Luister naar

Vakantiegeld mag weer rollen

Nieuws
Nederlanders gebruiken hun vakantiegeld steeds vaker voor ... vakantie. Nu het de economie weer voor de wind gaat, stijgt de jaarlijkse bonus en lonkt het luxe vakantieoord. Tenzij de wasmachine kapot is, natuurlijk.
Anna Lillioja redactie vk
vrijdag 25 mei 2018 om 03:00
Het mag een tikkeltje luxer en dan kan de keuze, zoals hier, op een safaritent komen te vallen.
Het mag een tikkeltje luxer en dan kan de keuze, zoals hier, op een safaritent komen te vallen. anp / Ed Oudenaarden

Amsterdam

Deze week zal er op de bankrekening van veel Nederlanders weer een welkom extraatje bijgeschreven worden: het jaarlijkse vakantiegeld, dat minstens 8 procent van het bruto jaarloon telt. Maar al lang geven Nederlanders een groot deel van hun vakantiegeld niet uit aan vakantie. In de jaarlijkse vakantiegeld-enquête van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zei vorig jaar een vijfde van de ondervraagden helemaal niet op vakantie te gaan. Enkele alternatieve bestemmingen voor het geldbedrag, dat bijna even groot is als een maandsalaris: sparen, schuldenaflossing en grote (onverwachte) uitgaven.

Het aantrekken van de economie leidt er echter toe dat steeds meer mensen het geld daadwerkelijk gebruiken waarvoor het is bedoeld. Ook wordt er door toename van vaste contracten en stijging van lonen meer geld uitgekeerd, zag het economisch bureau van ING. Het totaalbedrag van het vakantiegeld is 5 procent hoger dan vorig jaar – hoger dan ooit. AOW’ers krijgen juist minder geld, door een hogere bijdrage aan onder meer de Zorgverzekeringswet. Vijf bestemmingen voor vakantiegeld.

1 grote, onverwachte uitgaven

Met haar vriend verheugde directiesecretaresse Affra Barten zich op een weekendje weg zonder de kinderen, vertelt zij in een reactie op een oproep op Facebook over de besteding van vakantiegeld. De geldsom die eind deze week op de rekening van Barten bijgestort wordt, ziet ze echter verdwijnen in een belastingafdracht, voortvloeiend uit een recente scheiding. Ook een ander stel, dat anoniem wil blijven, heeft de vakantie met de kinderen moeten afblazen. ‘We hebben nog als gezin in een reclamespotje gefigureerd en dachten hiermee onze vakantie veilig te hebben gesteld’, zeggen ze. ‘Maar helaas lijkt de wasmachine het te hebben begeven en zien we het nu somber in. Ons eerste vakantiegeld is niet toereikend.’

2 op vakantie of reis

Mensen die de kans aangrijpen om wel van het geld op vakantie te gaan, zijn er ook genoeg. Volgens Mirjam Dresmé, hoofd communicatie van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisbureaus (ANVR), is het aantal boekingen met 4,5 procent gestegen sinds vorig jaar. Nog steeds gaan Nederlanders graag met de auto naar Frankrijk, maar ook vliegen ze tegenwoordig meer binnen Europa. Naar Italië of Griekenland laden mensen steeds minder vaak de wagen in.

‘Dat mensen meer te besteden hebben, kun je bijvoorbeeld zien aan het feit dat ze zich meer luxe veroorloven’, zegt Dresmé. Slapen in een eigen tent wordt verruild voor ‘glamping’ (kamperen in een luxe tent die al is opgezet en van alle gemakken is voorzien) en vakantiegangers pakken er een ‘sterretje’ bij. Ook gaan meer mensen op een verre reis. De Antillen, Mexico en Kaapverdië zijn als vakantiebestemming in populariteit toegenomen.

Dresmé: ‘Kaapverdië kwam een paar jaar geleden op de kaart, ter vervanging van voorheen populaire Noord-Afrikaanse landen waar onrust ontstond. Maar ook het toerisme naar bijvoorbeeld Tunesië en Egypte trekt nu weer aan. Nederlanders zijn daar nuchter in. Ze hebben snel weer vertrouwen.’

3 sparen of beleggen

Nederlanders zijn het vakantiegeld de afgelopen tien jaar steeds meer gaan gebruiken om te sparen en beleggen, bleek uit de vakantiegeld-enquête van het Nibud. Vaak gebeurt dat met een duidelijk plan. Nibud-woordvoerder Gabriëlla Bettonville: ‘Mensen hebben vaak al in hun hoofd wat ze met het geld doen. Of ze dat nou aan een aankoop besteden of op een spaarrekening zetten.’ Zzp’er Renate Rijnaarts stopt al het vakantiegeld dit jaar in haar eigen paardencoachpraktijk. Alexandra Tromp-Kok, casemanager bij Arboned, zet het op een spaarrekening om met haar echtgenoot ‘over een aantal jaar met de zeilboot te vertrekken voor onbepaalde tijd’.

