vrijdag 20 juli 2018 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Lewis Hamilton doet een promoklus voor Tommy Hilfiger, een extra zakcentje bovenop zijn salaris van 40 miljoen pond.  Photo News

GP van Duitsland
Kwalificaties: Zaterdag, 15.00u

Race: zondag, 15.10u

Lewis Hamilton verlengt contract met Mercedes tot eind 2020

Een miljoentje per week

De kogel is door de kerk, de handtekening staat op papier: Lewis Hamilton heeft tot eind 2020 bijgetekend voor Mercedes. Hij gaat 50 miljoen per jaar verdienen - een miljoentje per week, helemaal zelf onderhandeld. Hij blijft wereldwijd een van de grootverdieners in de sport, en aan het eind kan hij het record van Michael Schumacher (zeven wereldtitels) geëvenaard hebben.

Van onze verslaggever Marc CORNELISSEN in Hockenheim

Het verleden

Bij Mercedes sinds mijn 13de”

“Ik was dertien jaar. Ik kwam ’s avonds thuis van school en de telefoon ging. Ron Dennis, om me te zeggen dat McLaren en Mercedes me wilden steunen.”

Het verhaal was bekend, maar gisteren deed Lewis Hamilton het spontaan nog eens over. Als tienjarige karter stapte hij op Ron Dennis toe. Hi, ik ben Lewis Hamilton. Ik heb het Britse kampioenschap gewonnen en ooit wil ik met jouw wagens racen. Dennis vond het schattig, bleef het lefgozertje volgen en toen hij het talent zag, deed hij het bewuste telefoontje. Het doel: van Hamilton de eerste zwarte in de F1 maken.

Dennis was de patron van McLaren, dat toen het fabrieksteam van Mercedes was. Toen het Duitse merk later een eigen team stichtte, maakte Hamilton de overstap. Intussen heeft hij vier wereldtitels gewonnen: één voor McLaren-Mercedes, drie voor Mercedes zelf. “Ik rij dus al sinds mijn dertiende voor Mercedes. We hebben samen een heel mooi verhaal geschreven en ik ben blij dat ik deel uitmaak van deze familie. Als ik in het museum in Stuttgart alle race-auto’s zie staan, ben ik trots dat ik daar tussen sta. Ik heb wel eens over stoppen gemijmerd. Maar deze voormiddag ben ik voor een tv-interview het oude deel van de Hockenheimring gaan bezoeken. Dan besef ik weer hoeveel redenen ik heb om deel uit te maken van deze sport. Ik weet niet of ik er na 2020 nog zo over denk, maar voorlopig zitten jullie nog een paar jaar met mij opgescheept.”

Het heden

Ik speel geen spelletjes”

Zijn derde contract met Mercedes, ook nu weer zelf onderhandeld, werd donderdag ondertekend. Niet toevallig voor de thuisrace van Mercedes. Het akkoord was er eigenlijk al langer.

Hamilton: “Het heeft lang geduurd, maar dat lag geheel aan mij. In de winter hebben teambaas Toto Wolf en ik samengezeten en tijdens Monaco waren we er eigenlijk al uit. Vanaf dan moesten we het alleen nog op papier zetten, en advocaten rekken dat langer dan nodig. Ik ben blij dat Toto iemand is met veel geduld, want weinigen zouden zo lang op mij gewacht hebben. Maar er was wederzijds vertrouwen. Ik heb altijd gezegd dat ik geen spelletjes speelde, dat ik niet met andere teams zou onderhandelen. Eentje heeft me gecontacteerd (wellicht Ferrari, nvdr), maar ik heb het geen enkele ademruimte gegeven. Omgekeerd heeft Toto ook telefoontjes gehad van andere rijders, maar ik vertrouwde hem.”

Niemand weet hoe de F1 er na 2020 zal uitzien. Ik wou niet tekenen voor het onbekende Lewis HAMILTON

De toekomst

Record van Schumi onwezenlijk”

Het nieuwe contract bindt Lewis Hamilton tot eind 2020. Op hetzelfde moment worden ook Sebastian Vettel en Max Verstappen een vrij man. Dat is geen toeval: in 2021 treedt de F1 een nieuw tijdperk in en niemand weet wat we daarvan moeten verwachten.

Hamilton: “We hebben gepraat over een derde jaar, maar uiteindelijk heb ik bijgetekend voor twee seizoenen. Een strategische beslissing, ik wou mezelf niet in de hoek drijven. De F1 is onder de nieuwe eigenaren aan het veranderen en na 2020 is niets zeker. Het hield geen steek om te tekenen voor het onbekende.”

Ook opvallend: eind 2020 kan Hamilton op gelijke hoogte komen met Michael Schumacher. Hamilton: “Zeven wereldtitels kan ik me niet inbeelden. Dan zou ik élk seizoen moeten winnen. Dat is een droomscenario, maar in het leven verloopt er niets perfect. Dus nee: die zeven van Schumacher zaten niet in mijn achterhoofd. Maar ik ga er wel hard voor werken.”

Dat zal nodig zijn, want de driejarige dominantie van Mercedes lijkt voorbij. Twee weken geleden won Sebastian Vettel in Silverstone, in het hol van de leeuw, op het circuit dat normaal Ferrari’s zwakste is. Vettel staat nu acht punten voor.

Hamilton: “In mijn gedachten is dat contract eeuwen geleden al afgehandeld. Het is cool dat het nu uitkomt, want nu kan ik al mijn energie in de wereldtitel steken. Ik wil races winnen, want dat hebben we dit seizoen voorlopig te weinig gedaan (drie, tegen vier voor Vettel, nvdr). We zijn te dikwijls over onszelf gestruikeld en als de strijd zo nipt is als dit jaar, wordt dat meteen afgestraft. Maar zo heb ik het graag. Dit is een fantastisch seizoen, zo moeten we er meer hebben. De F1 heeft zo’n close fight tussen Mercedes, Ferrari en Red Bull nodig. En eigenlijk moeten ook Williams en McLaren er weer bijkomen. Dat zou goed zijn voor de sport.”

“Geen plaats meer in mijn garage”

Fernando Alonso is de trotse bezitter van een bolide uit elk van zijn race-seizoenen. De wagens staan opgelijnd in zijn museum in Oviedo. Lewis Hamilton ging (voor een stukje) bij McLaren weg omdat hij daar zijn trofeeën niet mocht houden. Bij Mercedes krijgt hij wel het zilverwerk mee naar huis, maar de wagens blijven in Stuttgart.

Hamilton (geheimzinnig): “Weet je dat wel zeker? Misschien heb ik er al een? Maar ik heb geen plannen voor een museum en ik krijg mijn wagencollectie nu al niet meer kwijt in mijn garage. Er kan echt geen auto meer bij, en zeker geen waarmee ik niet kan rijden. Ach, als ik mijn race-auto’s wil zien, ga ik naar het museum van Mercedes in Stuttgart. Ik ben heel trots dat ik daar tussen sta.” (mc)

Vandoorne zonder onderbroek maar met vertrouwen

Stoffel Vandoorne kon gisteren in Hockenheim op zoek naar proper ondergoed. Zijn bagage raakte vermist bij zijn vlucht van Londen naar Frankfurt. “De rest van de kleding krijg ik gelukkig van het team, elke dag proper gewassen.”

De 26-jarige West-Vlaming herhaalde nog maar eens dat hij verwacht ook volgend seizoen voor McLaren te racen. Nochtans zouden er ook contacten zijn met Sauber, waar zijn oude GP2-teambaas Frédéric Vasseur nu de plak zwaait. Vandoorne: “De Belgische fans hebben geen reden om zich ongerust te maken over mijn toekomst. Dit is de periode waarin veel gepraat wordt, maar nu Lewis Hamilton heeft getekend, zal de rest snel volgen.”

Het is vooral uitkijken naar de tweede zitjes bij de vier fabrieksteams. Bij Mercedes wordt verwacht dat Valtteri Bottas mag blijven. Bij Ferrari krijgt Charles Leclerc wellicht de plaats van Kimi Raikkonen (naast Sebastian Vettel) en bij Red Bull is het wachten op de handtekening van Daniel Ricciardo (naast Max Verstappen). Het alternatief daar is Carlos Sainz, uitgeleend aan Renault. Maar als Ricciardo blijft, gaat Renault wellicht voort met Nico Hulkenberg en Sainz.

Verder zijn de blikken nu gericht op Force India, dat te koop staat. De families Stroll en Mazepin zijn in de running. Als Lawrence Stroll het team koopt, komt zoon Lance over van Williams. Anders wellicht ook. Nikita Mazepin en testrijder Nicholas Latifi komen in principe niet in aanmerking voor een superlicentie. Sergio Perez - snel en goed gesponsord - kan normaliter blijven, maar de F1-toekomst van Esteban Ocon is onzeker. Hij is/was een pion van Toto Wolf van Mercedes, maar heeft daar wat brokken te lijmen. De Fransman zou zijn eigen ruiten ingegooid hebben door stiekem te gaan praten met andere partijen. (mc)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws