Live Economie | Euro Shoe Group (Bristol) krijgt bescherming tegen schuldeisers

Momenteel organiseert Bristol een uitverkoop.© Bert De Deken

In de liveblog Economie brengen we nog meer en sneller financieel-economisch nieuws. Personal finance, bedrijfsnieuws, internationale economie of beurzen: volg hier de belangrijkste updates van de dag.

red
Korneel Delbeke
Korneel Delbeke

Weekend | Jensen Huang, de Nvidia-ceo die zich met een grote gok tot chipkeizer van Silicon Valley kroonde


Behoudens groot nieuws gaat de economieblog van De Standaard straks in weekendrust. Maar we hebben alvast een niet te missen leestip voor de komende dagen.

Sinds de lancering van Chat GPT lijkt een volledig nieuw tijdperk aangebroken, waarbij AI volgens sommigen een "nieuwe industriële revolutie" brengt. Maar zonder Nvidia, geen AI-revolutie. De Amerikaanse chipmaker, die 31 jaar geleden in een hoekje van een restaurant werd opgericht, levert vandaag zijn superchips aan alle grote techspelers, en ligt mijlenver voor op de concurrentie. Deze week werd Nvidia meer dan 3.000 miljard dollar waard en steekt het Microsoft naar de kroon als meest waardevolle bedrijf ter wereld.

Lees het artikel: Van afwasser tot chipkeizer. Hoe Nvidia-ceo Jensen Huang de hofleverancier van de AI-revolutie werd

Pascal Sertyn
Pascal Sertyn

Miele haalt snoeimes boven in Duitsland

Foto: Shutterstock
De Duitse huishoudtoestellenmaker Miele wil ongeveer 1.300 van de 11.700 arbeidsplaatsen in Duitsland schrappen. Dat heeft het bedrijf vrijdag aangekondigd.

Miele draaide goed tijdens de coronapandemie in 2020 en 2021, toen mensen veel tijd thuis doorbrachten en investeerden in bijvoorbeeld een nieuwe keuken. Na de pandemie daalde de vraag en vorig jaar dook de omzet onder 5 miljard euro. Het management meent dat het niet om een tijdelijke dip gaat.

De directie sloot met vakbond Verdi een sociaal akkoord dat loopt tot eind 2028. Om de jobs te schrappen, komen er regelingen voor vrijwillig vertrek. Gedwongen ontslagen zijn in principe uitgesloten tot eind 2027, maar er is wel een achterpoortje voor het geval de jobafbouw zou achterlopen op de verwachtingen.

Het grootste banenverlies valt in het Duitse Gütersloh, waar Miele zijn hoofdzetel en een fabriek heeft. Tot 700 banen verhuizen naar een fabriek in Polen. (belga)
Pascal Sertyn
Pascal Sertyn

Belgische bakkerijgroep La Lorraine krijgt voet aan de grond in de VS

Foto: Chris Nelis
De bakkerijgroep La Lorraine wordt voor de helft eigenaar van Bakery de France, een Amerikaans diepvriesbakkerijbedrijf. Voor La Lorraine is het de eerste stap op de Noord-Amerikaanse markt. 

Bakery de France is volgens La Lorraine een van de marktleiders in ambachtelijk afbakbrood op de Noord-Amerikaanse markt. Het familiebedrijf met 250 werknemers bestaat bijna 40 jaar en levert aan horecazaken en retailers. In een joint venture met La Lorraine willen de twee bedrijven het groeiplan in Noord-Amerika versnellen. Het hoofdkwartier bevindt zich in Washington DC.

Bij La Lorraine, dat zijn hoofdzetel in het Oost-Vlaamse Ninove heeft, werken meer dan 5.000 mensen. Het bedrijf is in het straatbeeld vooral aanwezig dankzij de broodjesketen Panos. Vorig jaar draaide de groep een omzet van 1,36 miljard euro. (belga)
Pascal Dendooven
Pascal Dendooven