Melanie Verheijen vertelt dat zij gaat investeren in cryptovaluta. Verheijen, hoopvol: ‘Dan heb ik aan het einde van het jaar nog meer vakantiegeld.’

4 iets moois

Het is slim om af te betalen wat je moet afbetalen, zegt Bettonville van het Nibud. En om te denken aan bijvoorbeeld het wegwerken van betalingsachterstanden. ‘Uit de praktijk weten we dat schulden grote invloed kunnen hebben op al je handelen, je welzijn en je sociale leven.’

‘Het is natuurlijk voor iedereen anders. Als mensen het geld aan die fantastische nieuwe auto willen besteden, moeten ze dat lekker doen’, zegt ze. ‘Wij zijn er niet om te oordelen, maar voor ons is het belangrijk dat mensen niet in de schulden komen. Maar als je het je kunt veroorloven is er natuurlijk niets op tegen om iets moois te kopen.’

Zo heeft Nicki Yoshihara-Van Ingen Schenau haar ouders een reis naar Florida cadeau gedaan van haar eerste vakantiegeld en bonus: ‘Omdat ze mij in mijn studententijd veel hebben gesteund.’

5 op de grote hoop

Toch belandt veel van het vakantiegeld ook nog steeds op ‘de grote hoop’. Het wordt niet apart gezet, maar wordt samen met het gewone salaris opgemaakt.

Opvallend is dat dit twee keer zo vaak gebeurt als het vakantiegeld maandelijks wordt ontvangen, in plaats van via een jaarlijkse storting. Mocht je willen voorkomen dat je geld opgaat aan ‘niets’, maak dan een goede begroting, adviseert Bettonville. <

acht miljard euro meer

Het precieze bedrag dat aan vakantiegeld wordt uitgekeerd, is volgens hoofdeconoom van Economisch Bureau ING Nederland, Marieke Blom, moeilijk te achterhalen. Wat zij wel kan zeggen, is dat er aan het einde van deze maand acht miljard euro meer op de Nederlandse bankrekeningen staat dan aan het begin van de maand. Een verschil dat op geen enkel ander moment in het jaar zo groot is. Blom: ‘Het netto uitgekeerde bedrag aan vakantiegeld zal ergens in die orde van grootte zitten. Maar natuurlijk worden er in de loop van de maand ook uitgaven gedaan.’

De voorgaande jaren was het verschil op de bankrekeningen overigens groter dan acht miljard euro, namelijk rond de tien miljard. Blom denkt dat dit komt doordat mensen het geld sneller meteen uitgeven, in plaats van het op te sparen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit voorjaar snel stijgen.

ING: huizenprijs gaat snel record van 2022 breken

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING.

Zelf kersen plukken in de Betuwe. Deze vrouwen uit de regio Den Haag plukken in Wadenoijen.

Kersentelers mogen voor negende keer 'eenmalig' niet toegelaten bestrijdingsmiddel gebruiken

Nederlandse kersentelers mogen hun fruit dit jaar opnieuw bespuiten met twee niet toegelaten bestrijdingsmiddelen, ondanks een negatief advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

‘De Nederlandse consument is eraan gewend geraakt om online met één druk op de knop iets te kunnen kopen.’

Kopers kunnen bij Marktplaats straks direct product aanschaffen, zonder contact met verkoper

Onderhandelen over een product is straks niet meer nodig op Marktplaats. De site komt met een nieuwe functie waarmee kopers zonder contact met de verkoper een artikel kunnen aanschaffen.

Een bezorger van flitsbezorgdienst Getir in Amsterdam. Na Gorillas en Zapp vertrekt ook deze dienst uit Nederland.

Na Zapp en Gorillas verlaat ook flitsbezorger Getir ons land. Is dit het einde van flitsbezorging?

Flitsbezorgers kwamen tijdens de pandemie razendsnel op, maar gaan nu ook net zo snel ten onder. Maandag werd bekend dat ook Getir zich terugtrekt uit Nederland. Komt daarmee een einde aan razendsnelle bezorgdiensten?

Niet alleen de verkoop valt tegen, de productie van wijn is vorig jaar ook teruggevallen.

Zwaar wijnjaar: tegenvallende oogsten door extreem weer, consument afgeschrikt door hoge prijs

Er is in 27 jaar niet zo weinig wijn gedronken als vorig jaar. Wereldwijd ging er 221 miljoen hectoliter doorheen. De prijzen zijn flink gestegen en in veel wijnlanden viel de oogst tegen.