© Dirk Kerstens

Het Steen ‘verhuist’ naar ’t Eilandje

De nieuwe toekomst voor het Steen leek slecht nieuws voor theaterhuis HetPaleis, dat er nu een bijhuis heeft voor workshops. Niet getreurd, in juli 2018 verhuist die werking naar een site aan de Droogdokkenweg. Daar bevinden zich de hangars van het Algemeen Werkhuis Noord, waar tot voor kort havenactiviteiten plaatsvonden.

DOMINIQUE PIEDFORT

In mei 2012 kwam het Steen in handen van HetPaleis, het theaterhuis in de Meistraat voor kinderen en jongeren. Rond het thema tijd en water vonden in het oudste gebouw van de stad tal van workshops plaats, onder de noemer van een actief vragenhuis voor onderzoek en experiment.

Ook de geschiedenis van Antwerpen kreeg er een plaats. In dat opzicht paste de vormgeving van Michiel Van Cauwelaert, een nazaat van oud-burgemeester Frans Van Cauwelaert. Het grote publiek bleef er welkom in een groot café met zicht op de Schelde. Op 19 november kon je er nog over de koppen lopen tijdens de Kunstendag voor Kinderen. Maar eind 2016 raakte bekend dat de stad andere plannen heeft met het Steen. In 2019 moet er een modern toeristisch onthaalcentrum staan, zonder dat het gebouw zijn kunsthistorische waarde mag verliezen. Een prestigieus project met een kostprijs van 35 miljoen euro waarvoor Vlaanderen 11 miljoen euro neertelt. De plannen waren de voorbije zomer aan het Steenplein zelfs via een hologram te zien. Allemaal heel fraai, maar wat dan met de huidige werking van HetPaleis in het Steen?

In een nieuwsbrief van het theaterhuis staat te lezen dat die werking de komende zomer start langs de Droogdokkenweg op ’t Eilandje. Daar werden de havengebouwen van het Algemeen Werkhuis Noord (AWN) onlangs overgedragen aan de stad, wat past in de ontwikkeling van het Droogdokkenpak. De haven van Antwerpen doet tegenwoordig een beroep op drijvende droogdokken aan de Lilloburg.

In januari bereidt de huidige ploeg van het Steen de verhuis al voor. Op 10 februari staat het grote afscheidsfeest gepland. In maart starten de werken dan die het Steen alweer een nieuwe toekomst moeten geven. Op de nieuwe locatie worden alvast zomerkampen aangekondigd.

Andere invulling

Het nieuws wordt bevestigd door Hanneleen Broeckx, adviseur van schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA). “Die nieuwsbrief is wat te vroeg verspreid. We zullen de nieuwe plannen met het te verwachten programma na de kerstvakantie voorstellen”, reageert Broeckx.

Het staat wel vast dat de workshops een andere invulling zullen krijgen. “Het gaat om gebouwen van de haven in de omgeving achter het Red Star Line Museum die in handen van de stad zijn gekomen. Daarom zal er op die plek ook een cluster komen met een maritiem museum.”

Eerder was al bekend dat voor de opening van dat nieuwe museum wordt gemikt op 2023. De hoofdattractie moet het middeleeuwse vrachtschip de Doelse Kogge worden. Er wordt ook een educatieve werking aan gekoppeld. “Daarin moeten workshops voor de jeugd rond maritiem erfgoed passen”, weet Broeckx. “Die starten inderdaad in de zomer van 2018 en dat alvast voor de komende drie jaar.”

Het Steen onder de hoede van HetPaleis ging door het leven als ‘Het Steen der Wijzen’. Een naam voor het nieuwe project is er nog niet. Die zou na de kerstvakantie wel bekend moeten zijn.