Rentevrees duwt Bel20-index terug naar 3.900 punten

De Brusselse beurs heeft vrijdag haar winst van daags voordien alweer ingeleverd. De Bel20-index daalde 0,42 procent tot 3.900,39 punten. In de indexkorf stonden vooral de vastgoedaandelen onder druk. Aedifica zakte 3,01 procent tot 58,00 euro. Cofinimmo verloor 2,63 procent bij een slotkoers van 59,20 euro. En WDP plooide 2,48 procent terug tot 26,00 euro. De vrees dat de rente nog geruime tijd hoog zal blijven, woog op de sector.
Op de brede markt volgde VGP hun voorbeeld met een verlies van 3,93 procent bij een slotkoers van 102,60 euro. 
Montea gleed 1,19 procent weg tot 83 euro. De specialist in logistiek vastgoed investeert 17,5 miljoen euro in batterijparken op veertien van zijn Belgische sites. Later komt daar een extra investering van 12,5 miljoen in Nederland bij. De opgeslagen energie zal benut worden voor de verlichting, verwarming en koeling van de logistieke centra. Daarnaast zullen ook elektrische voertuigen kunnen worden voorzien van stroom.
Winst was er bij de indexaandelen dan weer vooral voor Syensqo, dat 1,74 procent aantrok tot 92,85 euro.
Op de tweede rij veerde Payton Planar 5,96 procent op tot 8,00 euro.
Brederode won 1,93 procent bij een slotkoers van 116,20 euro. De holding boekte in het eerste kwartaal een winst van 110,95 miljoen euro. De boekwaarde per aandeel kwam eind maart uit op 132,40 euro. Dat was 3 procent meer dan eind vorig jaar.
Quest for Growth ging er 0,44 procent op vooruit tot 4,58 euro. De intrinsieke waarde van het aandeel bedroeg eind mei  7,62 euro.
Gimv eindigde status quo op 46,60 euro. De holding neemt een meerderheidsbelang in SMG Sportplatzmaschinenbau, een Duitse producent van machines voor de sportsector. De investering moet toelaten om de internationale expansie van het bedrijf te versnellen.
Pascal Dendooven
Pascal Dendooven

Euro Shoe Group (Bristol) krijgt bescherming tegen schuldeisers

De ondernemingsrechtbank van Antwerpen, afdeling Hasselt, heeft vrijdag de procedure geopend voor de gerechtelijke reorganisatie van Euro Shoe Group, uitbater van 117 Bristol-schoenenwinkels in België. Het bedrijf krijgt tot 7 september bescherming tegen schuldeisers. "Het doel van de procedure betreft de overdracht onder gerechtelijk gezag van het geheel of een deel van de activiteiten van de onderneming," staat te lezen in een mededeling van de rechtbank.
De rechtbank heeft drie vereffeningsdeskundigen aangesteld. Zij hebben als opdracht om een overnemer of overnemers te vinden voor het geheel of een deel van de activa en activiteiten. Daarnaast zullen zij toezien op de uitverkoop van de voorraad en op de aanwending van de opbrengst voor de betaling van de lonen en schuldeisers.
Euro Shoe Group, een familiebedrijf dat in 1925 werd opgericht, verkeert al jaren in crisismodus. Het had te lijden onder bijvoorbeeld de winkelsluitingen tijdens de coronacrisis en stijgende huur- en energiekosten. In 2022 leek het tij te keren, met de eerste operationele winst in jaren, maar sinds het najaar van 2023 gaat het weer bergaf. Het bedrijf heeft een 170-tal werknemers op het hoofdkantoor en in het magazijn in Beringen. De winkels worden door zelfstandigen uitgebaat. Hun toekomst ziet er somber uit. Ze zitten vast aan huurcontracten, hebben personeel maar straks geen spullen meer om te verkopen.
Pascal Dendooven
Pascal Dendooven

Werknemers Samsung Electronics leggen voor eerst werk neer

Werknemers van het Zuid-Koreaanse concern Samsung Electronics hebben vrijdag voor de eerste keer in de geschiedenis van het bedrijf het werk neergelegd. Dat heeft de verantwoordelijke van een vakbond vrijdag te kennen gegeven aan het Franse persagentschap AFP.

Samsung Electronics is een van de grootste fabrikanten van smartphones ter wereld. De directie voert sinds januari loononderhandelingen met de vakbond, maar beide partijen konden nog geen akkoord bereiken.

De staking van vrijdag is "vooral symbolisch, maar is een begin", aldus Lee Hyun-kuk, vicevoorzitter van de nationale vakbond van Samsung Electronics. "We plannen andere stakingsacties als de directie niet open met ons wil communiceren."

Het is onduidelijk hoeveel werknemers vrijdag deelnemen aan de staking. Velen zouden volgens de vakbond betaald verlof gebruikt hebben. Volgens het bedrijf is er geen impact op de productie en commerciële activiteiten.
Pascal Dendooven
Pascal Dendooven

Aandelenverkoop Aramco moet 11,2 miljard dollar opbrengen

Saoedi-Arabië gaat een deel van zijn aandelen in het oliebedrijf Aramco van de hand doen. De prijs is vastgelegd op 27,25 rial (7,27 dollar) per aandeel, zo heeft het bedrijf aangekondigd. De transactie moet de Saoedi's minstens 11,2 miljard dollar opbrengen. 

Ryad verkoopt 1,545 miljard aandelen, of 0,64 procent van het totaal. In december 2019 bracht de golfmonarchie al 1,5 procent van Aramco naar de beurs. Dat was toen de grootste beursgang ooit, goed voor 25,6 miljard dollar.

Kroonprins Mohammed bin Salman, de facto leider van het koninkrijk, gebruikt de olierijkdom van zijn land nu om zijn hervormingsplannen te financieren. Er zijn investeringen gepland in onder meer sport, artificiële intelligentie en toerisme. Aramco vond in enkele uren tijd kopers voor alle aangeboden aandelen. Naar verluidt was de interesse uit het buitenland groot.
Pascal Dendooven
Pascal Dendooven

Chinese autobouwer BYD wil nog steeds tweede fabriek in Europa

De Chinese fabrikant van elektrische wagens BYD wil nog steeds een tweede fabriek bouwen in Europa, en gaat ook inzetten op hybridewagens, nu de vraag naar elektrische voertuigen op het oude continent minder groot blijkt dan verwacht. Dat heeft de vicevoorzitster van BYD, Stella Li, donderdag gezegd in Monaco.

"Onze Hongaarse fabriek moet de productie eind dit jaar opstarten (...) We blijven zoeken naar een gepaste site, en wanneer de tijd daar is zullen we investeren in een tweede fabriek", aldus Li in een gesprek met het Franse persagentschap AFP.

Omdat in veel Europese landen de verkoop van elektrische wagens minder groot blijkt dan verwacht, wil het Chinese merk er ook plug-inhybridewagens (PHEV) lanceren.
Pascal Dendooven
Pascal Dendooven

Meer dan de helft van de ontslagen Sappi-werknemers al opnieuw aan de slag

Meer dan de helft van de 600 werknemers en bedienden die in januari hun job verloren bij papierfabrikant Sappi in Lanaken is opnieuw aan het werk. Dat blijkt uit cijfers die VDAB Limburg vrijdag bekendmaakte. Uit die cijfers blijkt ook dat de zoektocht naar nieuw werk voor de ontslagen vijftigplussers moeizaam verloopt.

Na de sluiting van de papierfabriek in Lanaken werd er een tewerkstellingscel opgericht om de 600 ontslagen werknemers zo snel mogelijk aan een nieuwe job te helpen. Ze kregen vanuit de tewerkstellingscel het aanbod om in outplacementbegeleiding te stappen. Werknemers met een vast contract zijn verplicht om in te stappen. Van de 522 personen die ingingen op het aanbod zijn er vandaag 274 (52 procent) aan het werk. Van hen kreeg 34 procent een vast contract van onbepaalde duur. 

Eén op de tien werkt via interim, zeven procent werkt met een contract van bepaalde duur en één procent waagde de stap om zelfstandige te worden. Zowat 27 procent van de ontslagen werknemers ging in Nederland aan de slag, meestal met een contract van bepaalde duur. Onder hen ook 42 werknemers die aan de slag konden bij de Nederlandse vestiging van Sappi in Maastricht. 

Van de 600 werknemers hebben er 220 nog geen nieuw werk gevonden. Sommige van hen volgen een opleiding bij de VDAB. Zowat 47 procent van de ontslagen Sappi-werknemers bestaat uit vijftigplussers. Voor deze leeftijdscategorie verloopt de hertewerkstelling het moeizaamst. Maar 30 procent van de ontslagen vijftigplussers is vandaag weer aan het werk. 

"Deze resultaten tonen dat de tewerkstellingscel en de daarmee gepaarde intensieve begeleiding werkt", zo concludeert Joris Philips van VDAB Limburg. "Iets meer dan de helft van de ontslagen medewerkers vond nieuw werk. Maar we laten niemand los: we merken dat het voor de ontslagen vijftigplussers moeizamer verloopt. Ik wil dan ook een oproep doen naar Limburgse werkgevers: sta ook open voor deze doelgroep. Ze beschikken over pakken ervaring die je bedrijf alleen maar ten goede komt."
Pascal Dendooven
Pascal Dendooven

Flinke banengroei in Verenigde Staten, maar ook meer werklozen

De voorbije maand mei zijn er in de Verenigde Staten 272.000 banen bij gekomen, veel meer dan de 190.000 die analisten gemiddeld hadden verwacht. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Amerikaanse ministerie van Werk. Het gemiddelde uurloon lag 4,1 procent hoger dan vorig jaar.

Tegelijk steeg ook de werkloosheidsgraad onverwacht, van 3,9 tot 4 procent of het hoogste niveau in twee jaar.

Een gemengd beeld dus van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Er werd uitgekeken naar het rapport omdat het een indicatie vormt van de toekomstige inflatie en dus ook voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. Volgende week komt het monetair comité van de Federal Reserve samen: er wordt algemeen verwacht dat de rente onveranderd zal blijven.
Pascal Dendooven
Pascal Dendooven

Triodos op 27 juni voor de Brusselse rechter

Een groep Belgische certificaathouders van de ethische bank Triodos daagt de bank voor de Brusselse ondernemingsrechtbank. Ze klagen het fors waardeverlies aan van hun belegging en willen dat Triodos Bank hun certificaten afkoopt tegen de nominale waarde. Hun advocaat Laurent Arnauts zegt dat voorzichtige spaarders die niets te maken wilden hebben met speculatieve beleggingen terecht zijn gekomen in iets dat ze net wilden vermijden.

Volgens de krant De Tijd heeft Arnauts 388 klagers achter zich, maar de advocaat zegt in een gesprek met De Standaard dat een tweede belangrijke groep van ontevreden certificaathouders zich nog zal aansluiten. "Er komen nog elke dag mensen bij." Triodos profileert zich als een ethische bank die opkomt voor een duurzame wereld. Dat precies heel wat mensen die dit doel een warm hart toedragen terecht gekomen zijn in een zeer speculatief aandeel, vindt Arnauts niet kunnen. 

De problemen bij Triodos ontstonden toen als gevolg van de pandemie teveel certificaathouders van hun belegging af wilden. Triodos werkte een oplossing uit via het handelsplatform Captin dat volgens Arnauts totaal niet geschikt is. Het aandeel noteert er tegen een derde van zijn waarde terwijl er effectief orders op uitvoeren erg moeilijk is. Triodos stelt een notering op Euronext in het vooruitzicht maar Arnauts gelooft niet dat dit de rust kan terugbrengen. Op 27 juni wordt het dossier ingeleid voor de Brusselse ondernemingsrechtbank. 
Pascal Dendooven
Pascal Dendooven

Duitse economie groeit verrassend in eerste kwartaal

De Duitse economie is in het eerste kwartaal verrassend gegroeid, na twee erg zwakke jaren. Volgens de Duitse Bundesbank groeide het bruto binnenlands product (bbp) de eerste drie maanden met 0,2 procent, dankzij de export en meer investeringen in de bouw. Voor heel 2024 verwacht de Bundesbank een groei van 0,3 procent. Dat is wel iets lager dan de vorige prognose (0,4 procent) in december.
De Bundesbank verwijst voor de tweede jaarhelft naar de private consumptie, die zou aantrekken als gevolg van "sterk gestegen lonen, geleidelijk dalende inflatie en een stabiele arbeidsmarkt". Vanaf volgend jaar zou de Duitse economische groei dan versnellen, met een verwachte groei van 1,1 procent in 2025 en 1,4 procent in 2026. 
De inflatie daalt, maar ook iets trager dan verwacht. De Bundesbank verwacht voor dit jaar een gemiddelde inflatie van 2,8 procent en volgend jaar 2,7 procent. Bij de vorige prognose eind december ging men nog uit van 2,7 procent inflatie dit jaar. "Vooral de energie- en voedselprijzen zullen aanzienlijk dalen", verwacht de Bundesbank. Maar in de dienstensector blijft de inflatie "hardnekkig", als gevolg van de scherpe loonstijgingen. (belga)
Pascal Dendooven
Pascal Dendooven

