De gevolgen van goudwinning in het Amazoneregenwoud
NOS NieuwsAangepast

Groot stuk Braziliaans regenwoud gered van mijnbouw, althans voorlopig

De Braziliaanse regering heeft een decreet teruggedraaid om een groot natuurreservaat in het Amazoneregenwoud open te stellen voor mijnbouw. Een federale rechter had het presidentiële besluit al geblokkeerd, omdat volgens hem zo'n ingrijpend besluit alleen door het parlement kan worden genomen.

President Temer besloot vorige maand 46.000 km2 in de noordelijke deelstaten Amapa en Para open te stellen voor mijnbouw. Het gebied, dat groter is dan Nederland en ten westen van Suriname ligt, is rijk aan goud, ijzer, mangaan en andere mineralen.

Het besluit leidde tot een storm van protest van bekende Brazilianen en milieu-activisten. De Braziliaanse groene partij sprak van de grootste aanval op het Amazoneregenwoud in 50 jaar.

Ontbossing

In reactie op de kritiek wijzigde de regering het besluit, waardoor kwetsbare gebieden beschermd zouden blijven, maar eind vorige maand besloot de rechter er toch een streep door te zetten.

Het is de twijfelachtig of het natuurreservaat nu gered is. De regering zegt in een breder kader op de kwestie te willen terugkomen. Volgens de regering moet Brazilië groeien en banen creëren. Daarbij zijn ook investeringen in de mijnbouw belangrijk.

Het Amazoneregenwoud heeft een oppervlakte van rum 5 miljoen km2. Door ontbossing is de laatste vijftig jaar bijna 20 procent verloren gegaan. De ontbossing gaat minder hard dan in de vorig eeuw, maar nog altijd wordt zo'n 5000 km2 regenwoud per jaar gekapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl