Tuintechnicus Matthias Vermoesen bij de wilde rozen in het Vrijbroekpark.© Leen Van de Sande

Vrijbroekpark zet wilde rozen in de kijker met wedstrijd en wandeling: “Bloemen hebben belangrijke ecologische functie”

Mechelen -

Het Vrijbroekpark in Mechelen zet alles op alles om haar collectie wilde rozen bekend te maken bij het grote publiek. Zo is er sinds kort een speciale wandeling en lanceerde het park enkele weken geleden een wedstrijd over de bloemen. Daarbij zijn verschillende prijzen te winnen.

Stijn Van de Sande

Wie aan het Vrijbroekpark in Mechelen denkt, denkt meteen aan de grote en mooie rozentuin. “Daar zijn we natuurlijk erg trots op, maar de mensen maken daar toch vooral kennis met de botanische rozen”, zegt tuintechnicus Matthias Vermoesen. Hij is verantwoordelijk voor het collectiebeheer. “Maar naast die tuinrozen, beschikt het park ook over een grote en unieke collectie wilde rozen.”

Tuintechnicus Matthias Vermoesen.© Leen Van de Sande

Die werden vroeger getoond in een aparte tuinkamer, waar er ook veel onderhoud aan gebeurde. “Van dat idee zijn we nu wat afgestapt”, zegt Matthias. “Sinds vorig jaar hebben we de wilde rozen verspreid over het park. We laten hen ook meer hun gang gaan. Op die manier kunnen de bezoekers van het park ze op een natuurlijke manier ontdekken. Dat kan bijvoorbeeld via een speciale wandeling van ongeveer anderhalve kilometer lang.”

“Een botanische roos is veel voller, terwijl een wilde roos maar vijf bloemblaadjes heeft. Dat maakt het voor bestuivers veel eenvoudiger om aan de meeldraden te geraken”

Matthias Vermoesen

Tuintechnicus

Die wandeling wordt de komende maanden verder uitgewerkt met opdrachten voor kinderen, infoborden en QR-codes om nog meer over de bloemen te weten te komen. “Want iedereen kent de snijrozen, maar veel minder mensen kennen de rijke historie van de wilde rozen. Zo zouden we nooit gele botanische rozen gehad hebben zonder de Aziatische wilde roos. Bovendien is het een van de oudste sierplanten. Zelfs de oude Grieken en Egyptenaren cultiveerden en teelden ze al.”

Bij wilde rozen kunnen bestuivers eenvoudiger aan de meeldraden.© Leen Van de Sande

Ecologisch belang

Maar naast hun functie als sierplant, hebben de rozen ook een belangrijke ecologische functie. “Een botanische roos is veel voller, terwijl een wilde roos maar vijf bloemblaadjes heeft”, klinkt het. “Dat maakt het voor bestuivers veel eenvoudiger om aan de meeldraden te geraken. Het zijn enkelvoudige bloemen, waardoor dit type roos dus interessanter is voor insecten en er meer bestuivers gebruik van kunnen maken.”

Matthias Vermoesen inspecteert de wilde rozen.© Leen Van de Sande

Om de collectie bekend te maken bij het grote publiek werkte het Vrijbroekpark niet alleen een wandeling uit, er werd recent ook een wedstrijd gelanceerd. “Ongeveer iedere maand stellen we via onze website en de sociale media een nieuwe vraag over de wilde rozen”, zegt communicatieverantwoordelijke Geert Marit. “Tot en met oktober stellen we in totaal zo’n zes wedstrijdvragen over de bloemen en hun bottels.”

Prijzen

Per vraag zijn er ook prijzen te winnen. “Zo is de prijs deze maand een rozenstruik. Het is dus zeker de moeite waard om eens aan de wedstrijd deel te nemen”, zegt Marit. “Maar wie die wil winnen, moet snel zijn, want volgende week lanceren we al een nieuwe prijsvraag. Met de wedstrijd hopen we dat de mensen anders naar onze wilde rozen kijken en er vooral meer aandacht voor zullen hebben, want ze zijn het waard.”

Langs de wilde rozenwandeling staat nu al wat informatie, daar komen later nog extra infoborden en QR-codes bij.© Leen Van de Sande

Geen Rozenfeesten

Naast de wilde rozen, die nu al deels in bloei staan, kun je de komende maanden ook genieten van de historische, botanische en mosrozen in het park. Rozenfeesten zijn er dit jaar niet. “Het is onmogelijk om in dezelfde periode de Rozenfeesten en, in samenwerking met kunstencentrum Nona, twee weekends Broek Festival te organiseren. Maar volgend jaar keren de Rozenfeesten zeker opnieuw terug”, klinkt het bij het Vrijbroekpark.

www.provincieantwerpen.be/aanbod/dvt/vrijbroekpark/collectietuinen/rozentuin/wedstrijd-rozentuin.html

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners