© mph

Waarom de oude coalitie tussen CD&V en O1 geen toekomst had

De nieuwe coalitie tussen CD&V, sp.a ­sociaal & anders en Groen heeft de bevoegdheden verdeeld. In Olen zitten ondertussen heel wat burgers met de vraag waarom de uittredende coalitie niet gewoon werd verdergezet?

Marc Peeters

Onlogisch is de vraag van veel Olenaars niet. Zowel CD&V als O1, die samen bestuurden, wonnen zetels. De coalitie kwam dus versterkt uit de stembusgang. “Als CD&V hebben wij vooraf twee keer met elke partij rond de tafel gezeten”, zegt burgemeester ­Seppe ­Bouquillon. “Het was belangrijk voor ons dat het beleid en de visie die we de volgende legislatuur willen uitstippelen past bij de coalitie. De puzzelstukken met de partijen Groen en sp.a sociaal & anders vielen mooier in elkaar en het overleg was duidelijk beter. Op zondag lagen de gesprekken dan ook snel in een plooi.”

Bouquillon was er anderzijds ook van overtuigd dat O1 en N-VA elkaar vooraf al hadden gevonden en dat die hem maar wat graag op de wip wilden zetten. O1 ontkent dat met klem. “Wij hebben altijd gezegd dat wij geen voorakkoorden tekenen.” stellen Marc ­Verhulst en Mario Verhaert. “We hebben ongeveer tien jaar lang goed samengewerkt met CD&V, met zeer behoorlijke resultaten. Na de toetreding van enkele nieuwe leden van CD&V in het schepencollege begon dat echter te veranderen. Eigenbelang, profilering ten koste van anderen en vriendjespolitiek begonnen meer en meer de kop op te steken. Het algemeen belang verschoof daardoor naar de achtergrond. Een weifelende burgemeester liet maar betijen.”

“Wij geloven in een nieuwe, progressieve coalitie voor Olen”, reageert burgemeester Bouquillon. “Alle coalitiepartners laten zien dat de politiek waar wij samen voor staan niet gaat over postjespakkerij, maar draait om inhoud, visie en beleid op lange termijn.” In het nieuwe schepencollege gaan onder meer Duurzaamheid, Management, Financiën en Burgerparticipatie naar Elke ­Tweepenninckx van Groen. Chris Bakelants van sp.a sociaal & anders wordt voorzitter van het bijzonder comité sociale dienst en neemt verder Gezondheid, Huisvesting en Wijkwerking voor haar rekening. De burgemeester en de CD&V-schepenen verdelen de andere bevoegdheden. Marc T’Syen, Ellen Deswert en Kris Gebruers behouden hun takenpakket.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER