Direct naar artikelinhoud
Microplastics

Microplastics nog zorgwekkender dan gedacht: "Na de oceanen zit het plastic nu ook in de lucht"

Archiefbeeld.Beeld REUTERS

Microplastics, de minuscule deeltjes plastic die we doorgaans in oceanen aantreffen, kunnen zich ook verspreiden via vliegende insecten. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse Reading University dat werd gepubliceerd in het vakblad Biology Letters. Vooral vogels zouden gevaar lopen.

Wetenschappers lieten muggenlarven in water met microplastics opgroeien en merkten dat de stukjes plastic vaak in de uiteindelijke muggen bleven zitten. Daarmee is bewezen dat microplastics niet alleen in de grond en in het water maar ook in de lucht aanwezig zijn.

Met de bevinding groeit de zorg over microplastics, aangezien er weinig wetenschappelijk onderzoek is gebeurd naar de mogelijke schadelijke effecten van de deeltjes. 

"Het is een zorgwekkende realiteit dat plastic elke tak van ons ecosysteem vervuilt"
Amanda Callaghan, universiteit van Reading

"Het is een zorgwekkende realiteit dat plastic elke tak van ons ecosysteem vervuilt", zegt professor Amanda Callaghan van de universiteit van Reading aan The Guardian. "Na de oceanen zit het plastic nu ook in de lucht."

Ook in de mens

Vooral vogels zouden te lijden hebben onder de microplastics. Dat zeevogels veel plastic in zich hebben, werd eerder al bewezen, maar nu komen ook landvogels in gevaar.

Op die manier komt ook de mens weer in contact met het gevaar. "Wat we ook eten, er zitten ongetwijfeld microplastics bij", zegt Callaghan. Wat de gezondheidseffecten zijn van plastic in het lichaam is niet geweten.