Direct naar artikelinhoud

Rutte in Kamerbreed: 'Politiek moet betere afspiegeling van samenleving worden'

Politieke partijen moeten meer een afspiegeling van de samenleving worden. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd in het radioprogramma Kamerbreed. Hij ziet dit ook als een opdracht voor zijn eigen partij, de VVD. 'Ik zou graag in mijn partij meer allochtonen zien die bereid zijn Kamerlid te worden.'

Rutte eerder dit jaar op het najaarscongres van de VVD.Beeld anp

Volgens Rutte is het een 'feitelijke constatering' dat de meeste partijen in de Tweede Kamer 'nog heel wit' zijn. 'Het is een opdracht voor VVD, CDA, PvdA en anderen om te kijken hoe je ook andere groepen in de samenleving naar je toe trekt.' In het radioprogramma lichtte hij niet verder toe hoe hij die betere afspiegeling van de samenleving hoopt te bereiken.

Het parlement wijkt in meerdere opzichten af van de samenstelling van de Nederlandse bevolking. Zo telt de Tweede Kamer 53 vrouwen tegenover 97 mannen. Ook het aantal Kamerleden met een migrantenachtergrond komt niet overeen met de omvang van migranten en hun nazaten in Nederland. De grote meerderheid van de Kamerleden is universitair opgeleid, buiten het parlement hebben de meeste mensen een lagere opleiding genoten.

Emancipatie en vertrouwen

De premier benadrukte in het programma dat hij tevreden is over het huidige politieke bestel. 'Het is democratisch. Iedereen kan toetreden. Als 65 duizend kiezers op jou stemmen, heb je een zetel.' Hij maakt zich geen zorgen over de versplintering in de politiek. De Tweede Kamer telt momenteel dertien fracties. Dat zou je ook als emancipatie kunnen zien, zei Rutte. 'Misschien is het wel goed dat mensen niet meer standaard altijd op dezelfde partij stemmen.'

Het vertrouwen van mensen in de politiek blijkt uit de hoge opkomst bij Kamerverkiezingen, stelde hij. 'De opkomst was heel hoog. Is het dan erg dat mensen niet meer enkel op twee of drie partijen stemmen? Het dwingt partijen vervolgens om tot samenwerking te komen.' Volgens Rutte vertrouwen mensen het systeem, maar kijken ze met argwaan naar politici. 'Dat begrijp ik, dat lijkt me een hele gezonde basishouding.'

Het dwingt partijen om tot samenwerking te komen
Rutte over de versplintering van politieke partijen en de hoge opkomst bij verkiezingen

Laatste Kamerbreed

De premier was te gast in een van de laatste afleveringen van Kamerbreed. Na 34 jaar komt er een einde aan het politieke radioprogramma. In plaats daarvan gaat Radio EenVandaag dagelijks meer aandacht besteden aan politiek. De laatste aflevering van Kamerbreed wordt op 30 december uitgezonden. De uitzending van vandaag was de laatste van presentator Kees Boonman, elf jaar lang presenteerde hij het programma.


Dit moet je weten over diversiteit bij de overheid

Waarom diversiteitsbeleid een organisatie een enorme kwaliteitsboost geeft
Socioloog en schrijver Jolande Withuis noemt het streven naar diversiteit 'een heilige koe' die stevig bij de horens gevat moet worden 'of beter nog, naar het slachthuis geleid'. Ten onrechte, betoogt Keyvan Shahbazi. Wie de eigen groep is ontstegen, heeft geleerd een vraagstuk vanuit meerdere perspectieven te bezien.

Politiemedewerkers komen met 'zwartboek' over discriminatie en intolerantie bij politie
Een intern boek vol getuigenissen van discriminerend gedrag binnen de politie is naar buiten gekomen. Korpschef Erik Akerboom ziet het probleem. 'Maar een cultuur-verandering kost tijd en vraagt inspanning van alle lagen in onze organisatie.'

Sarah Izat wil agent zijn met een hoofddoek. In dit interview vertelt ze waarom
Sarah Izat (26) werkt met hart en ziel bij de Rotterdamse politie. Dus wanneer haar werkgever haar de functie van buitengewoon opsporingsambtenaar in het vooruitzicht stelt, gaat zij daar gretig op in. Alleen, haar hoofddoek moet af. Izat stapte naar het College voor de Rechten van de Mens.

Agent Sarah Izat mag haar politie-uniform met hoofddoek dragen, maar dit geldt niet voor iedereen
'We won!', schreef Sarah Izat na het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens dat ze een hoofddoek met haar politie-uniform mag dragen. Voorbarig, want het geldt alleen voor haar zeer specifieke situatie.

'Schijn van partijdigheid funest voor politie in seculiere rechtsstaat'
De kunst van het politievak is om geen blijk te geven van je particuliere geloofsopvattingen, betoogt cultureel psycholoog Keyvan Shahbazi na de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens.