“Liefste lijf, ik ben 55 kg kwijt. Het is normaal dat dat sporen nalaat”

© An De Smedt

Elke week vertelt een vrouw openhartig over haar lichaam. Deze week is het aan kinderverzorgster Liesbeth Deleu (22) uit Gent.

Sabine Peeters, foto’s: An De Smedt

Waarom neem je deel aan deze shoot?

“Ik wil vooral het taboe rond gastric bypasses aankaarten. Ik heb deze ingrijpende operatie twee jaar geleden laten uitvoeren en wil me daar niet voor schamen. Vaak zien mensen het als een gemakkelijke oplossing, wat het niet per se is. Ik heb me altijd heel onzeker en ongelukkig gevoeld met mijn gewicht, maar kan diëten niet lang genoeg volhouden. En geloof me: ik heb héél wat geprobeerd. Dus koos ik uiteindelijk voor een gastric bypass. Ik voel me nu veel beter in mijn vel, maar moet er de neveneffecten bijnemen. Zo móét ik elke twee uur iets eten, anders word ik onwel. En na mijn maaltijden gebeurt het wel vaker dat ik begin te zweten, te trillen en dat mijn hartslag de hoogte ingaat. Dat hoort er jammer genoeg allemaal bij. Die ingreep doen ze trouwens ook niet zomaar: er gaat een hele periode aan vooraf van verplichte bezoekjes aan artsen, diëtisten en psychologen voor er groen licht gegeven wordt. Wat ik wel gek vind: visites bij de diëtiste worden maar beperkt terugbetaald, en mijn gastric bypass volledig. Eigenlijk zou er een grotere stimulatie moeten zijn van niet-operatieve mogelijkheden en begeleidingen.”

Heb je ooit plastische chirurgie overwogen?

“Binnenkort laat ik een buikwand-correctie uitvoeren, nu bijna twee jaar na mijn operatie. Ik ben tot nu toe 55 kg verloren, dus dat is heel wat. Het is normaal dat het sporen nalaat aan de huid. Magerder hoef ik trouwens niet meer te worden. Enkele maanden geleden had ik nog maar maatje 38 en daar voelde ik me niet goed bij. Ik herkende mezelf niet meer en kreeg een heel ingevallen gezicht. Dus ben ik bewust weer wat aangekomen.”

Ben je beïnvloedbaar door sociale media?

“Niet meer, maar dat is lang wél het geval geweest. Ik ben van een generatie die quasi is opgegroeid met sociale media en de druk is daardoor soms niet te harden. Nu besef ik ondertussen dat het beeld dat vaak wordt opgehangen op Instagram heel fake en onnatuurlijk is. Buiten enkele uitzonderingen hebben de meeste Insta-celebrity’s nog steeds hetzelfde soort lichaam en dat stoort me. Ik wil daarin meer variatie zien omdat geluk, succes en gezondheid niet per se altijd gelijkstaan aan slank zijn. Dat komt nog veel te weinig in beeld.”

Heb je littekens? Fysiek of psychisch?

“Op mijn lichaam heb ik in totaal elf littekens, allemaal verbonden aan mijn gastric bypass. Ook psychisch heb ik letsels, denk ik. Vroeger ben ik heel vaak gepest geweest, zowel offline als online, en dat laat zijn sporen na. Dat online pesten is zo mainstream geworden, ik vind dat een verschrikkelijke evolutie. Het voelt ook erger aan omdat je bij offline pesten na school naar huis kunt gaan en de deur kunt dichttrekken voor de pesters. Online pesten gaat de klok rond door. Ik ben uiteindelijk van school en stad veranderd omdat ik helemaal opnieuw wilde beginnen. Sindsdien gaat het veel beter met me en is het pesten gestopt.”

Welke wijsheid zou je meegeven met de jongere versie van jezelf?

“Trek je minder aan van wat mensen denken en durf voor jezelf op te komen. Niemand hoeft jou in een hoekje te zetten.”

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Aangeboden door onze partners

Meer over liefste lijf

Hoofdpunten

Keuze van de redactie