Direct naar artikelinhoud
Roken

Farmareus vraagt samen met kinderen aan rokers om te stoppen

Pfizer lanceert campagne die kinderen aanspoort om deal te sluiten met hun ouders
Beeld anp

"Beste mama, als jij een maand stopt met roken, doe ik met plezier alle dagen de afwas. Beste papa, als jij een maand niet rookt, ga ik me gedragen aan tafel." Een nieuwe campagne wil rokers over de streep halen via een deal met hun kroost. Voor je kinderen doe je immers alles. Of niet?

"In België wordt liefst 40 procent van de kinderen thuis nog altijd blootgesteld aan sigarettenrook. Bijna alle kinderen van rokende ouders, 98 procent om precies te zijn, geven aan dat zij liever zouden hebben dat hun papa of mama geen sigaret meer opsteekt. Daarom lanceren we Pact for Life, waarbij ouders en kinderen een overeenkomst sluiten", vertelt Steven Kussé van farmareus Pfizer. Dat bedrijf zal ondertussen allicht ook proberen zijn eigen rookstoppil aan de man te brengen.

'Als je kinderen je het gezondheidsrisico voorspiegelen, dringt dat beter door.'
Aad Bosmans, tabacoloog

Aan de kinderen werd gevraagd wat ze zelf in de schaal zouden leggen om hun ouders te overhalen tot een rookstop. "Bijna zes op de tien willen afzien van zakgeld", weet Kussé. "Ruim driekwart zou zonder morren elke avond huiswerk maken of meteen gaan slapen als dat wordt gevraagd."

Vandaar het idee om kinderen te laten beloven een slechte gewoonte af te leren, als hun mama of papa dat ook doet. Is de deal met de kinderen dan het perfecte middel om mensen aan te zetten tot een beter gedrag?

"De volksmond wil dat je voor je kinderen alles doet. Maar niets is sterker dan de motivatie die uit jezelf komt", weet tabacoloog Aad Bosmans. "Iemand die kortademigheid ervaart tijdens het fietsen zal een rookstop makkelijker volhouden dan wie van de dokter te horen krijgt dat zijn longen zijn aangetast.

'Hier worden kinderen in een positie geplaatst waar ze de verantwoordelijkheid dragen voor het gedrag van hun ouders. Zo draai je de rollen om'
Aad Bosmans, tabacoloog

"Maar het is wel zo dat heel veel rokers zeggen dat ze willen stoppen 'voor de kinderen'. Kinderen vragen dat vaak ook spontaan, omdat ze bij voorbeeld weten dat opa is overleden aan longkanker. Ze willen niet dat jij hetzelfde lot ondergaat. Als je kinderen je het gezondheidsrisico voorspiegelen, dringt dat beter door. Je weet dat ze het vragen omdat ze je graag zien. En je eigen leven schuift op, de boodschap valt in aandachtiger oren dan toen je 18 was."

'Geen ideale wereld'

Toch heeft Bosmans zijn bedenkingen bij de campagne. "Hier worden kinderen in een positie geplaatst waar ze de verantwoordelijkheid dragen voor het gedrag van hun ouders. Zo draai je de rollen om. Maar we leven niet in een ideale wereld. En alles wat helpt als motivator om te stoppen met roken, is zinvol."

Aan de rokende ouders wordt slechts een engagement van een maand gevraagd. Ligt de lat niet te laag? "Net zo kun je meer mensen overhalen", geeft Kussé nog mee. "In het Verenigd Koninkrijk gingen in 2013 bijna 250.000 mensen samen de uitdaging aan om een maand lang niet te roken. Wie het een maand lang kan volhouden, maakt al vijf keer meer kans om voorgoed te breken met zijn verslaving."

"Na maximaal drie weken zijn alle fysieke ontwenningsverschijnselen achter de rug", bevestigt de tabacoloog. "Mensen die aan nicotine verslaafd zijn en van de ene dag op de andere hun sigaret afzweren, moeten toch weten dat ze last krijgen van prikkelbaarheid, nervositeit en slapeloosheid - wat vaak leidt tot hervallen."