© Patrick Van Dyck

‘Boechoutse Sterke’ is toch zacht en fluwelig

Hij is net gebotteld, de Sterke van wijndomein Oud Conynsbergh in Boechout. “De kroon op ons werk”, vertelt wijnboer Lode Van den Brande. “Maar wees er snel bij, de eerste editie telt slechts 180 flessen.”

Patrick Van Dyck

Wijndomein Oud Conynsbergh in Boechout is met een omvang van 8 hectare en 28.000 wijn­ranken een van de grootste wijndomeinen in Vlaanderen. De wijnen van Oud Conynsbergh werken in 2018 erkend als Vlaamse landwijn.

© Patrick Van Dijck

“Het wijndomein is een initiatief van acht vrienden”, legt Lode Van den Brande uit. “Wat ooit begon als een gek idee, is ondertussen uitgegroeid tot een hele onderneming.” Met de Sterke van Boechout, een eau de vie met een alcoholpercentage van 45 graden, komen de Boechoutse wijnboeren opnieuw straf uit de hoek.

“Een voorlopig hoogtepunt”, vindt Van den Brande. “De eau de vie werd gemaakt van de vergiste en daarna gedestilleerde druivendraft. Dat zijn de pulpresten van de oogst van 2017. Het is een klassiek distillaat zoals we dat in vrijwel alle Europese wijnstreken aantreffen.”

Iedere fles is uniek

“Oud Conynsbergh gebruikt geen pesticiden of herbiciden en produceert zo gezonde en kwaliteitsvolle druiven. Omdat de druiven zacht geperst worden, blijven er voldoende pulpresten van schil, vruchtvlees, pitjes en steeltjes over. De druivendraft is meteen een stevige basis voor onze eau de vie.”

De Boechoutse Sterke rijpte acht à tien maanden op houten vaten. “Het resultaat mag er zijn”, vindt Van den Brande. “De smaak is zacht en fluwelig en de geur is aangenaam in de neus.”

© Patrick Van Dyck

Bijzonder is dat elke fles een uniek etiket draagt. Peter Melders, een van de wijnboeren, tekende de etiketten met de hand. “Dat maakt iedere fles apart”, vertelt Melders, die niet lang moest nadenken om te weten welke richting zijn tekeningen moesten uitgaan. “Op elke fles ­tekende ik een berg konijnen. Een knipoog naar ons wijndomein.” Ook hij is tevreden over de eau de vie. “Heerlijk zacht van smaak, geurend naar rozijnen en karamel.”

Verder professionaliseren

De Boechoutse Sterke is te koop aan 45 euro op de webshop van het wijndomein. “Een correcte prijs voor een prima product”, vindt Melders. “Je mag bovendien niet vergeten dat hier een arbeidsintensief traject aan voorafgaat.”

Veel kenners stonden sceptisch tegenover het idee om te starten met een wijndomein in Boechout. “Maar wij wisten heel goed waaraan we begonnen”, vertelt Melders. In 2018 was het wijndomein alvast goed voor een oogst van 33.000 liter wijn. “Het wijndomein wil de komende jaren verder professionaliseren tot een toonaangevend en modern wijnbedrijf”, besluit Van den Brande.

www.oudconynsbergh.be