In het lager is er al een maximumfactuur.
Foto: Belga

Netwerk tegen Armoede herhaalt vraag voor maximumfactuur in middelbaar: "De ene richting is duurder dan de andere"

Ook in het middelbaar onderwijs zou er een maximumfactuur moeten komen, voor materiaal en uitstappen. Daar pleit het Netwerk tegen Armoede opnieuw voor. En die nieuwe campagne komt er niet toevallig in aanloop naar de verkiezingen.

"Onderwijs is geen luxe, het is een basisrecht." Met die boodschap lanceert Netwerk tegen Armoede, dat samenwerkt met 61 lokale verenigingen, een nieuwe campagne.

Het Netwerk stelt opnieuw voor om een maximumfactuur voor het secundair onderwijs in te voeren. "1 op de 8 Vlaamse kinderen groeit op in armoede, en voor hen biedt ons onderwijs niet de kans om maximaal te groeien", klinkt het.

"Wij zien steeds meer ouders die de schoolfactuur moeilijk of zelfs niet kunnen betalen", zegt Patrick Van Buggenhout, gerechtsdeurwaarder bij MyTrustO, in 'De ochtend' op Radio 1. MyTrustO is een bedrijf dat bemiddelt tussen scholen en ouders wanneer er openstaande facturen zijn.

"En dat is logisch. We hebben verschillende crisissen gehad: de energiecrisis, de coronacrisis en een inflatie. Tegelijkertijd zijn er steeds meer alleenstaande ouders. Daar wordt vanuit de politiek niet genoeg aandacht aan gegeven."

Bekijk: Tessa weet als alleenstaande moeder hoe moeilijk het is om alle eindjes aan elkaar te knopen

Videospeler inladen...

Het hoeft ook niet om een vast bedrag te gaan. "Het gaat om het principe", legt algemeen coördinator Heidi Degerickx uit. "Voor de eerste graad (het 1e en 2e middelbaar, red.) kan er wel nog een vast bedrag bepaald worden, voor alle richtingen. Daarna zal er getrapt moeten gekeken worden, want de ene richting is een stuk duurder dan de andere."

Voor 1e graad vast bedrag

In het basisonderwijs geldt er al een maximumbedrag. Een kleuterschool mag niet meer dan 55 euro per jaar aanrekenen, voor materiaal en uitstappen. Voor lagere schoolkinderen is dat bedrag 105 euro. 

Van Buggenhout is alvast voor een maximumfactuur. Volgens hem kan de stress van onverwachte facturen in de brievenbus mensen in een negatieve spiraal duwen. "Het is een absoluut pluspunt als een ouder weet bij de inschrijving wat die moet betalen, zonder dat daar variabelen bij kunnen komen."

Meest gelezen