Gimv neemt meerderheidsbelang in Duitse sportveldmachines

De investeringsmaatschappij Gimv neemt een meerderheidsbelang in het Duitse bedrijf SMG Sportplatzmaschinenbau GmbH, dat machines maakt waarmee sportvelden worden aangelegd. De investering moet "de verdere groei en internationale uitbreiding van SMG ondersteunen", zegt Gimv vrijdag in een persbericht.
De machines van SMG worden gebruikt om bijvoorbeeld atletiekbanen, tennisvelden, speeltuinen en kunstgrasvelden aan te leggen. Het bijna 50-jarige bedrijf heeft topclubs als Real Madrid en FC Bayern München als klanten, en heeft de Verenigde Staten als grootste markt. 
Daniel en Tobias Owegeser, de mede-eigenaars van SMG, blijven aandeelhouder. "Samen met Gimv, willen we nu de volgende stappen zetten naar verdere internationalisering en gericht inspelen op de vele mogelijkheden in het buitenland", zeggen zij. 
SMG Sportplatzmaschinenbau telt 55 medewerkers in Vöhringen, in het zuiden van Duitsland. Financiële details van de transactie worden niet bekendgemaakt.
Pascal Dendooven
Pascal Dendooven

Europa keurt staatssteun voor Bpost goed

De Europese Commissie heeft op 24 mei de staatssteun aan postbedrijf Bpost, voor de verdeling van kranten en tijdschriften van begin 2023 tot eind juni 2024, goedgekeurd. Dat schrijft de Franstalige krant Le Soir vrijdag.
Volgens de persconcessie verdeelt een door de staat aangeduid bedrijf de kranten en tijdschriften in de regio's waar de uitgevers geen alternatief vinden, aldus de krant. De concessies eindigden in principe eind 2022, maar ze werden twee keer verlengd. Dat gebeurde een eerste keer in november 2022, voor een jaar, en een tweede keer eind 2023 voor zes maanden. 
Telkens werd Bpost vergoed en kreeg het staatssteun. Die moest worden voorgelegd aan de Europese Commissie, die oordeelde dat de steun volgens de EU-regels is verlopen: het gaat om een dienst van algemeen belang. De compensatie kan oplopen tot 250 miljoen euro, zegt de Europese Commissie.  (belga)
Pascal Dendooven
Pascal Dendooven

Montea investeert 30 miljoen in Belgische en Nederlandse batterijparken

In België investeert vastgoedbedrijf Montea  17,5 miljoen euro in de installatie van batterijparken op 14 sites. Later komt daar een extra investering van 12,5 euro miljoen in Nederland bij. De opgeslagen energie zal benut worden voor de verlichting, verwarming en koeling van de logistieke centra. Daarnaast zullen ook elektrische voertuigen kunnen voorzien worden van stroom. Tegen het eind van het jaar zal Montea een totaal vermogen van 87 MWp aan zonnepanelen op haar daken hebben. 

Op 14 Belgische locaties, ongeveer de helft van het portfolio in België, wordt tegen het einde van dit jaar een eigen energieopslagsysteem voorzien. Dit is goed voor een opslagcapaciteit van in totaal 35 MWh.  In Nederland onderzoekt Montea de implementatie van batterijen op nog eens zeven locaties. Goed voor een geschatte investering van nog eens 12,5 miljoen euro.  

“Elektrisch rijden is in het personenvervoer aan een enorme opmars bezig en over enkele jaren zal hetzelfde gebeuren met de e-vans en trucks. Logistieke centra die daar – op een duurzame en betaalbare – manier op voorbereid zijn, hebben dan een streepje voor", verklaart Montea de investering.   Op deze investering van 30 miljoen euro verwacht Montea een rendement te behalen van 12 procent, meldt het in een persbericht. 
Ester Meerman
Ester Meerman

Amerikaanse waakhond viseert AI-bedrijven

De Amerikaanse regering start mededingingsonderzoeken naar OpenAI, Nvidia en Microsoft in verband met kunstmatige intelligentie (AI). Dat bericht The New York Times donderdag. Het ministerie van Justitie zal het onderzoek voeren naar chipmaker Nvidia. De mededingingswaakhond FTC neemt dan weer OpenAI en Microsoft onder de loep.

Met de onderzoeken wil de Amerikaanse regering in kaart brengen in welke mate de bedrijven de AI-industrie domineren. De ontwikkeling van dergelijke technologie vereist enorme investeringen, vooral in servers en processoren om AI-modellen te trainen om ze bijvoorbeeld teksten of beelden te kunnen laten creëren. 

OpenAI heeft op het vlak van dergelijke generatieve AI een sleutelpositie, aangezien het met ChatGPT de eerste was om een AI-chatbot breed te lanceren. Microsoft kan de technologie dankzij een partnerschap met OpenAI uitrollen in zijn producten en diensten. Nvidia is dan weer een sleutelbedrijf op het vlak van hardware. Het is 's werelds belangrijkste speler op het gebied van chips die worden gebruikt voor AI.

