Vechtpartij in Nederlandse rechtbank: agenten springen op woedende beschuldigde

© Sebastian Duda - Fotolia

Een man die in het Nederlandse Leeuwarden samen met zijn broer terechtstaat voor drie moorden, is in de rechtbank op de vuist gegaan met vier bewakingsagenten. Dat gebeurde nadat hij plots rechtstond en een scherp voorwerp tevoorschijn haalde, mogelijk om zichzelf iets aan te doen. Dat meldt De Telegraaf.

gjs

De broers Marcos en Admilson R. werden in november 2015 veroordeeld tot dertig jaar gevangenis voor drie moorden: die op Berend Smit in november 2012 en het echtpaar Greet en Jan Veenendaal in juli 2013. Het Openbaar Ministerie in Nederland, dat een levenslange celstraf geëist had, was niet tevreden met die uitspraak en ging dan ook in hoger beroep.

Tijdens eerdere rechtszaken was al gebleken hoe kort het lontje van Admilson R. is toen hij erg kwaad werd in de rechtbank en al eens in bedwang gehouden moest worden door bewakingsagenten. Wellicht daarom zaten er maandag vier agenten rond de gewezen militair - hij diende nog in Afghanistan - in de rechtbank in Leeuwarden.

R. gaf al snel aan daar niet te willen zijn en dat zijn advocate niet gewenst is. “Ik verdien levenslang”, zei hij vervolgens. “U bepaalt de straf, ik bepaal de tijd.” Toen de beschuldigde daarop rechtstond, bleek zijn militair verleden uit het feit dat de vier agenten nodig waren om hem in bedwang te houden. Ze sprongen op hem en er ontstond een vechtpartij, die slechts met erg veel moeite beëindigd kon worden.

De zaak werd ongeveer een uur geschorst en de beschuldigde nog steeds vechtend afgevoerd naar het cellenblok, stelden reporters van onder meer De Telegraaf ter plaatse vast, toen ook nog bleek dat hij een scherp voorwerp op zak had. Daarmee wilde hij zichzelf iets aandoen - “om een statement te maken” - maar dat lukte hem niet helemaal. De man liep wel verwondingen op, maar ernstig waren die niet.

Na een vreemde pauze besliste het hof dat de zaak tegen R. dezelfde dag niet meer voortgezet zou worden, door het gedrag van de beschuldigde maar ook door zijn verwarrende uitspraken over zijn advocaat. In het cellenblok gaf hij te kennen dat hij toch vertegenwoordigd wil worden. De rechtszaak tegen hem gaat dinsdag wellicht verder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen