© tiero - Fotolia

Bijna twee op de drie leerkrachten en verpleegkundigen aan de pillen zonder advies van dokter

Ruim zes op 10 leerkrachten en verpleegkundigen in Vlaanderen en Nederland nemen zonder een dokter te raadplegen medicatie tegen allerhande fysieke klachten. Ze scoren daarmee het hoogst van negen beroepssectoren die bevraagd werden door onderzoekers van de vakgroep Verpleeg- en Vroedkunde van de Universiteit Antwerpen. De onderzoekers waarschuwen voor de gevaren van zelfmedicatie, zeker als de middeltjes gebruikt worden voor andere klachten dan waarvoor ze oorspronkelijk werden voorgeschreven of aangekocht.

“Verpleegkundigen nemen vooral medicatie zonder een dokter te raadplegen voor pijn, koorts, gewrichtsklachten en maag-darmproblemen”, zegt doctoraalstudent Elyne De Baetselier. “Het kan gaan om producten zonder voorschrift, maar ook om overschotjes van een vorig voorschrift van een dokter. In dat laatste geval gebeurt het echter vaak dat ze de medicatie nemen voor iets anders dan ze bedoeld is, bijvoorbeeld een slaappil om ‘s nachts geen pijn te hebben.”

Naast leerkrachten en verpleegkundigen werden ook onder meer politiemensen, militairen en bouwvakkers bevraagd. In totaal vulden 3.244 beroepsactieve personen de enquête in. Bouwvakkers scoorden het laagst, al waren bij hen de klachten wel het vaakst rechtstreeks te linken aan hun job.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer