© JAA

Woonproject specifiek voor mensen met dementie: “We omringen ze met de beste zorgen”

In Wijnegem komen volgende week de eerste bewoners naar Schoolstraat 41, een kleinschalig woonzorgproject gericht op echtparen van wie één van de partners kampt met dementie. “We rekenen ook op de bewoners en handelaars in de buurt om deze mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen”, aldus Carol Riské, projectverantwoordelijke van vzw Astor.

Jan Auman

In de plaats van voor winstmaximalisatie te gaan met een batterij luxeflats, besloot de familie Vander Voort haar terrein aan de Schoolstraat ‘anders’ bewoonbaar te maken. Ze zocht en vond de vzw Astor, Bouwonderneming Van Roey en het OCMW van Wijnegem bereid om de krachten te bundelen. Samen bouwden ze zeven kleinschalige zorgwoningen die volledig ingericht en omkaderd werden met het oog op de toekomstige bewoners: personen met dementie en echtparen waarvan één van de partners kampt met dementie.

De kinderen Vander Voort willen hun eigen bejaarde moeder nog graag zo lang mogelijk in haar vertrouwde omgeving laten wonen. Dat was de aanleiding. “Dat is een heel goed idee en met de zorgen die hier voorzien worden, is de kans groot dat mevrouw hier nog jaren zelfstandig kan wonen. Het aanbieden van een zo natuurlijk mogelijke levensomgeving kan, in combinatie met een goede architectuur, bijdragen tot stabiliteit en een hogere levenskwaliteit”, weet Jurn Verschraegen, directeur van Expertisecentrum Dementie.

Het Klaverblad

De zeven erkende assistentiewoningen werden zeer doordacht ontworpen door Michiel Verhaegen van Osar Architects. “Het project bestaat uit twee volumes. Een hoofdgebouw aan de straatzijde en vijf kleine huisjes in de achterliggende zone”, toont Verhaegen. “Het nieuwe gebouw stelt zich bescheiden op in de nabije dorpsomgeving, waarin het zich nadrukkelijk wil integreren, net als de bewoners binnenkort. De inrichting is heel specifiek voorzien op de noden van de bewoners: een badkamer zonder drempels, ergonomische keuken, … De achterliggende huisjes werden gebouwd in hout.”

“Wij zullen de bewoners omringen met de beste zorgen”, zegt Nadine Wouters (Durf!), voorzitter van het OCMW. “Met Het Klaverblad komt er in november een dagverzorgingscentrum waar we voor de bewoners, maar ook anderen een aangename dagbesteding voorzien. ’s Nachts staan verpleegkundigen van hieruit in voor noodbijstand. Het Klaverblad richt zich tot alle oudere personen waarvoor de zorg in het thuismilieu onvoldoende georganiseerd kan worden. Verder wil het centrum de last van mantelzorgers verlichten. De medewerkers van Het Klaverblad doen dit door samen met de zorgbehoevenden naar de wekelijkse markt te gaan, samen te koken, …”

© JAA

Buren

Elke flat is uitgerust met een innovatief alarmsysteem: een combinatie van slimme sensoren, handige drukknoppen en een zorgapplicatie. De draadloze sensoren en mobiele alarmknoppen reageren vanzelf als er zich een ongewone situatie voordoet. Met dank dus aan de technologie, maar er wordt ook een beroep gedaan op de menselijke invalshoek, bij de buren en nabije handelaars.

“We gaan binnenkort gesprekken met hen aan zodat zij om te beginnen weten wie hun nieuwe buren met hun specifieke noden zijn”, zegt Carol Riské. “Zorgzaam met elkaar omgaan en het ervaren van een wederzijdse band zijn sleutels voor het slagen van dit project. Wanneer iemand voor de derde keer binnen het uur hetzelfde brood komt kopen, zal de bakker wel weten dat hij dat niet nog eens aan die mevrouw of mijnheer van Schoolstraat 41 moet meegeven.”

© JAA

“Heel interessant experiment”, besluit dementie-expert Jurn Verschraegen. “Kleinschalig, lokaal en sociaal. Knap dat Wijnegem hier het voortouw neemt. Een aangepaste veilige woonomgeving met optie op zorg is de beste garantie op levenslang wonen.”

Prijs

Reeds vier van de zeven zorgflats van Schoolstraat 41 zijn verhuurd. De prijs bedraagt 47 euro per dag. In dat bedrag zitten naast de huur, ook het 24/24 oproepsysteem, tuinonderhoud, crisiszorg, woonassistentie, conciërge, ramenpoets buitenkant, inslapende waak indien nodig en aanwezigheid van een ergotherapeut in.