Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Silvio Berlusconi.Beeld EPA

Het wordt de komende week uitzonderlijk koud. Minister Tommelein trekt 15 miljoen uit om ons te doen afkicken van aardgas en stookolie. En we werpen een blik achter de schermen van het curling, een van de meest bizarre sporten op de Winterspelen.

In het nieuws

1. 'Vortex' veroorzaakt vriesweer: nog tot en met volgende week uitzonderlijk koud tot -20

Berg je winterjas nog niet op, want het wordt deze en zeker volgende week uitzonderlijk koud. 's Nachts mogelijk tot -20 graden in de Hoge Venen en tot -10 graden in de rest van het land. "Een koudegolf eind februari of begin maart komt niet vaak voor, maar is perfect normaal."

2. 15 miljoen om ons te doen afkicken van aardgas en stookolie

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) heeft 15 miljoen euro veil voor projecten rond groene warmte. Kleine biomassacentrales, warmtenetten en geothermie moeten ons helpen afkicken van stookolie en aardgas.

3. Dode op kruispunt dat al sinds 2002 zou worden aangepakt

De plek waar gisteren een zestienjarig meisje in een verkeersongeval om het leven kwam, staat al sinds 2002 op de lijst met gevaarlijkste kruispunten in Vlaanderen. Toch is er sindsdien zo goed als niets aan de verkeerssituatie gewijzigd. De bevoegde instanties spelen de zwartepiet naar elkaar door.

Wat is er misgelopen met die lijst van 800 zwarte punten? Willy Miermans, emeritus hoogleraar verkeerskunde aan de Universiteit Hasselt, legt uit. 

Het ongeval had vermeden kunnen worden. Correctie: moeten worden, schrijft opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout.

De plaats van het dodelijke ongeval van gisteren.Beeld BELGAONTHESPOT

4. C&A en H&M starten onderzoek naar dwangarbeid door Chinese gevangenen

Modeketens C&A en H&M onderzoeken of gedetineerden uit China worden ingezet om kleding voor de bedrijven te maken. Afgelopen weekend getuigde de Britse voormalige journalist Peter Humphrey, die zelf twee jaar in een Chinese cel zat, hoe gevangenen voor een hongerloon kleding produceerden voor de modeketens.

5. Antidrugsplan neemt havenarbeiders in vizier

Een van de doelstellingen van het Stroomplan, het grote antidrugsplan dat de federale regering zonder ongelukken morgen lanceert, is een verscherpte controle op havenarbeiders. Drugscriminelen bieden hen stapels geld aan om containers met cocaïne erin verstopt langs de douane te doen glippen.

6. Crevits beveelt onderzoek naar Joodse meisjesschool in Antwerpen

Beginnende leerkrachten aan de Joodse school Benoth Jerusalem in Antwerpen mogen met hun leerlingen niet praten over voortplanting of evolutieleer. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) beveelt een onderzoek wegens inbreuken op de eindtermen. 

7. Silvio Berlusconi (81) is terug, en de Italianen hebben er nog zin in ook

Alsof het woord bungabunga nooit heeft geklonken: daar zit hij, voormalig minister-president Silvio Berlusconi (81), centraal in de campagne van Forza Italia. En de Italianen lijken er nog zin in te hebben ook. Hoe is het mogelijk?

Aan het koffieapparaat

1. Waarom iedereen rondom u geveld lijkt te zijn door de griep

Voelt u ook zo veel hete voorhoofden in uw omgeving? De griepepidemie bereikt op dit moment haar hoogtepunt. Hoewel dat niet uitzonderlijk is – de piek valt elk jaar in deze periode – kampen ziekenhuizen met een overbezetting.

2. Doping, fitness en slimme bezems: zo wordt curling een echte sport

Hoewel er nauwelijks professionele curlers zijn, is de sport er de laatste jaren steeds competitiever op geworden. Getuige daarvan het dopinggebruik dat bij de Rus Aleksandr Kroesjelnitski is vastgesteld. Is curling daarmee volwassen geworden?

Het Zuid-Koreaanse vrouwencurlingteam op de Winterspelen.Beeld Photo News

3. Nickelodeon doet je besluiten om je drang tot voortplanting de kop in te drukken

In DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Stef Selfslagh over jeugdzender Nickelodeon. "Ouders die bekommerd zijn om het geestelijk welzijn van hun kinderen richten hun bezorgde blik doorgaans op spelconsoles en computergames. Maar het echte gevaar komt via de digicorder het huis binnengeslopen: Nickelodeon."