Meer dan 1500 doden door bendegeweld Haïti

Nieuws
Bendegeweld heeft dit jaar in Haïti al meer dan 1500 mensen het leven gekost, meldt het VN-Mensenrechtenkantoor. Het roept op tot onmiddellijke actie tegen de situatie die steeds verder uit de hand loopt.
anp
donderdag 28 maart 2024 om 14:57
Afbeelding
beeld anp

In 2023 kwamen 4451 mensen door bendegeweld om het leven. Het aantal gewonden lag op 1668. In de eerste drie maanden van dit jaar zijn 1554 doden en 826 gewonden gevallen.

Het kantoor meldt in een rapport dat ‘corruptie, straffeloosheid en slecht bestuur, verergerd door toenemende niveaus van bendegeweld, de rechtsstaat hebben uitgehold en ervoor zorgen dat de staatsinstellingen op het punt van instorten staan’. VN-mensenrechtenchef Volker Türk zei bij de presentatie van het rapport dat het ‘schokkend’ is om te zien dat nog steeds wapens Haïti binnenkomen. Hij pleit voor een ‘efficiëntere uitvoering van het wapenembargo’.

Premier Henry

Het geweld in Haïti is flink toegenomen sinds bendes zich eind februari hebben verenigd. Zij eisten het vertrek van premier Ariel Henry. Hij beloofde twee weken geleden op te stappen zodra er een overgangsraad is die op korte termijn een interim-premier moet aanstellen. Henry werd premier na de moord op president Jovenel Moïse in 2021.

De raad is er nog niet door onenigheid tussen partijleiders, maar krijgt wel steeds meer vorm. Acht van de negen leden deelden woensdag een eerste gezamenlijke verklaring. Daarin beloven ze de ‘openbare en democratische orde’ te herstellen en pleiten ze voor eenheid. De leden waarschuwen dat Haïti een ‘cruciaal keerpunt’ heeft bereikt.

Haïti heeft momenteel geen president of parlement. Het is niet duidelijk wanneer er verkiezingen worden gehouden. De laatste keer was in 2016.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Alleen de VS kunnen volgens Abbas grote aanval op Rafah voorkomen

De Palestijnse president Mahmoud Abbas zegt dat alleen de Verenigde Staten kunnen voorkomen dat Israël Rafah aanvalt. Volgens Abbas staat zo'n aanval de komende dagen te gebeuren. De VS zijn er nadrukkelijk tegen, maar Israël heeft gezegd zich daar weinig van aan te trekken.

Afbeelding

Alle klimaatactivisten weer vrij na XR-blokkade in Amsterdam

Alle activisten die zaterdag werden aangehouden bij een protest van Extinction Rebellion in Amsterdam zijn weer vrij. Dat meldt een politiewoordvoerder zondagochtend.

Afbeelding

Kenners blijven bij cijfers Philips scherp op slaapapneu-affaire

Kenners verwachten bij de kwartaalcijfers van Philips maandag geen grote nieuwe aankondigingen over de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Maar analisten zijn niet helemaal gerust. 'Je weet het nooit bij Philips', zegt Jos Versteeg van InsingerGillissen.

Afbeelding

Theater na de Dam: 130 voorstellingen sluiten aan op herdenking

In 72 plaatsen in ons land zijn zaterdagavond 130 voorstellingen (225 uitvoeringen) te zien in het kader van Theater na de Dam, de jaarlijkse manifestatie in aansluiting op de Dodenherdenking op 4 mei. Daarvan zijn 47 voorstellingen gemaakt met 350 jongeren.

Afbeelding

Beschonken automobilist veroorzaakt veel schade in Tilburg

Een automobilist die te veel drank op had, heeft in de nacht van zaterdag op zondag veel schade aangericht in de Spoorlaan in Tilburg. De man raakte twee andere auto's, een lantaarnpaal en een verkeerslicht.

Afbeelding

Reuters: Elon Musk vliegt naar China om autonoom rijden

Elon Musk is gespot op een vlucht naar China. Volgens persbureau Reuters, dat zich baseert op ingewijden, probeert de Tesla-topman hoge functionarissen in het land te ontmoeten om de Chinese introductie te bespreken van Tesla's software voor autonoom rijden.