© Photo News

Meyrem Almaci (Groen): “Meer verwacht, maar ik ben verdomd fier”

Uitzinnige vreugde bij Ecolo en toch wat teleurstelling bij Groen zondag in zaal La Madeleine in Brussel. De Vlaamse en de Waalse partijen vierden samen, maar die tweede had net wat meer reden om te feesten. “We moeten de angst van de kiezer beantwoorden”, sprak Meyrem Almaci.

Maaike Floor

Het was lang wachten tot de kopstukken rond 21.15u op het podium verschenen, maar het enorme applaus en gejoel weerspiegelde niet helemaal het gevoel dat tot dat moment in de zaal hing. Groen staat in de plus, maar de winst is mager in vergelijking met de verwachtingen. Dat de partij misschien te vroeg gepiekt had met de klimaatmarsen, was al wat voorspeld. Dat de winst van Groen op Vlaams en federaal niveau maar een paar procent zou bedragen, was gewoon een tegenvaller.

“Als adolescent maakte ik een eerste zwarte zondag mee”, sprak voorzitter Meyrem Almaci de stampvolle zaal toe. “Als voorzitter maak ik nu een nieuwe zwarte zondag mee. Ik wil mijn inspanningen als bruggenbouwer alleen maar opdrijven. Sommigen hadden iets meer verwacht en dat zegt veel over jullie inzet en ambitie. Ik ben verdomd fier op het resultaat dat jullie hebben neergezet. We boeken de vierde verkiezingsoverwinning voor Groen.” Waarop een luid applaus volgde.

© Photo News

Eén tegen allen

Eerder in haar speech had Meyrem Almaci ook al gezegd dat ze de leden graag die kers op de taart had gegeven. Lees: de echte doorbraak. “Maar we zaten in een politiek klimaat waarin we de wind van voren kregen van iedereen. Het was één tegen allen. Ze hebben de focus verkeerd gelegd, zo blijkt vandaag. Het gemakkelijkste is om de Vlaams Belang-kiezers te negeren, maar die fout gaan wij niet maken. We moeten hun angst beantwoorden in plaats van vergroten en hier rust een verantwoordelijkheid voor alle democratische partijen.”

Ook Kristof Calvo vond de campagne pittig. “Ze hebben een karikatuur gemaakt van onze voorstellen. De boodschap van verandering die wij brengen, is complex. Maar we krijgen veel meer groenen in het parlement en federaal zijn we quasi de grootste fractie. Het wordt een moeilijke puzzel, maar we willen bekijken of we deel kunnen uitmaken van de oplossing.”

De militanten zaten met een dubbel gevoel. “Ik ben geschokt door de uitslag van Vlaams Belang”, zegt Bruna (26). Ik dacht wel dat ze iets zouden stijgen, maar zo fors, daar ben ik niet goed van. Ik had meer verwacht van de resultaten voor Groen.” Het valt Ulrike op dat Groen het in de steden wel goed doet. “Dat was ook voorspeld, daar wonen de progressieve mensen. Maar het is echt een probleem dat de voeling met de rest van het land er niet is. De campagne van heel wat politici was erop gericht om andere partijen angst aan te praten, maar in de steden zelf weten mensen dat ze niet bang hoeven te zijn.”

© Photo News

Ook Ivo Thys vindt de resultaten tegenvallen. “N-VA heeft op ons geschoten, maar ze heeft ook in eigen voet geschoten. Wij hebben een positief programma met thema’s die op de agenda van welke regering dan ook zullen belanden. Door op ons te schieten heeft N-VA het Vlaams Belang groter gemaakt.”

Het succes van het Vlaams Belang ligt iedereen zwaar op de maag. Annemie Dierckx (46) uit Wommelgem vindt de rechtse stemmers kortzichtig. “Als mensen echt bang zijn voor migranten, dan moeten ze dringend werken aan een beter klimaat. Als delen van de wereld onbewoonbaar worden door hitte en droogte, dan volgen de migratiestromen, maar dat begrijpen veel mensen blijkbaar niet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER