'Diaken des doods' Ivo Poppe na 10 jaar cel voor vijfvoudige moord vrij om medische redenen 

Ivo Poppe - bijnaam 'diaken des doods' - heeft de gevangenis verlaten om medische redenen. Dat schrijft de Krant van West-Vlaanderen en bevestigt zijn advocaat. In 2018 werd hij nog veroordeeld tot 27 jaar cel, voor 5 moorden. In totaal heeft hij 10 jaar in de cel gezeten.

27 jaar cel. Zoveel kreeg Ivo Poppe, een voormalige diaken uit Wevelgem, voor 5 moorden. Dat was in 2018. Nu, 6 jaar later, mag hij de gevangenis verlaten. Dat schrijft De Krant van West-Vlaanderen en bevestigt zijn advocaat Filip De Reuse aan ons. In totaal heeft hij 10 jaar in de cel gezeten (met voorlopige hechtenis bij). 

Waarover gaat de zaak? 

Eind 2013 gaat de zaak aan het rollen, op het moment dat Ivo Poppe zijn psychiater toevertrouwt dat hij het leven van "tientallen patiënten" beëindigde door lucht in hun aders te spuiten. Zelf noemt hij het actieve euthanasie, het parket spreekt onomwonden over moord. Op het moment van de feiten werkte hij als verpleegkundige in het toenmalige St-Joris-ziekenhuis in Menen. 

Hoeveel slachtoffers er precies zijn, is moeilijk te zeggen. Feit is dat hij in 2018 veroordeeld wordt voor 5 moorden. Voor 1 moord werd hij vrijgesproken. De assisenjury veroordeelt hem uiteindelijk tot 27 jaar cel. Volgens het arrest waren er ook een aantal verzachtende omstandigheden: zijn blanco strafblad, zijn jeugdjaren, maar ook zijn slechte gezondheid, en weinig risico tot herval. 

"Zijn medische toestand was dermate schrijnend dat hij onmogelijk nog de nodige zorgen kon krijgen om op een menswaardige manier in detentie te verblijven", zegt hij. "Op basis van die medische toestand hebben wij gevraagd aan de strafuitvoeringsrechtbank om hem in vrijheid te stellen."

Poppe heeft kanker en is een nierpatiënt. Volgens De Reuse zijn er ook verschillende fouten in zijn behandeling gebeurd: "zo heeft hij enkele keren kalktabletten gekregen, in plaats van zijn kankermedicijn".

De strafuitvoeringsrechtbank is ingegaan op de vraag van de advocaat en heeft hem dus vrijgelaten, met voorwaarden. Zo mag hij geen nieuwe strafbare feiten plegen, moet hij een vast verblijf hebben en wordt hij opgevolgd door een justitieassistent.

"Mocht hij miraculeus genezen, zou hij in principe terug moeten. Maar gelet op de vergevorderde uitzaaiingen die er zijn en het povere aanbod aan medische zorg dat men in de gevangenis kan geven, zie ik dat niet meteen gebeuren."

Meest gelezen