Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Duurzaam investeren doen we liefst in bedrijven die we kennen

Duurzaamheid vormt voor heel wat mensen vandaag een leidmotief in hun levensstijl. Niet alleen in de uiterlijke kenmerken ervan, maar ook voor principiële keuzes. Dat merken de financiële instellingen.

Duurzaam investeren doen we liefst in bedrijven die we kennen
Beeld Unsplash

"Almaar meer mensen vragen nadrukkelijker naar de achtergrond van beleggingsfondsen en van bedrijven waarin ze via die fondsen of rechtstreeks kunnen beleggen", zegt Guy Janssens, hoofd maatschappelijk en verantwoord beleggen bij BNP Paribas Fortis. "Dergelijke bedrijven zitten in de portefeuilles van duurzame beleggingsfondsen, via hun aandelen op de beurs of via de obligatieleningen die ze uitzetten. Een duurzaam bewuste belegger die de infofiche van zijn duurzaam fonds inspecteert, herkent meteen vertrouwde namen." Bijvoorbeeld aanbieders van biovoeding doen het hierdoor goed.

Sociaal verantwoord personeelsbeleid

"Duurzaamheid is echter veel meer dan respect voor het leefmilieu", stipt Guy Janssens aan. "Het omvat bijvoorbeeld ook een sociaal verantwoord personeelsbeleid. Zo weegt bij heel wat vrouwelijke beleggers de genderpolicy zwaar door. Een bedrijf met geen enkele vrouw in het topmanagement kan je vanuit die invalshoek bezwaarlijk een duurzaam bedrijf noemen. Biedt een bedrijf de mogelijkheid tot deeltijds werken, tot flexibel werken of tot thuiswerk? Het wordt allemaal meegenomen in de duurzame score."

Sectorgenoten vergeleken

Uiteraard kunnen niet alle taken in bedrijven volgens een flexibel regime uitgevoerd worden: denk maar aan ploegenarbeid, baliewerk of schoonmaak. "In de ratings voor duurzame aanpak vergelijken we bedrijven dan ook niet met alle andere bedrijven, maar met hun sectorgenoten. Dat leidt tot een objectief beeld. Zo blijkt dat van alle aandelen die nu in de BEL20 staan, de twintig meest toonaangevende aandelen op de beurs van Brussel, dat Bpost er het bedrijf is met de meest duurzame bedrijfsvoering. Dat dankt het vooral aan het nu erg gunstige personeelsstatuut." 

Meer informatie over duurzaam beleggen vind je hier

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel