De zesdejaars van basisschool De Komeet in Gierle leggen rozen neer bij het gloednieuwe vredesmonument naast de kerk van het dorp.© Bart Van den Langenbergh

Zesdejaars basisschool De Komeet huldigen vredesmonument in: “Vrede is echt niet zo vanzelfsprekend”

Gierle -

Naast de kerk in Gierle (Lille) prijkt voortaan een vredesmonument met daarop een vredesduif. De zesdejaars van gemeentelijke basisschool De Komeet in Gierle mochten het monument samen met leden van de gemeente en van de Nationale Strijdersbond (NSB) onthullen. “We moeten vrede koesteren”, zei Luc Bouvin van NSB.

Bart Van den Langenbergh

Het vredesmonument dat rechts naast de ingang van de kerk in Gierle staat, is opgebouwd uit een formatie van stenen met daarop een vredesduif die een olijftakje in zijn snavel heeft. Die duif is gemaakt uit graffitiwerend materiaal.

Tijdens de week van 80 jaar bevrijding van de Tweede Wereldoorlog in Lille pakten de gemeente Lille en leden van NSB maandagmiddag uit met een officiële inhuldiging. De zesdejaars van basisschool De Komeet uit Gierle krijgen het peterschap over het monument en mochten de gedenksteen mee inwijden. Elke leerling legde een roos neer bij het vredesmonument.

“Ik vertegenwoordig vandaag meer dan tienduizend leden van NSB. Het is onze plicht om zij die gestreden hebben voor ons land te herdenken”, vertelde Luc Bouvin, regionaal directeur van NSB in de provincie Antwerpen. “Dit monument herinnert er ons aan dat vrede echt niet zo vanzelfsprekend is en dat we vrede moeten koesteren. We willen de vredesgedachte zo veel mogelijk uitbrengen en dichter bij de jeugd brengen. Onze deur staat open voor de jongeren om mee in het vredesoffensief te stappen.”

Burgemeester Marleen Peeters en leerlingen van basisschool De Komeet onthullen het vredesmonument aan de kerk van Gierle.© Bart Van den Langenbergh

Hoge prijs

Ook burgemeester Marleen Peeters (N-VA) van Lille wees de aanwezige leerlingen op het belang van vrede. “Voor vrede wordt vaak een hoge prijs betaald. Dat is ook hier in Gierle gebeurd”, legde de burgemeester uit. “Alle Gierlenaren zijn daarom terecht fier op hun verzetsstrijders. En het is onze plicht om alle slachtoffers te blijven eren.”

Naast in Gierle komen er ook gelijkaardige vredesmonumenten in park Goetschalckx in Lille, in de kerktuin van Poederlee en aan Hof d’Intere in Wechelderzande. Omdat niet alle materialen voor die drie monumenten al binnen zijn, worden ze in de periode van 11 november ingehuldigd.

De bevrijdingsweek gaat donderdag 9 mei verder met een plechtigheid van de crash van een Amerikaanse Liberator bij het monument op de Goordreef in Gierle en met de jaarlijkse herdenking op zondag 12 mei op de Singel in Gierle.

Luc Bouvin van NSB staat samen met burgemeester Marleen Peeters, schepen Chiel Danckers en twee vaandeldragers bij het vredesmonument in Gierle.© Bart Van den Langenbergh

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lille