In januari had de FTC al gezegd dat het een onderzoek zou starten naar de investeringen en samenwerkingen van grote techbedrijven op het vlak van AI. De waakhond zei toen informatie op te vragen bij Alphabet (Google), Microsoft, Amazon, OpenAI en Anthropic.
Korneel Delbeke
Korneel Delbeke

Geflitst | Bel20-index licht hoger na rentebeslissing ECB

Na de eerste renteverlaging van de Europese Centrale Bank in vijf jaar won de Brusselse beurs licht terrein. De Bel20-index sloot 0,26 procent hoger af op 3.916,97 punten.

De grootste dagwinst bij de indexwaarden was voor Melexis, dat 3,44 procent opveerde tot 85,75 euro. De chipsontwerper kreeg een plaatsje in het favoriete elftal van de bank Berenberg. Het kondigde ook aan dat het chips mag leveren aan de Chinese autofabrikant Nio.

Brouwer AB InBev volgde met een klim van 1,78 procent tot 58,30 euro.

Zwaargewicht argenx werd 0,51 procent meer waard bij een slotkoers van 352,80 euro. KBC Securities zette het biotechaandeel op zijn lijst met favorieten. Het nam er de plaats in van Gimv (-0,43 procent tot 46,60 euro). Bovendien kreeg het bedrijf voor zijn middel voor de behandeling van multifocale motorische neuropathie het statuut van weesgeneesmiddel, wat de weg tot goedkeuring vlotter moet laten verlopen.

Op de tweede rij trok Moury Construct 5,22 procent hoger tot 605,00 euro.

Verlies was er bij de indexaandelen dan weer vooral voor Elia, dat 1,90 procent weggleed tot 95,45 euro.

Bij de kleinere waarden leverde Belysse 6,11 procent in bij een slotkoers van 0,85 euro. (belga)
Laura Massa
Laura Massa

Beaulieu wil vestiging in Komen en deel van vestiging in Oostrozebeke sluiten: 140 jobs bedreigd

Het West-Vlaamse textielbedrijf Beaulieu International Group (BIG) wil zijn garenvestiging in Komen sluiten, net als de tuftingactiviteit van de kunstgrasfabriek in Oostrozebeke, blijkt donderdag uit een persbericht. Die tuftingactiviteit zou vanaf 2025 mogelijk verhuizen naar de Spaanse site van Beaulieu. De directie verwijst voor de beslissing naar de financiële situatie en de dalende vraag. Beaulieu International Group realiseerde vorig jaar een omzet van 2 miljard euro en een brutowinst (ebitda) van 98,1 miljoen euro, tegenover 250 miljoen euro brutowinst in 2022. Tegelijk werd er voor 80,7 miljoen euro geïnvesteerd waardoor de vrije kasstroom "break-even" was. Voor dit jaar wordt geen dividend uitbetaald. 

De directie bevestigt dat er in Komen mogelijk 119 banen verdwijnen. Ook werd de sluiting van de tuftingactiviteit van de kunstgrasfabriek in Oostrozebeke aangekondigd, goed voor het verlies van 30 banen. "Door te rationaliseren en dezelfde activiteiten te concentreren op één enkele site, kunnen we onze productie optimaliseren en de doorgedreven concurrentie vanuit Azië het hoofd bieden."
Pascal Dendooven
Pascal Dendooven

Banken laten rente op spaarboekje voorlopig ongemoeid

De beslissing van de ECB om de korte rente met een kwartje te verlagen tot 3,75 procent heeft op korte termijn geen impact op de klassieke spaarder. De banken laten voorlopig de rente op het spaarboekje ongemoeid. Dat zegt ook Leen Van den Neste, ceo van VDK Bank. “We houden vast aan onze rente op de ritme-rekening. De beslissing van de ECB zit al in de markt verwerkt. En de ECB-rente blijft hoe dan ook hoger dan wat wij bieden.”

Ook bij Belfius Bank zegt woordvoerster Ulrike Pommée dat er aan de rente op het spaarboekje voorlopig niets wijzigt. Voor geld dat geplaatst wordt op de heel korte termijn, zal er wel een impact zijn omdat die rente nauwer aansluit bij de ECB-rente. Omgekeerd, bij de langere looptijden wordt de rente vooral bepaald door de inflatieverwachtingen.

De rentecurve blijft voorlopig op zijn kop staan. De korte rente is hoger dan de lange rente.

Lees ook: Europese rente voor het eerst in jaren omlaag