Een ontluisterende reeks over de geschiedenis van België en Demir over de dood van haar moeder

© *

Bart Verhaeghe van Club Brugge laat zich graag omringen door ezels. En dan hebben we het niet over de heren van de Pro League die weigeren de stal van het Belgische voetbal uit te kuisen. Dat en meer gewoontes van onze Vlaamse topondernemers ontdekt Cathérine Moerkerke vanavond.

tdl

Bart Verhaeghe tussen de ezels

De 78-jarige Vic Swerts van Soudal heeft geen ezels, maar wel plaats genoeg om ze te laten grazen: hij kocht een domein van twintig hectare rond zijn huis. Prijs: drie miljoen euro. Een koopje, want er ging twee miljoen euro van de prijs af. Terwijl Wouter Torfs de handen uit de mouwen steekt op de jaarlijkse fabrieksverkoop van schoenen Torfs, probeert Virginie Saverys winst te maken op haar wijndomein Avignonesi in Toscane. De vrouw heeft er 130 hectare wijnranken en 140 hectare olijf- en andere bomen. 800.000 flessen per jaar is te weinig om iets te verdienen, maar geen nood: Virginie Saverys is sowieso bijna 300 miljoen euro waard.

Succesrijk! Topondernemers in Vlaanderen VTM 21.45 uur

De speelgoedtrein van Stalin

Staf Coppens is wellicht zélf een stuk antiek wanneer hij stopt met het presenteren van ‘Rijker Dan Je Denkt?’: onze zolders en garages liggen zo vol met kunst en curieuze voorwerpen dat je dit programma tot het einde der tijden kunt maken. In de eerste aflevering in het Belgisch Stripmuseum in Brussel valt experte in speelgoed Eliane van Nin bijna in katzwijm voor een uiterst zeldzame collectie: een set met Russische treinen en een station uit de jaren 50. Een jongeman kreeg de trein van zijn overgrootvader, die medeoprichter was van de communistische partij in België en naar het Oostblok reisde. De trein draagt de initialen van Sovjetleider Stalin en dat is goed nieuws: treintjes uit die periode zijn uiterst gegeerd. De voorzichtig geschatte prijs doet de oren van de eigenaar flapperen.

Rijker Dan Je Denkt? VTM 20.35 uur

Na Leopold II was het eigenlijk niet veel beter

“Een reeks die de dingen op scherp stelt”, zo omschrijft eindredacteur Geert Clerbout ‘Kinderen van de Kolonie’ op Canvas. De documentairereeks laat getuigen vertellen hoe het leven voor de Congolezen en de Belgen was in Congo Vrijstaat en Belgisch Congo. Een ontluisterende reeks, want ondanks de vele goede bedoelingen van een aantal Belgen had ons land niet minder dan een bezettingsregime geïnstalleerd dat zeer gewelddadig tewerkging. Wie in opstand kwam, vloog de cel in. Wie in de pas liep, kon een statuut van beschaafde behalen door aan te tonen dat hij of zij bloemkool kon koken en dat de kinderen onderbroeken droegen. Er was onderwijs voor de Congolezen, maar alleen lager: hogere studies waren verboden, want dat zou een elite kunnen creëren die weleens in opstand zou kunnen komen. Er was gezondheidszorg, maar alleen maar omdat de Belgische bedrijven fitte arbeiders nodig hadden. ‘Kinderen van de Kolonie’ is een reeks die vooral vanaf de tweede aflevering – die zich afspeelt in de jaren na de Tweede Wereldoorlog – confronterend en ophefmakend wordt.

Kinderen van de Kolonie Canvas 21.20 uur

Demir over de dood van haar moeder

De dood van haar moeder, zes weken na de geboorte van haar eerste kind, heeft Zuhal Demir (38) gekraakt. Dat vertelt de staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding (N-VA) in ‘Die Huis’. Demir verloor haar 65-jarige moeder in januari. Thuis zat ze met haar dochter Rozanne, maar Demir was zo aangedaan dat ze haar bed amper uit kon. “Er waren dagen dat ik eigenlijk niet wakker wou worden. Ik kon mijn bed niet meer uit, tot mijn zus zei: En nu ga je voor je dochter zorgen.” Demir praat over haar afkomst, haar vader die haar nog elke zondag ter verantwoording roept, haar rampzalige rijgedrag en de rol van Nelson Mandela in haar leven.

Die Huis Eén 20.35 uur

Netflix en co

Nog niets gevonden waar je zin in hebt? Dan kan onze bingewatcher Michaël Temmerman de serie The Last Kingdom aanbevelen, die je sinds deze week in het Netflix-aanbod vindt.

Neen. Ook het derde seizoen van 'The Last Kingdom', een Viking-drama dat vooral wil meesurfen op de populariteit van het bekendere 'Vikings', is niet altijd even waarheidsgetrouw. Soms oogt het geheel zelfs een beetje klungelig. Er is niet altijd even veel aandacht besteed aan de kostuums: sommige stoere krijgers zien er meer uit als leden van een motorclub... Maar dat alles wordt ruimschoots goedgemaakt door de scherpe, vaak erg geestige dialogen die de protagonisten te berde brengen. Het verhaal: bastaard Uthred (Alexander Dreymon) strijdt tegen de Noormannen als hij aan gezag wint in het leger van de Britse koning Alfred. Bloedvergieten, met een kwinkslag.

The Last Kingdom Netflix Vanaf 19 november

ook nieuw op Netflix

Frontier – Vanaf 23 november – NetflixNet als 'The Last Kingdom' stoere mannen in berenvellen. Geen Vikings hier, wel Noord-Amerikaanse pelsjagers en Indianen. In dit derde seizoen zet pelsjager/mensbeer Declan Harp (Jason Momoa) zijn strijd tegen de corrupte Hudson Bay Company verder. Een serie voor als het koud en donker is buiten.

Mary Kills People – Vanaf 19 november – Telenet Play MoreAlleenstaande moeder Mary Harris is overdag een dokter op de spoeddienst, 's nachts begeleidt ze terminaal zieke mensen (in het geniep) naar het hiernamaals. Een serie over euthanasie die bol staat van zwarte humor én spanning.

Keuze van de redactie

Video