Direct naar artikelinhoud

Volkskrant Ochtend: Hoe gaat Merkel regeren in een rechtser Duitsland? | Al swipend op zoek naar huurwoning

Goedemorgen. Een 'verkiezingsbeving' wordt het genoemd: voor eerst na de oorlog zit er in het parlement een partij die rechtser is dan CDU/CSU. In de Europese hoofdsteden overheerst blijdschap dat Merkel bondskanselier blijft. Verder in de Volkskrant Ochtend: na Brexit is Nigel ineens niet zo'n populaire naam meer en jonge SP'ers gaan wél de straat op.

Terwijl u sliep

Merkel aan het roer van een rechtser Duitsland na 'verkiezingsbeving'
Bondskanselier Angela Merkel heeft de Duitse verkiezingen gewonnen met de slechtste uitslag die haar partij sinds 1949 heeft gehaald, 33 procent van de stemmen. Haar vierde regeringstermijn begint daarmee alles behalve comfortabel. Ze verloor meer stemmen dan verwacht aan de rechtspopulistische AfD, die de Bondsdag als derde partij binnenkomt met 13 procent van de stemmen.

Rechter: schuldeiser mag rekening niet helemaal leeghalen
Een schuldeiser mag de bankrekening van een schuldenaar niet helemaal leeghalen, waardoor deze geen geld meer overhoudt om te eten en noodgedwongen nieuwe schulden moet maken. Duizenden mensen per jaar krijgen te maken met zo'n bankbeslag, waarna er geen cent meer op hun rekening achterblijft.

U kunt al swipend op zoek naar nieuw huis op 'Tinder' voor huurwoningen
Zoals je swipend een afspraakje kunt regelen op de bekende Amerikaanse dating-app Tinder, kun je vanaf vandaag op je smartphone een andere huurwoning vinden. Wie zijn stadsappartement beu is kan swipend op zoek naar een huis met tuin. Of andersom.

Na Brexit is Nigel ineens niet zo'n populaire naam meer
Nigel. Het is een naam waar altijd wat lacherig over is gedaan, maar Brexit lijkt de mokerslag te zijn geweest. Geen enkele Britse baby heeft in het referendumjaar 2016 deze naam gekregen. Het is niet hard te maken, maar dat het de voornaam is van opper-Brexiteer Farage zou ermee te maken kunnen hebben. Boris deed het iets beter met 39 vernoemingen, zo blijkt uit cijfers van het Britse CBS.

Geen enkele Britse baby heeft in het referendumjaar 2016 de naam Nigel gekregen.Beeld epa

Vandaag in het nieuws

Het moeizame Brexit-overleg tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk wordt na eerder uitstel vandaag alsnog hervat. In de Verenigde Staten houdt de Senaat een hoorzitting over de omstreden Republikeinse zorgwet. En minister Kamp bezoekt de Fipronil-top in Brussel.

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3/week.

EU blij dat Merkel bondskanselier blijft, na Europees angstjaar
Geen opluchting in de Europese hoofdsteden - niemand twijfelde aan haar overwinning - maar wel blijdschap dat Merkel bondskanselier blijft. 'Angela' voor haar Europese collega's is de nestor van de EU-toppen, de stabiele machtsfactor. Voor de toekomst van de EU is wat de nieuwe Franse president Macron levert echter belangrijker dan de vierde verkiezingsoverwinning van Merkel. (+)

Een echte SP'er gaat de straat op, aldus voorzitter Ron Meyer
Dat het SP-bestuur kritisch is op lokale afdelingen die te weinig de wijken in gaan, snappen ze wel bij de SP-jongeren. 'Alleen op straat maak je contact.' Maar online is lang niet iedereen blij met voorzitter Ron Meyer. (+)

Column Sheila Sitalsing: wedden dat Merkel voor Kerst een regering heeft?
''Mijn motto is: in de rust ligt de kracht', antwoordde ze op de vraag of dat haar voor de Kerst gaat lukken. Ik durf te wedden dat ze ook dat fikst. Binnen een termijn die Zalm, Rutte, Pechtold, Segers en Van Haersma Buma te kijk zal doen staan als stuntelende amateurs.', schrijft Sheila Sitalsing. (+)

Leden van Rood, de jeugdafdeling van de SP, leren in Den Haag een weekend lang ouderwets flyeren en handtekeningen verzamelen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Olympische sport of niet, kitesurfen is hoe dan ook spectaculair
Het spectaculaire kiteboarden is de kinderschoenen zo langzamerhand ontgroeid. Maar of het ooit op een olympische kalender komt? 'De sport is er nog niet klaar voor. Maar iedere atleet droomt van dat podium.' Lastige bijkomstigheid: je hebt er echt een stevige bries voor nodig. (+)

Deze dichters dichten voor de eenzame doden
Een groep dichters maakt gedichten voor mensen die in eenzaamheid sterven en draagt ze voor tijdens de uitvaart. Hun werk is nu gebundeld. Waarom dichten voor iemand die het zelf nooit zal horen? (+)

Een eeuwenoud merk is een rekbaar begrip
In een poging authentiek over te komen, springen sommige merken creatief om met hun geschiedenis. Het jaar van oprichting kan er wel eeuwen naast zitten. En ja, dat mag. (+)

Het is even wachten op windkracht 4, maar dan kunnen kitesurfers ook echt los gaan.Beeld Jiri Buller