© Marc Peeters

Rioleringsplannen nagenoeg ongewijzigd weer ingediend

Pidpa/HidroRio en het gemeentebestuur van Herenthout hernemen het plan om riolering aan te leggen in de wijk Dekbunders. Een vorig initiatief werd na een klacht begin dit jaar nog door de Raad voor Vergunningsbetwistingen van tafel geveegd.

Marc Peeters

De wijk Dekbunders, met onder meer de Canadadreef, Leibeek- en Zwaluwenlaan werd gebouwd in de jaren zestig. Het afvalwater wordt er afgevoerd via ingebuisde grachten. Herenthout en Pidpa/Hidrorio maken al jaren plannen om er een volwaardige riolering met een gescheiden stelsel aan te leggen. Basisprincipe daarbij is dat het afvalwater via de nieuwe riolering gaat en dat voor het hemelwater open grachten worden gegraven. Grachten die tot een paar meter breed kunnen worden. En dat zagen heel wat buurtbewoners niet zitten. Onder meer omdat door het graven van de grachten de rijbaan zal versmallen. Er werd gevreesd voor gevaarlijke toestanden.

Procedurefout

Toch werd in maart 2016 een bouwvergunning afgeleverd door de provincie. Enkele buurt­bewoners staken de koppen bij elkaar en trokken naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Die besloot in januari 2018 het protest te volgen en de afgeleverde vergunning te vernietigen. Mogelijk een pyrrusoverwinning voor de buurt, want de raad viel over het gegeven dat er tijdens het openbaar onderzoek geen milieueffectenrapport was opgemaakt. Een procedurefout, de inhoudelijke bezwaren wogen veel minder.

Sinds begin deze week staan er borden in de wijk met de melding dat de procedure wordt hernomen. Momenteel loopt een nieuw openbaar onderzoek. “De buurtbewoners zijn nog steeds van mening dat er veel te weinig naar hun alternatieve voorstellen is geluisterd”, zegt raadslid Jan Van Dyck (SAMEN), die ook in de wijk woont. Zo zou voor het hemel­water een bufferbekken het alternatief kunnen zijn.

Uittredend burgemeester ­Patrick Heremans (GBL) meent dat er voldoende overleg is geweest. “Door betonnen kant­stroken te voorzien kan de wegbreedte met zestig centimeter verbreed worden. Bij het overleg rond de waterhuishouding waren ook deskundigen aanwezig. Als de technische uitleg waarom de alternatieven niet kunnen steevast niet wordt aanvaard, dan houdt het op een bepaald moment op.”

Het ligt in de lijn van de verwachtingen dat er opnieuw bezwaren zullen ingediend worden. “Het is dan aan het nieuwe bestuur om naar de provincie toe een advies uit te brengen”, weet Patrick Heremans. “Er zijn alternatieven voor de open grachten, maar die systemen zijn veel duurder. Gaan we die telkens toepassen als buurtbewoners bij een rioleringsproject liever geen open grachten hebben?”