GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Ze kunnen troost bieden, dus honden mogen voortaan aan leiband op kerkhoven in Hamont-Achel

Hamont-Achel
Meerderheid: CD&V (10), Balans (1) Onafhankelijk (1)Oppositie: Pro Hamont-Achel (10), N-VA (1)

Bomen: Sinds 2021 zijn er tot begin 2024 iets meer dan 3.600 bomen geplant van de meer dan 14.000 beoogde exemplaren tegen eind 2030. Dat bleek uit de uitgebreide rapportage door milieuschepen Guy Joosten (CD&V) over het behalen van de doelstellingen in het Lokaal Energie- en Klimaatpact. Dat is dus nog een hele weg te gaan, dus werd in het verlengde voorgesteld om het tien jaar oude subsidiereglement voor snoeiwerken van kleine landschapselementen uit te breiden naar waardevolle loofbomen op het grondgebied van de stad. “Het gaat niet om snoeiwerken als onderhoudswerken, maar een vormelijke snoei die een gevaarlijke situatie kan verhelpen en voorkomen dat een boom zou verdwijnen”, stelde Joosten. Oppositieraadslid Roger Mertens (N-VA) zag heel wat onduidelijkheden in het reglement op het vlak van termijnen en invulling.

Kerken: Schepen Serge Vander Linden (cd&v) overliep de afgesloten rekeningen uit 2023 van de vier kerkfabrieken. “Mijn conclusie is toch dat de cijfers niet rooskleurig zijn”, opperde raadslid Roger Mertens (N-VA). “Tegenover dalende inkomsten staan stijgende uitgaven, onder andere door de energieprijzen. We moeten ons samen met de kerkelijke overheden blijven bezinnen over de toekomst van de kerkgebouwen, om op termijn tot een visie te gaan komen.” Schepen Vander Linden reageerde dat de bezorgdheid door de hele gemeenteraad wordt gedeeld. “Het centraal kerkbestuur en de verschillende kerken zijn hierover volop aan het nadenken. Zo werken ze aan een kerkenplan dat in 2025 klaar zou zijn.”

Begraafplaatsen: Burgemeester Tom Cox (CD&V) overliep twee aanpassingen in het politiereglement voor de begraafplaatsen. “Hierin waren honden niet toegelaten, maar ondertussen is er het besef dat huisdieren ook een troost kunnen bieden. Daarom een aanpassing die stelt dat huisdieren aangelijnd het kerkhof mogen betreden. Daarnaast willen we toevoegen dat mensen die door zorg of medische redenen buiten de stad gehuisvest werden, ook de kans moeten krijgen hier begraven te worden.” N-VA en Pro vroegen ook aandacht voor fietsen die vandaag aan de poort moeten blijven staan. “Fietsen zijn vandaag inderdaad vaak dure elektrische exemplaren. Ze echter toelaten op de begraafplaats zet de deur al open tot ongepaste toestanden. We moeten bekijken wat kan, net zoals eventuele extra veilige stalmogelijkheden”, reageerde Cox. (gvb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer