© vrt

‘Thuis’-kijkers zijn het beu: “Wij zijn zeker niet preuts, maar dit kan niet meer door de beugel”

“Goed dat iemand het eindelijk eens zegt. Hopelijk wordt er naar u wél geluisterd!” De column in onze zusterkrant het Nieuwsblad waarin tv-coryfée Jan Van Rompaey aankaartte dat ‘Thuis’ tegenwoordig wel vaak voor sensatie lijkt te kiezen, kende immens veel bijval. Tientallen mensen waren het er helemaal eens mee. Wij legden hun kritieken voor aan de makers.

Eva De Poorter en Jonas Truwant

“Een opstapeling van geweld, seks, scheldpartijen en verwrongen relaties, die de kijker met een gevoel van onbehagen opzadelt. Thuis maakt de laatste tijd een duidelijk waarneembare evolutie door.” In een column in het Nieuwsblad was gewezen tv-maker Jan Van Rompaey streng voor de Eén-soap. Opvallend was het hoeveel mensen het eens met hem waren. We legden de vaakst terugkerende kritieken van hen voor aan VRT, de productie en scenaristen. Zij hebben gezamenlijk geantwoord.

LEES OOK. Er moet Jan Van Rompaey als trouwe ‘Thuis’-kijker iets van het hart: “Dit keert zich vroeg of laat tegen het programma”

“Al die sensatie. Wat de scenaristen ons nu in ‘Thuis’ voorschotelen, voedt een problematisch mens- en wereldbeeld, terwijl er zoveel nood is aan tegengewicht!”

Thuis blijft een fictiereeks. Hoe meer er gebeurt, hoe meer je hebt om over te keuvelen. Dat is een deel van de fun. Desondanks zit er nog altijd veel verbinding in Thuis. Mensen die om elkaar geven, zoals Tom die inzit met zijn zoon Robin of het team van De Withoeve dat Tamara verrast met taart na een zwaar verlies.”

Eind maart bleven heel wat kijkers geschokt achter na de midseason-finale. Een geveinsde kanker, een dubbele kinderontvoering, een explosie. De emoties liepen hoog op.© VRT

“‘Normale’ koppels bestaan nauwelijks nog, of zelfs niet”

“Wat de ene als “normaal” beschouwt, is dat voor de andere niet. Door de kijker een ander perspectief te geven, en je als het ware te laten binnenkijken bij je buren, leer je de ander beter kennen en begrijpen. Zo bracht de verhaallijn van Lowie die graag een kindje wou, het debat rond wensouderschap opnieuw op gang.”

LEES OOK. Veel kijkers waren na aflevering in shock: ging midseason-finale van ‘Thuis’ te ver?

Haar relatie met Frank zit in het slop, vindt Simonneke. Daarom stelt ze voor om Rosa in huis te nemen. En niet alleen als huisgenoot, ook als liefdes- en bedpartner.© VRT

“Héél veel kijkers verzuchten: weeral seks…. Het is niets anders meer.”

“Seks, lichamelijkheid en affectie in al zijn vormen maken deel uit van onze soap, maar het is niet zo dat Thuis enkel daarrond draait. Een van de belangrijke verhalen van de afgelopen maanden was die van Bob bijvoorbeeld. In de midseasonfinale kwam dat verhaal tot een hoogtepunt, zonder één seksscène.”

Vince en Karin hebben seks in de wijnloods. Het slippertje betekende het einde van de relatie tussen Tom en Karin.© VRT

“Het tonen van druggebruik brengt een boodschap van aanvaarding.”

“Drugsgebruik wordt zeker niet genormaliseerd. Emma maakte al heel duidelijk aan Cedric dat ze niet gediend is met zijn occasioneel gesnuif, Silke belandde in het ziekenhuis, en wees maar zeker dat ook Lowie nog zwaar geconfronteerd zal worden met de negatieve gevolgen ervan. Hij wordt aangesproken op zijn gedrag.”

Silke biedt Cédric een lijntje aan. Intussen worstelt ook Lowie met een drugsverslaving, om het verlies van z’n kind te verwerken.© VRT

“Niets lukt, zelfs les geven gaat niet meer. Wie wil er na het zien van de scène van Sam nog in het onderwijs stappen?”

“Voor veel leerkrachten is de manier waarop Sam moet groeien in haar rol wel erg herkenbaar. We bouwen zulke verhalen altijd op uit grondig onderzoek. Voor Sams carrièreswitch gingen we te rade bij Onderwijs Vlaanderen, de lerarenopleiding van de UCLL Hogeschool en het Damiaaninstituut in Aarschot, waar de opnames plaatsvinden.”

LEES OOK. Veelvuldig alcoholgebruik in ‘Thuis’ krijgt kritiek: worden er te veel pinten getapt? “Zien drinken, doet drinken”

Sam kiest voor een nieuwe carrière in het onderwijs. Maar ze krijgt af te rekenen met onhandelbare leerlingen.© VRT

“Jammer, maar dat is wellicht het verschil tussen VRT en een extern productiehuis.”

Thuis wordt bij Eyeworks nog steeds door dezelfde mensen gemaakt als bij VRT. De meerderheid van het team werkt al meer dan tien jaar op Thuis, een aantal van hen was er zelfs al vanaf het begin bij. Als je al een verschil merkt, ligt dat waarschijnlijk aan de snellere vertelling. Vroeger dekte Frank bij wijze van spreken op maandag de ontbijttafel, en pas vrijdag werd die afgeruimd. Nu gebeurt dat allemaal in één aflevering of zelfs scène.”

“Hopelijk komt de reactie van veel kijkers eens binnen bij de scenarioschrijvers.”

“Wees maar zeker dat hun inbreng belangrijk is. We gaan geregeld op veldonderzoek om te weten wat leeft bij de Vlaming en bij belangenverenigingen. In het team zit ook een researcher, zij doet uitgebreid onderzoek naar alle onderwerpen die we aanbrengen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER