Van der Burg blij met oproep van het Rode Kruis aan gemeenten

Nieuws
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is blij met de oproep van het Rode Kruis aan gemeenten om snel meer locaties te vinden waar vluchtelingen kunnen worden opgevangen. "Ik ben blij met die oproep, omdat die ook wel de urgentie benadrukt. En het laat ook zien dat het Rode Kruis zoals altijd zeer betrokken is bij hoe ervoor te zorgen dat dit goed verloopt. Dus ik zie hem als ondersteuning van: we hebben echt plekken nodig", zei hij donderdag na afloop van de ministerraad.
anp
donderdag 28 maart 2024 om 15:24
Afbeelding
beeld anp

Eerder donderdag waarschuwde het Rode Kruis ervoor dat dit weekend een situatie dreigt waarin er niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek is. De hulporganisatie maakt zich daar ernstige zorgen over en vreest voor een "onmenselijke situatie".

"We zien de tekorten weer oplopen", erkende Van der Burg, die voorrekende dat er tot 1 juni 10.000 opvangplekken moeten worden gerealiseerd. Wat niet meehelpt, aldus de bewindsman, is dat sinds maandag de opvang in Biddinghuizen is gesloten. De laatste bewoners van de noodopvang vertrokken zondag naar andere locaties in het land. De opvang bood plaats aan 1400 mensen.

Instroom opmerkelijk hoog

Van der Burg: "We wisten dat die zou vervallen, omdat de festivals daar dan gaan plaatsvinden. Tegelijk heeft dit er niet voor gezorgd dat het voor ons makkelijker werd." Ook zegt hij dat de instroom van asielzoekers in de eerste maanden van het jaar opmerkelijk hoog is. "Normaal gesproken zien we dat in januari, februari, maar ook december het lager is dan in de zomer. En nu zien we dat de cijfers inderdaad over de eerste tweeënhalve maand van dit jaar zo'n 30 procent hoger zijn dan vorig jaar."

Van der Burg kan via de Spreidingswet vanaf 1 november opvang opleggen aan gemeenten. Of gemeenten dralen omdat ze denken dat een nieuw kabinet de wet in de prullenbak gooit, weet hij niet. Verstandig lijkt hem dat niet.

"Kijk, welk kabinet er ook komt en wat ook het nieuwe beleid wordt: er zijn nog steeds opvangplekken nodig. Want het is niet zo dat een nieuw kabinet die mensen die er nu zijn, kan laten verdwijnen. Noch dat zij als kabinet kunnen zeggen: wij zorgen ervoor dat vanaf een dag na installatie er geen nieuwe mensen meer binnenkomen. Dus we hebben gewoon die plekken nodig. Wie ook premier wordt en wie ook het kabinet vormt", aldus Van der Burg, die zei in april met een prognose te komen wat betreft de instroom in de tweede helft van het jaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Blinken gaat in Saudi-Arabië praten over bestand in Gaza

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken gaat maandag en dinsdag in Saudi-Arabië praten met regionale partners over onder meer een wapenstilstand in Gaza en de vrijlating van Israëlische gijzelaars door Hamas.

Afbeelding

Iraaks parlement stemt in met antihomowet

Het Iraakse parlement heeft zaterdag ingestemd met een wet die homoseksualiteit strafbaar stelt. Relaties tussen personen van hetzelfde geslacht kunnen de betrokkenen voortaan een gevangenisstraf opleveren van maximaal vijftien jaar.

Afbeelding

Steden beleven drukke Koningsdag zonder grote incidenten

Hoewel veel mensen op Koningsdag naar de grote steden kwamen, was er geen sprake van grote incidenten. Een woordvoerder van de politie Amsterdam spreekt van een dag 'zonder noemenswaardige incidenten'. Wel was er sprake van enkele kleine voorvallen, zoals vechtpartijen.

Afbeelding

Java getroffen door aardbeving met kracht van 6.5

Het Indonesische eiland Java is zaterdagavond getroffen door een aardbeving die volgens het nationaal seismologisch instituut (BMKG) een kracht had van 6.5. De schok werd gevoeld tot in de hoofdstad Jakarta.

Afbeelding

Sunak: doorreizen asielzoekers bewijs voor succes Rwanda-plan

Rishi Sunak ziet in het groeiende aantal asielzoekers dat doorreist naar Ierland een bewijs voor de afschrikkende werking van zijn omstreden plan hen op het vliegtuig naar Rwanda te zetten.

Afbeelding

Ongeveer 30.000 bezoekers in Emmen

Tijdens de koninklijke wandeling waren er ongeveer 30.000 bezoekers in Emmen. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. Het koninklijk bezoek aan de Drentse plaats is volgens burgemeester Eric van Oosterhout goed verlopen.