 2018 omhoog gaat en rekent met een bedrag van 6 euro stijging per maand per persoon ouder dan 18 jaar. De zorgverzekeraars hebben tot 19 november om hun definitieve premies vast te stellen.