Luister naar

Minister Schouten: ik ben al bezig met kleinere veestapel

Nieuws
Minister Carola Schouten (Landbouw) is al doordrongen van de noodzaak de veestapel te verkleinen. Daar heeft ze het Openbaar Ministerie ‘niet voor nodig’.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
dinsdag 13 november 2018 om 19:10
Carola Schouten
Carola Schouten anp / Koen van Weel

Den Haag

Dat zei de bewindsvrouw dinsdagmiddag in de Tweede Kamer. Schouten reageerde op vragen van Kamerleden over uitlatingen van landelijk milieuofficier van justitie Rob de Rijck. Die zei dinsdag in NRC dat mestfraude pas effectief te bestrijden is als de veestapel krimpt. Vorig jaar bleek uit onderzoek van die krant dat boeren, transporteurs en mestverwerkers in Brabant en Limburg op grote schaal frauderen met mest. Een deel van de mest mogen boeren uitrijden, de rest moet worden afgevoerd.

De huidige aanpak van de fraude die daarmee wordt gepleegd, is volgens De Rijck te weinig op de echte oorzaak gericht. ‘Zelfs als je onze capaciteit en die van de NVWA (de toezichthouder, red.) verdubbelt, heb je niet meer dan twee druppels op een gloeiende plaat.’ De milieuofficier zegt in NRC dat het werkelijke probleem is dat er meer mestproductie is dan ­Nederland aankan. ‘De enige manier om mestfraude werkelijk tegen te gaan, is een verminderde productie van mest. De veestapel zal kleiner moeten worden.’

De uitspraken van De Rijck zijn tegen het zere been van een deel van de Tweede Kamer. VVD-Kamerlid Helma Lodders zei dat het ‘geen pas geeft dat het OM dit soort beleidsmatige uitspraken doet’, en CDA’er Jaco Geurts noemde de uitspraken ‘bizar’. Ook vinden ze dat de indruk wordt gewekt dat álle boeren frauderen met mest.

warme sanering

Schouten reageerde in de Tweede ­Kamer terughoudend op de woorden van de officier van justitie. Ze liet wel doorschemeren dat ze de argumentatie van het OM niet volledig deelt. ‘Het is net zoiets als zeggen: als je minder winkels hebt, heb je ook minder winkeldiefstal en daarom gaan we het aantal winkels maar beperken. Als je die redenering heel structureel zou doorvoeren, zou dat misschien ook nog wel waar zijn, maar dat legt niet precies de vinger bij het probleem.’

Verkleining van de veestapel is een beladen politieke kwestie, die ook binnen de regeringscoalitie verschillend wordt bekeken. Schouten is er wel mee bezig; in het regeerakkoord is een ‘warme sanering’ van de varkenssector afgesproken. De minister laat zich echter nog niet uit over welk resultaat dit exact zal hebben. ‘Dat is ook afhankelijk van de prijs van varkensrechten op een bepaald moment’, zei ze dinsdag. Schouten heeft er 120 miljoen euro voor gereserveerd.

Volgens critici is de inkrimping van de veestapel die met dat bedrag bereikt kan worden, echter te klein. Het mestprobleem kan bovendien nog dringender worden, als Nederland geen ‘derogatie’ behoudt. Dat is het recht om meer mest te produceren dan normaal gesproken door de Europese Unie wordt toegestaan. Het is onzeker of Nederland na 2019 dit recht behoudt.

Schouten blijft inzetten op twee sporen: het opsporen van fraude én de verkleining van de veestapel. ‘Noem mij één kabinet dat een warme sanering van een sector in de veehouderij heeft gedaan. Dat is lang niet gebeurd.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Na drie decennia met een gezamenlijke lijst, voeren SGP en ChristenUnie voor het eerst apart campagne voor de Europese verkiezingen

De pijn na de breuk: wat hebben ChristenUnie en SGP samen nog in Europa?

In 2019 scheidden de wegen van de ChristenUnie en de SGP in Europa na 35 jaar. Het Nederlands Dagblad zocht uit hoe ver beide partijen sindsdien uit elkaar zijn gegroeid. ‘Wij verwerpen deze genderideologie.’

VVD-leider Dilan Yesilgöz somde voor haar achterban op wat ze heeft binnengehaald aan de onderhandelingstafel.

Weinig kritische geluiden op VVD-congres. Dilan Yesilgöz claimt hoofdlijnenakkoord als overwinning voor de VVD

Er werd met spanning naar uitgekeken. Hoe zou de samenwerking van de VVD met de radicaal rechtse PVV vallen bij de achterban? Partijleider Dilan Yesilgöz werd het niet moeilijk gemaakt.

Op Schiphol wordt onderhoud gedaan aan de Kaagbaan.

Kabinet wijzigt krimpplan Schiphol: meer vluchten, maar minder in de nacht

Het kabinet gaat de krimpplannen voor Schiphol aanpassen. De luchthaven hoeft niet terug naar 452 duizend vluchten per jaar. Tegelijkertijd wil het kabinet meer maatregelen tegen nachtelijk vlieglawaai.

'De laatste loodjes', schreef Wilders bij een selfie met Caroline van der Plas op X.

Wat moet er met de PVV na Wilders? De verbintenis met BBB opent een toekomst voor de partij

PVV en BBB strijden om dezelfde kiezers, toch kruipen ze nu dicht tegen elkaar aan. Na zijn politieke pensionering kan Wilders het radicale privéproject PVV onder een breder geaccepteerde merknaam achterlaten.

Het regeerakkoord geeft geen reden tot klagen, vinden SGP'ers. En dat is óók wat SGP-leider Chris Stoffer duidelijk wilde laten zien in het debat van afgelopen week.

Voor ChristenUnie- en SGP-stemmers valt er écht iets te kiezen, liet deze week in Den Haag weer zien

Voor de ChristenUnie en de SGP wordt het bloedstollend spannend begin juni. SGP-leider Chris Stoffer trok in het debat van afgelopen week alles uit de kast om zich te profileren.

Bert Jan Ruissen en Anja Haga.

Scheiding tussen ChristenUnie en SGP ligt gevoelig. 'Het kan zijn dat een van ons niet terugkomt'

Is de ChristenUnie voor linkse christenen, en de SGP voor rechtse? Anja Haga van de ChristenUnie gelooft er niet in. SGP'er Bert-Jan Ruissen had in Europa liever in één partij willen blijven, ondanks de grote verschillen.