© Photo News

Leraars moeten stage doen in grootstad

De Vlaamse regering was vrijdag de laatste obstakels voor de hervorming van de lerarenopleiding uit de weg aan het ruimen. De master voor het basisonderwijs lijkt gesneuveld. Open Vld vraagt dat toekomstige leerkrachten stage doen in een grootstad, N-VA wil dat ze nadat ze afgestudeerd zijn opgevolgd worden door hun hogeschool.

Liliana CASAGRANDE

De lerarenopleiding lag vrijdag opnieuw op tafel. Deze zomer was er bijna een akkoord, maar coalitiepartners Open Vld en N-VA waren niet gelukkig met de teksten. Die zijn intussen aangepast. Maar vrijdag moest er in de Vlaamse regering ook nog onderhandeld worden over de begroting, wat het allemaal iets minder eenvoudig maakte.

“De vorige teksten over de hervorming van de lerarenopleiding waren weinig concreet”, vindt Vlaams Parlementslid Ann Brusseel (Open Vld). “Die gingen alleen over structuren, wij wilden ook inhoud. Zo vraagt Open Vld dat toekomstige leerkrachten stage doen in een grootstedelijke context, want daar zitten de meeste vacatures. Het volstaat niet om als student in je oude school in je dorp stage te doen, de samenleving is veranderd. Daar moeten de studenten mee leren omgaan. We vragen ook dat docenten in de lerarenopleiding zelf ervaren zijn. We willen seniors zien die zelf voor de klas hebben gestaan, we zien te vaak docenten die zelf nooit hebben lesgegeven. Er moet ook een systeem komen waardoor leerkrachten makkelijker doorstromen naar de hogescholen.”

Managementopleiding

Leerkrachten moeten tijdens hun opleiding ook managementlessen krijgen. Dat vraagt zowel Open Vld als N-VA. N-VA heeft ook een andere opmerkelijke aanpassing in het decreet laten schrijven. “Wij willen dat leerkrachten na het afstuderen verder opgevolgd worden in hun klas”, zegt Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA). “Dat moeten de hogescholen doen, zo verplicht je de docenten om op de werkvloer te komen. Wij willen ook meer vakdidactiek, want na het afstuderen, krijgen die leerkrachten vaak een praktijkschok.”

Daniëls is in elk geval tevreden dat de teksten die op de onderhandelingstafel lagen meer zijn dan een ‘puntenwolk’. Het decreet regelt namelijk dat je buiten de klassieke lerarenopleiding voor leraar kan studeren, zowel aan de hogeschool als aan de universiteit. In hogescholen gaat het om educatieve bachelors, aan universiteiten over educatieve masters. Je zal dus ook als ingenieur of als verpleegkundige zo’n educatieve opleiding kunnen volgen.

Master basisonderwijs

De master voor het basisonderwijs die onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) graag wil, lijkt gesneuveld. Zowel Open Vld als N-VA wil daar niet van weten. Hogescholen en universiteiten hadden eerder al gezegd dat ze er niet op zaten te wachten.

Daarnaast is er ook nog de lerarenopleiding in de centra voor volwassenenonderwijs (CVO). Die is er voor mensen die al een diploma hebben in een of ander vakgebied en ook nog voor de klas willen staan. Die opleidingen gaan naar de hogescholen en naar de universiteiten. “Ik betwijfel nog altijd of dat personeel zomaar kan overstappen”, zegt Brusseel. Ook dat zorgde deze zomer voor spanningen. De universiteit Antwerpen was niet zo gelukkig met het feit dat de KU Leuven al deals had gesloten met CVO’s uit hun buurt.