Charles Michel wil samen met Nederland en Luxemburg een bevraging over winter- of zomertijd

© EPA-EFE

Winter- of zomertijd? De Benelux wil over de keuze zijn burgers raadplegen. Vlaams minister-president Geert Bourgeois wil zelfs nog meer: hetzelfde uur in heel Europa.

jvt

Op de Europese top in Salzburg laat premier Michel weten dat de Benelux gezamenlijk een bevraging wil houden over de keuze tussen winter- of zomertijd. Daarover zijn Michel en zijn Nederlandse en Luxemburgse collega’s Mark Rutte en Xavier Bettel het eens.

Voor de regeringen van de Benelux een standpunt innemen over de kwestie, willen ze dus ‘naar de bevolking luisteren’. ‘Het is onze prioriteit om één gemeenschappelijke beslissing te nemen en daar ook een aantal buurlanden bij te betrekken’, zegt Michel. ‘Denk aan Frankrijk, Duitsland en Italië.’

De Benelux-landen nemen volgens Michel het voortouw. Experts gaan nu bekijken hoe er een raadpleging kan worden georganiseerd. De premier benadrukt wel dat het geen officieel referendum wordt. Wellicht zal het om een online bevraging gaan. Michel pleit hoe dan ook voor een keuze van het ‘gezond verstand’.

De Europese Commissie wil dat de lidstaten op zondag 31 maart 2019 voor de laatste keer omschakelen naar de zomertijd. Tegen april zou elke lidstaat dan aan de Commissie moeten meedelen of hij voor permanente zomer- of wintertijd kiest.

Premier Michel kondigde eerder overleg aan met de drie landen van de Benelux. ‘Het zou absurd zijn om binnen de Benelux verschillende keuzes te maken’, zei hij eerder.

Het lijkt er overigens niet op dat ook in Nederland een grote bevraging gaat plaatsvinden. De regering Rutte denkt vooral aan gesprekken met zogenaamde 'belangengroepen'.

Bourgeois wil dezelfde tijd in heel Europa

In een reactie op Twitter toont ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois zich voorstander van een 'zo groot mogelijke zelfde tijdzone in dezelfde economische zone'. Hij pleit concreet voor de invoering van dezelfde tijdzone in heel de Europese Unie. Ook dat zou een verandering betekenen, want in bijvoorbeeld Lissabon, Brussel en Boekarest worden momenteel drie verschillende tijdzones gehanteerd.

Hoe dan ook wint de Vlaamse regering nog adviezen in vooraleer een formeel standpunt wordt ingenomen.