Migratie

Tunesië onderschept een vijfde meer migranten dan vorig jaar

© AFP

In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar heeft de Tunesische kustwacht in de eerste vier maanden van dit jaar 22,5 procent meer migranten onderschept die de oversteek over de Middellandse Zee probeerden te wagen. Dat heeft de Tunesische Nationale Garde zondag meegedeeld.

blg

Volgens een officiële mededeling van de Garde, waartoe ook de kustwacht behoort, zijn er van januari tot en met april 21.545 mensen “onderschept voor vertrek of gered op zee”. In dezelfde periode vorig jaar telde de Garde 17.576 onderscheppingen en reddingen. De kustwachters haalden 291 levenloze lichamen uit het water, tegen 572 in dezelfde periode vorig jaar.

De Nationale Garde heeft ook meer dan 21.000 mensen verhinderd om het Tunesische grondgebied binnen te komen via de grenzen met Algerije in het westen of Libië in het oosten. Dat is vier keer meer dan vorig jaar.

Deal met EU

Tunesië is samen met Libië één van de belangrijkste vertrekplaatsen voor migranten die naar Europa willen trekken. Het Italiaanse eiland Lampedusa is amper 150 kilometer verwijderd van de stranden van de regio van Sfax.

Onder impuls van Italië heeft de Europese Unie vorige zomer een akkoord gesloten met Tunesië. Het Noord-Afrikaanse land krijgt uitzicht op in totaal 255 miljoen euro als het zijn inspanningen opvoert om migranten tegen te houden.